Onderzoek Questionmark naar mensenrechtenaanpak door Nederlandse supermarktketens

(16 december 2022) Op 19 december 2022 start denktank Questionmark – in samenwerking met Oxfam-Novib en Solidaridad – een onderzoek naar de mensenrechtenaanpak van Nederlandse supermarkten bij de productie van voedsel dat zij in hun winkels aanbieden.

Dit ´Superlijst Sociaal´-onderzoek van Questionmark (1) is een doorontwikkeling (2) van het internationale ‘Behind the barcodes’ onderzoek (3) van Oxfam Novib dat sinds 2018 ieder jaar Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en PLUS beoordeelde op hun mensenrechtenbeleid in hun toeleveringsketens in ontwikkelingslanden. Aan het huidige onderzoek worden ook Dirk en Ekoplaza toegevoegd.
Het onderzoeksrapport komt in de loop van 2023 uit.

Eerdere publicaties dooor Questionmark in dit kader waren ¨Vooronderzoek Superlijst¨ (12 juni 2019), ¨Superlijst Gezondheid 2022¨ (13 oktober 2022), Superlijst Groen 2021 (27 mei 2021), Superlijst Dierenwelzijn 2021 (14 december 2021) en Superlijst Gezondheid 2020 (13 oktober 2020)


Noten:

(1) Questionmark is een onafhankelijke denktank welke feiten, cijfers en analyses levert aan media, beleidsmakers, maatschappelijk middenveld en de industrie over hoe voedselproducenten en -retail bijdragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem.
(2) In samenwerking met Oxfam Novib en Solidaridad is de Behind the Barcodes-onderzoeksmethode aangepast aan het Superlijst onderzoekskader door Questionmark. De onderzoeksmethode voor de lijst wordt onder toeziend oog van een onafhankelijke raad van wetenschappers ontwikkeld.
(3) Om actie van de supermarkten te eisen, is Oxfam in 2018 de wereldwijde campagne Behind the Barcodes gestart. De boodschap: ¨supermarkten, zorg voor een fatsoenlijk verhaal achter de streepjescodes. Met deze campagne dragen we bij aan de verbetering van het lot van vele kwetsbare arbeiders en kleinschalige boeren in lage- en middeninkomenslanden¨. (Meer hierover)
Zie hier ook de Supermachtartikelen over deze onderzoeken.

Bronnen:
– ¨Questionmark onderzoekt mensenrechtenaanpak van Nederlandse supermarktketens,¨ 15 december 2022. FoodHolland
– ¨Welke supermarkten maken ons voedselsysteem duurzamer en gezonder?,¨ Questionmark, 15 december 2022

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=11291)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *