Waarschuwingsstaking bij Gall&Gall (Ahold) voor hoger loon, Coronabonus en behoud toeslagen

Voor14 graffiti voor Gall&Gall winkel

(22 maart 2022 – update 220626) Op 18 maart hielden de werknemers van zo´n 70 Gall&Gall-slijterijen van Ahold twee uur lang de deuren voor de klanten gesloten vanwege een loonconflict. Ze vinden de loonsverhoging die de directie hen aanbiedt te laag en eisen ook behoud van toeslagen en een netto Coronabonus van 500 euro. Het conflict loopt nog en verdere acties zijn niet uitgesloten. Update: Vrijdag 25 maart is er een uitgebreidere vervolgstaking volgens FNV Handel.

(door Matt Hermers)

Gedurende enkele maanden onderhandelt FNV Handel met Ahold Delhaize, eigenaar van de drankketen Gall & Gall, over een nieuwe cao. De FNV wil voor dit jaar een loonsverhoging van 5% en een coronabonus van 500 euro netto. Ook moet het loon meegroeien met de inflatie en met de winst die moederbedrijf Ahold Delhaize maakten tijdens de coronacrisis. Daarnaast moeten de toeslagen (zaterdag, zondag) behouden blijven voor de tweeduizend personeelsleden.

Ahold wil echter niet verder gaan dan een loonsverhoging van 3,25% en het concern wil alle toeslagen afschaffen, behalve die voor de zondag.

Winkelsluitingen op 18 maart

Gall & Gall liet donderdagavond 17 maart een ultimatum van de FNV verlopen. De personeelsleden van ongeveer 70 slijterij-filialen (dat komt neer op 12% van alle 584 Gall & Gall winkels (1)) hielden uit protest op vrijdagochtend 18 maart de eerste twee uur de deuren gesloten.

Volgens FNV Handel-bestuurder Jethro Warbroek was de animo bij Gall & Gall nog nooit zo groot. ‘Dat er winkels dichtgaan, is bijzonder; in de winkelstraat wordt vrijwel nooit gestaakt. Het is ook voor het eerst deze eeuw dat dit op zo’n grote schaal gebeurt. Deze mensen zijn ontzettend trouw en werken altijd maar door; dat deden ze ook toen door corona verder alles stil lag. Dat ze nu gaan staken geeft wel aan dat de maat vol is.¨ aldus Warbroek.

´Begin van actiereeks´

Volgens Alexander van Stokkum, winkelmanager bij Gall & Gall en lid van de ondernemingsraad is dit het begin van een reeks acties die doorgaan tot Ahold Delhaize de personeelsleden betaalt wat ze verdienen.

Ook actiebereidheid in andere winkelketens

Volgens FNV Handel groeit de onrust onder de medewerkers ook bij andere winkelketens en distributiecentra (DC’s) vanwege de te lage verdiensten en het werken onder slechte omstandigheden. Zo wordt in de winkels van Primark (2) en in de DC´s van van Hennis & Mauritz (H&M) (3) de druk op de directies opgevoerd en hebben acties bij Holland & Barrett (4) al geleid tot 3,5% extra loon.

Voor14 solidair

In verschillende plaatsen hebben Voor14-activisten vrijdag solidaire teksten op de stoep gekrijt voor filialen waar werd gestaakt. De medewerkers lieten weten erg blij met zijn met die solidariteit.
Voor14 strijdt voor een minumumloon van 14 euro per uur (of hoger). Zie hier https://www.voor14.nl/ en daar https://www.facebook.com/voor14/

Update 24 maart 2022

FNV Handel liet vandaag weten dat de acties bij Gall & Gall zich uitbreiden. Op vrijdag 25 maart gaan bij tenminste 100 winkels en filialen gedurende 4 uur de deuren dicht. Ook medewerkers van de distributiecentra zijn solidair met het winkelpersoneel.
Bron: ¨Vrijdag weer staking Gall & Gall, nu zeker honderd winkels dicht,¨ Transport-Online, 24 maart 2022.

Meer lezen:
Filmpje van Gall&Gall medewerkers. En nog een filmpje.
– ¨Onrust in winkels, 30% medewerkers komt niet rond,¨ FNV, 22 maart 2022.
– ¨FNV verwacht acties winkelpersoneel: ‘Ik werk 40 uur en kan niet rondkomen’,¨ NOS, 22 maart 2022.
– ¨Gall & Gall krijgt nog één kans om acties te voorkomen – Ultimatum loopt donderdag 17 maart om 18.00 uur af,¨ FNV, 14 maart 2022.
– ¨Enqûete onder winkelpersoneel,¨ FNV/Onderzoekdoen.nl, 3 maart 2022.
¨Ahold neemt prijs voor grootste coronaprofiteur in ontvangst,¨ FNV, 12 januari 2022 (https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/algemeen-nieuws/2022/01/ahold-neemt-prijs-voor-grootste-coronaprofiteur-in –
Weblink werkt wel maar artikel verschijnt niet).
– ¨Weer cao bij Gall & Gall, avr van tafel – ‘Onderhandelen over loon is werk vakbond, niet van de or’,¨ FNV, 2 november 2021.
– ¨S2.12 Hoe krijg je een hoger loon – met Linda Vermeulen,¨ Radio via internet, 20 januari 2021.
– ¨Ondernemingsraad wil dat vakbond weer onderhandelt over cao bij Gall & Gall,¨ NRC, 11 juli 2019.

Noten:
(1) Gall & Gall is een dochteronderneming van Ahold Delhaize. Er werken zo’n 1.800 mensen in bijna 580 winkels, waarvan 300 eigen winkels en de rest franchise.
(2) ¨Primark wil personeel dumpen om goedkopere krachten aan te nemen,¨ FNV, 11 maart 2022.
(3) ¨Picket line at H&M warehouse – ´They look at us as if we are animals in a zoo, we feel like slaves´,¨ FNV, 14 maart 2022.
(4) ¨3,5% erbij voor mensen in DC Holland & Barrett – ‘Zij hebben dit samen afgedwongen’,¨ FNV, 17 maart 2022.

Bronnen:
– ¨Tientallen winkels Gall & Gall sluiten deuren – ‘Dit gebeurt bijna nooit, maar de maat is vol voor de medewerkers’,¨ FNV, 18 maart 2022.
– ¨Zeventig Gall & Gall-winkels eerste twee uur gesloten door staking,¨ NU, 18 maart 2022.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=11120)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *