Foodwatch (https://www.foodwatch.org/nl/foodwatchnl-de-voedselwaakhond/)
Donateursorganisatie die opkomt voor ons recht op veilig en goed voedsel en zich sterk maakt voor de keuzevrijheid van consumenten. Zij onderzoekt misleidende claims van de producenten. Naar eigen zeggen een onafhankelijke organisatie met internationale afdelingen die voor en door consumenten werkt. Campagnes op gebied van o.a. kindermarketing en misleidende marketing, E-nummers, verborgen kooieieren, voedselschandalen en giftige stoffen in voeding, het zg. verkeerslichtsysteem, en genetisch gemodificeerd voedsel.
Consumentenbond (http://www.consumentenbond.nl/)
Vereniging van consumenten met een professionele werkorganisatie die opkomt voor de belangen van consumenten, hen het kiezen vergemakkelijkt en werkt aan eerlijke, rechtvaardige en veilige markten.
– Zoekpagina van de Consumentenbond
– Thema ‘Voeding en Gezondheid’
– Zoektermen ‘supermarkt’ en ‘campagne’
Goede Waar (http://www.goedewaar.nl)
Donateursorganisatie die de duurzaamheid van consumentenproducten in de hele productie-keten, dus van boer tot winkelstraat onderzoekt, ten behoeve van een verantwoord koopgedrag door consumenten. Goede Waar wil bijdragen aan een duurzame ontwikkeling, eerlijke handel en armoedebestrijding.
– Voedsel- en drankkeurmerken-pagina
– Diverse Productgroepen
Kritische Massa (http://www.kritischemassa.nl)
Deze stichting wil consumenten inzicht geven in mogelijke gevolgen van hun koopgedrag voor maatschappij en milieu. En ze bevordert een doelgerichte en positieve invloed van consumenten op het productieproces en de eigen rol als consument. Ze wil een platform zijn voor acties en consumentennieuws en voor een beweging van kritische consumenten.
– Pagina ‘Voeding’
– Zoekterm ‘supermarkt’
Omslag (http://www.omslag.nl)
Omslag, de Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling, brengt mensen bijeen rond de thema’s milieu, vrede, werk, cultuur, economie en solidariteit.
Milieu Centraal (http://www.milieucentraal.nl)
Landelijke stichting die Nederlandse consumenten, burgers en intermediaire organisaties wil voorzien van praktische en betrouwbare milieu-informatie ten behoeve van het maken van duurzame keuzes (vooral op gebied van energie). De organisatie zegt onafhankelijk te zijn van overheid, milieuorganisaties en bedrijfsleven.
– Thema ‘Voedselkeurmerken’
Stoere Vrouwen (http://stoerevrouwen.nl/)
Plaatselijke groepen vrouwen (‘duurzame shoppers’) die de strijd aangaan om winkels en consumenten op het spoor van de duurzaamheid te zetten.
Nederlandse Vereniging Voor Veganisme (http://www.veganisme.org)
Vereniging die het veganisme bevordert (consumeren van producten waarin geen dierlijke producten zijn verwerkt of waarvoor geen dieren zijn ge-/misbruikt) en een gezonde, geheel plantaardige voeding bepleit. Zij richt zich met name op Nederland en Vlaanderen.
Nederlandse Vegetariërsbond (http://www.vegetariers.nl)
Belangenorganisatie voor consumenten die geen (of minder) vlees willen eten. Deze bond bevordert vegetarische voeding in Nederland en behartigt de belangen van vegetariërs.
– Zoekterm ‘supermarkt’
Weet wat je eet (http://www.weetwatjeeet.nl/)
Gezamenlijk initiatief van Milieudefensie en Foodwatch dat zich bezig houdt met gifresten op groenten en fruit. Vergelijkt supermarkten onderling op hun prestaties op het gebied van onkruidbestrijdingsmiddelen, en brengt de Groente- en Fruitwijzer uit.
Rank a Brand (https://twitter.com/rankabrand_nl of https://rankabrand.org/)
Organisatie voor en door consumenten. die scores van merken genereert op de thema’s arbeidsomstandigheden, mensenrechten, milieu en klimaatverandering.
The Questionmark (https://www.thequestionmark.org/ en https://www.facebook.com/questionmarkfoundation)
Questionmark doet onafhankelijk onderzoek naar milieuvriendelijkheid, arbeidsomstandigheden, dierenwelzijn en gezondheid van consumentenproducten. Met behulp van een unieke database met etiketinformatie van meer dan 50.000 supermarktproducten uit de Nederlandse supermarkten.