Pesticide Action Network NL: Steeds meer zwaar gif in fruit en groente

(30 januari 2022 – update 220210) Onderzoek door het Pesticide Action Network Nederland (PAN NL) wijst uit dat er sinds 2015 steeds meer soorten zeer schadelijk gif in onze groente en fruit zitten. De Nederlandse regering is haar toezegging voor vervanging en verminderde blootstelling van de consument niet nagekomen. PAN-secretaris Hans Muilerman zei op de radio dat mechanische bestrijding van insecten en onkruid door boeren niet duurder is dan gifgebruik.

(door Matt Hermers)

Het Pesticide Action Network Nederland analyseerde de meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) naar resten van bestrijdingsmiddelen in ons voedsel. De organisatie concudeerde dat het aantal zeer schadelijke gifstoffen in de meest gegeten groente- en fruitsoorten in de afgelopen jaren is toegenomen, ook na 2015.

Ziekmakend

Bij die bestrijdingsmiddelen gaat het om de zogenaamde Kandidaten voor Vervanging. Dat is een groep van 61 werkzame stoffen (samen 12% van het aantal in Europa toegelaten bestrijdingsmiddelen) die de meest schadelijke eigenschappen hebben. Zij worden in verband gebracht met het ontstaan van kanker, schadelijkheid voor de voortplanting, hormoonverstoring of persistentie en giftigheid. En ze zijn volgens de analyse verantwoordelijk voor 22% van de gemeten besmettingen met gifresten van alle gangbare voedselproducten die door de NVWA zijn bekeken, en ze werden aangetroffen in 34% van alle monsters.

Uit de trendanalyse blijkt dat het aantal residuen van de meest schadelijke bestrijdingsmiddelen in fruit meer is gestegen dan in groente. Bij fruit en groente uit Nederland is er over de jaren heen in peren, appels, kersen, spinazie en komkommers een duidelijke toename te zien. Als ook de import productie uit andere landen wordt ´meegenomen´ dan zijn de sterke vervuilingen te zien in kiwi´s, citroenen, sinaasappelen, pruimen, appels, perziken, aubergines, wortels, spinazie en komkommers.

Alternatieven voor gifgebruik

De toenemende vervuiling van Nederlandse groente en fruit is te wijten aan het gebruik van steeds meer en meer verschillende bestrijdingsmiddelen in de landbouw. En dat is weer een logisch gevolg van de toegenomen resistentie van ziektes en plagen tegen deze chemische stoffen.
Hans Muilerman: ¨PAN waarschuwt al tientallen jaren dat het gebruik van bestrijdingsmiddelen een doodlopende weg is. Steeds meer resistentie leidt ertoe dat er in de landbouw steeds meer en meer verschillende gifstoffen gebruikt worden. Een alternatieve aanpak, vooral gebaseerd op preventie, zoals de biologische landbouw of de zogenaamde geïntegreerde teelt, bestaat al heel lang, maar wordt niet gestimuleerd door de overheid of dwingend ingevoerd

In een radio-interview zei Muilerman deze week dat het voor boeren en telers niet duurder is om schadelijke insecten en onkruid mechanisch te bestrijden als alternatief voor het gifgebruik. Het vereist alleen een andere aanpak en wat meer inzet.

Mooie woorden, maar (nog) geen actie !

Het PAN stelt vast dat het bij mooie woorden is gebleven van voormalig minister Schouten over een inzet in de landbouw die moet leiden tot ´nagenoeg geen residuen op voedselproducten in 2030´. In feite weigert Nederland de 61 gifstoffen te vervangen, een duidelijk teken dat de wil ontbreekt bij de regering, aldus het PAN. De nieuwe minister Staghouwer moet daarom het roer rigoreus omgooien.

Meer lezen:
– ¨Positiepaper Muilerman PAN in rondetafelgesprek Tweede Kamer op 12 januari 2022.
– ¨Analyse ´meest-schadelijke’ residuen bestrijdingsmiddelen in GFT, Toename aantal schadelijke residuen in Nederlands fruit en groente, Nederland weigert schadelijke stoffen te vervangen,¨ Pesticide Action Network Nederland, 28 januari 2022.
– ¨Bestrijdingsmiddelen bij bloementeelt: ´Er ligt een deken van gif over Nederland´,¨ NOS, 16 januari 2022.

Bronnen:
– ¨Stijgende trend,¨ Pesticide Action Network Nederland,¨ 28 januari 2022.
– ¨Toename aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen in fruit en groente,¨ Pesticide Action Network Nederland, 28 januari 2022.
– ¨Actiegroep: groeiend aantal zeer schadelijke bestrijdingsmiddelen in fruit en groente uit Nederland,¨ Parool, 29 januari 2022.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=11057)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *