Akkoord na korte staking bij AH Mol (Vlaanderen)

(8 juni 2022) Albert Heijn België draaide al enkele uren na een korte spontane staking in het Belgische filiaal in Mol een gewraakte beslissing terug. De stakende werknemers kregen de steun van vakbond ACV Puls.

Volgens de Vlaamse vakbond ACV Puls kondigde de directie van Albert Heijn België onlangs aan dat ze de openingstijden in de Belgische winkels wilde verruimen. Het ging daarbij om de openingsuren van de winkels in Mol, Antwerpen en Gent op de zondag.

Spontane staking

Deze aankondiging leidde de dag na Pinksteren meteen tot een spontane staking door het personeel van de AH-supermarkt in Mol (Vlaaanderen). Volgens Koen Roosen van de ACV klaagt het winkelpersoneel daar al langer over de extreme flexibiliteit en de bijhorende druk op hun privéleven.

Succes

En enkele uren later was er al een succes: de AH-directie trok de beslissing (voorlopig) in.
De directie vertelde de vakbond wel dat ze er in de toekomst op terug zou komen, maar beloofde dan eerst in overleg te gaan. Na deze toezegging bleef de winkel in Mol die dag (7 juni) nog gesloten. Het personeel zegde toe de volgende dag weer aan de slag te gaan.

Mensen niet blijven uitpersen

Roosen gaf aan dat ACV puls al eerder namens het personeel vroeg om betere uren op zondag, een toeslag voor zondagswerk en een garantie op voldoende vrije zondagen. Roosen: ¨Tijdens de coronacrisis werd het supermarktpersoneel nog gezien als essentiële werkers maar ze hebben daar te weinig van terug gezien. En nu zouden ze nog wat meer uitgeperst worden. We zijn blij dat het plan is ingetrokken, maar de argwaan blijft.¨

Hij zei te begrijpen dat de concurrentie met andere grote spelers toeneemt. De bond is niet tegen uitbreiding van de openingsuren, maar wil wel sociaal overleg over de voorwaarden. Hij ziet de stakingsactie als een logisch gevolg van het beleid van Albert Heijn: ¨Je kan mensen niet blijven uitpersen¨.


Bronnen:

– ¨Staking bij Albert Heijn in Mol: vakbonden en directie bereiken akkoord, woensdag weer aan het werk,¨ HLN, 7 juni 2022 (10:29 uur).
– ¨Staking bij Albert Heijn: winkel Mol dicht, mogelijks volgen andere winkels,¨ DeWereldMorgen,
7 juni 2022 (10:55 uur).
– ¨Personeel Albert Heijn Mol haalt na enkele uren staken al slag thuis, maar gaat nog niet meteen aan de slag: ´Het probleem zit diep geworteld en we blijven argwanend´,¨ HLN, 7 juni 2022 (13:32 uur).

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=11189)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *