Nieuwe cao voor de Albert Heijn distributiecentra

(9 mei 2021) Supermarktconcern Albert Heijn en de vakbonden FNV en CNV bereikten deze week een onderhandelingsresultaat over een nieuwe cao voor de 5 distributiecentra van AH. De voorgestelde cao loopt tot 14 april 2023. Het voorstel is nu ter goedkeuring voorgelegd aan de vakbondsleden.

(Door Rob Bleijerveld)

Na zo´n drie maanden onderhandelen werden Albert Heijn, CNV en FNV het op 7 mei eens over een voorstel voor een nieuwe cao voor de AH-distributiecentra [1].

Directeur logistiek en distributie van Albert Heijn, van Grinsven, zei blij te zijn met het ¨mooie voorstel¨. Hij bedankt de vakbondsbestuurders en zijn collega’s van AH voor de constructieve sfeer tijdens de overlegrondes.

Wat staat er in het voorstel?

1. De cao heeft een looptijd van 24 maanden (en eindigt op 14 april 2023).
2. Het loon stijgt over die periode met totaal 5,75% (in 2021 is dat 3% en in 2022 2,75%).
3. Volgens de Regeling Vervroegde Uittreding kunnen oudere medewerkers al tot 3 jaar vóór hun AOW-leeftijd stoppen met werken.
4. De werkgelegenheidsgarantie uit het Sociaal Kader wordt met 1 jaar verlengd tot 31 december 2020.
5. Gedurende de looptijd van de nieuwe cao krijgen 30 medewerkers een vast contract.

CNV

Onderhandelaar Soraya Faez van CNV Vakmensen is ¨niet ontevreden¨. Volgens haar hebben Albert Heijn Logistics en de vakbonden een trendbreuk gerealiseerd. ¨Voor het eerst in 10 jaar tijd worden weer mensen in vaste dienst aangenomen. Niet heel veel, want 30, maar het gegeven dat er nu weer mensen in fulltime dienstverband komen is een veelbelovende koersverandering. In deze werkomgeving is ´koning Flex´ heer en meester¨, aldus Faez.
Bij de onderhandelingen is afgesproken dat in de komende twee jaar wordt bestudeerd hoe nog meer mensen in vaste dienst kunnen worden genomen, en tegen welke voorwaarden.

FNV

Onderhandelaar Özcan Colak van FNV Handel zegt tevreden te zijn met dit resultaat. De FNV-leden hebben tot 18 mei de tijd om te beslissen of de cao er ook echt komt.


Meer lezen:

– ¨FNV Handel legt nieuw cao-voorstel distributiemedewerkers Etos voor aan leden,¨ Transprot-online, 5 mei 2021.
– ¨Medewerkers uit drie sectoren leggen gezamenlijk het werk neer,¨ FNV, 30 april 2021.
– ¨´Staking vrachtwagenchauffeurs geen gevolgen bevoorrading AH´,¨ Transport-online, 26 maart 2021.

– ¨Grote staking chauffeurs van distributiecentra supermarkten in Pijnacker en Zaandam [+foto’s],¨ Transport-online, 26 maart 2021.
– ¨Vrachtwagenchauffeurs houden stiptheidsacties bij distributiecentrum Albert Heijn Zaandam,¨ Transport-online, 19 februari 2021.

Noten:
[1] Het gaat om de cao AH Logistics die geldt voor de vijf distributiecentra (Zaandam, Geldermalsen, Pijnacker, Tilburg en Zwolle) waar ongeveer 5000 mensen werken waarvan ongeveer 2000 uitzendkracht zijn.

Bronnen:
– ¨Albert Heijn en vakbonden bereiken onderhandelingsresultaat over nieuwe cao Albert Heijn Logistiek,¨ Albert Heijn, 7 mei 2021.
– ¨CNV Vakmensen sluit cao met distributietak AH,¨ Transport-online, 7 mei 2021.
– ¨Meer vaste banen en eerder stoppen bij Albert Heijn DC’s – Goede afspraken voor nieuwe cao distributiemedewerkers,¨ FNV, 7 mei 2021.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10657)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *