Voedselindustrie dreigt Brazilië met boycot wegens vernietiging Amazone

Foto: Vincent MA Janssen (pexel.com)

(5 mei 2021 – update 210715) Een aantal grote voedselondernemingen dreigt Brazilië met een boycot indien het parlement een wetsvoorstel goedkeurt dat de bescherming van het Amazonegebied ondergraaft. Het afgelopen jaar is er volgens hen veel te weinig gedaan om bosbranden en boskap tegen te gaan en het voorliggende wetsvoorstel zal de situatie alleen maar verergeren. (Update 15 juli: CBL en Nederlandse supermarkten ondertekenden protestbrief tegen versnellingsprocedure van gewraakte wet).

(door Matt Hermers)

Vandaag richtte een coalitie van 40 bedrijven uit de voedselindustrie [1] zich in een open brief tot de twee Braziliaanse parlementen over het gewraakte wetsvoorstel PL 510/21. Dat wetsvoorstel legaliseert de boskap en het neerbranden van bos door privébedrijven hetgeen ten koste gaat van het oerbos en van de oorsponkelijke bewoners in het Amazonegebied. De bedrijven dreigen met een investeringsstop en een inkoopstop van grondstoffen en landbouwproducten uit Brazilië.

Een jaar geleden stuurden de bedrijven een soortgelijke brief gericht tegen hetzelfde wetsvoorstel, dat toen de titel PL 2633/2020 droeg. Het bewuste wetsvoorstel werd daarop weliswaar ingetrokken, maar onlangs werd het onder een nieuwe naam weer door de Braziliaanse regering ingediend.

In hun brief van vandaag constateren de bedrijven dat de regering tot nu toe te weinig heeft gedaan en te weinig geld heeft vrijgemaakt om de bosbranden en boskap in het Amazonegebied tegen te gaan. Aannemen van het huidige wetsvoorstel zal de boskap en het in de brand zetten van bos bovendien legaal maken en de Amazone en haar bewoners nóg meer schade toebrengen.

De bedrijven schrijven nog eens te willen benadrukken dat de bescherming van de Amazone essentieel is voor de veiligheid van de planeet en bepalend voor de toekomst van Brazilië en haar bevolking. ¨Tot nu toe waren de beschermingsmaatregelen en landtoewijzingen zoals neergelegd in de Braziliaanse wetgeving dienstbaar voor onze bedrijven en hadden wij er vertrouwen in dat onze producten, diensten, investeringen en bedrijfsrelaties in Brazilië samen gingen met onze inspanningsverplichtingen als milieu en sociaal verantwoordelijke bedrijven en met wat onze klanten en stakeholders van ons verwachten.¨

Ze geven ook aan dat ze hun Braziliaanse partners willen blijven steunen in de ontwikkeling van duurzame landbouw en landbeheer op een manier die economische ontwikkeling steunt terwijl tegelijkertijd de rechten van de oorspronkelijke bewoners en hun gemeenschappen worden nageleefd. ¨Als echter deze of andere maatregelen die de bestaande bescherming ondermijnen wet worden, dan hebben we geen andere keuze dan om onze steun aan en het gebruik van de Braziliaanse landbouwproductieketen ter heroverwegen¨.

Supermarktconcern Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) is éen van de ondertekenaars van de brief.


Update 20 mei 2021:
´Agribusiness’ Global Trail of Fire´

Dit is de website van de Braziliaanse Coalitie AGRO é FOGO, die bestaat uit sociale bewegingen en organisaties die al tientallen jaren strijden voor het behoud van de Amazone, Cerrado en Pantanal regio´s en voor de rechten van de oorsponkelijke bewoners en hun gemeenschappen.

Op deze website zijn analyses en aanklachten te vinden over de milieuvernietiging en landconflicten die worden veroorzaakt door de inzet van vuur door criminelen met belangen in de landbouw. De coalitie zet zich in voor landhervorming en de gebiedsrechten van bewoners en gemeenschappen in de Amazone, Cerrado en Pantanal regio´s vanuit ethische en ecologische overwegingen.

Themavoorbeelden zijn:
– ontbossing als instrument van landgrabbing
– agribusiness en de Braziliaanse regering maken ontbossing tot winstmachine
– president en parlement dienen de landgrabbers via wetgeving en deregulering
– gevaarlijke relaties: international pensioenfondsen, bosbranden en landgrabbing in Matopiba
– slavenarbeid, onteigening en milieuvernietiging, een bloederige relatie
– het traditioneel gebruik van vuur in de Cerrado en Amazone


Update 15 juli 2021: herhaalde waarschuwing afnemers

Op 15 juli stuurde de boven aangehaalde groep grote internationale afnemers weer een protestbrief aan parlement en regering van Brazilië. Ze dreigden wederom met een boycot van de afname van soja en andere landbouwproducten uit Brazilië. Het is een reactie op berichten dat vrijdag 9 juli een versnellingsprocedure is ingezet om de gewraakte wet alsnog aan te nemen. De update brief is ook ondertekend door de Nederlandse brancheorganisatie voor supermarkten, CBL, en dooor Albert heijn, Jumbo en de Superunie.
(bron: ¨Nederlandse supermarkten dreigen met boycot als Braziliaanse president Amazone niet beschermt,¨ Volkskrant, 15 juli 2021.)


Meer lezen:

– ¨Concerns waarschuwen Brazilië om ontbossing: bezorgd burgerschap of stoere praat?,¨ NOS, 5 mei 2021.
– ¨Moederbedrijf Albert Heijn zet regering Brazilië onder druk wegens ontbossing,¨ NU, 5 mei 2021.
– ¨Brazil’s ‘land-grabbers law’ threatens Amazonia (commentary),¨ Mongobay, 25 mei 2020
– ¨Bill 2633 (Land Regularization): high risk requires further debate,¨ WWF. 20 mei 2020
.
– ¨Questions and Answers tot MP 910,¨ Climate Policy Initiative, april 2020.

Noot:
[1] De ondertekenaars: Agricultural Industries Confederation (AIC), Ahold Delhaize, ALDI Einkauf SE & Co. oHG, ALDI SOUTH Group, AP7 (Sjunde AP-fonden), Aquascot Ltd., Asda Stores Ltd., The Big Prawn CompanyBritish Retail Consortium, Congregation of Sisters of St. Agnes, Co-op Switzerland, The Co-operative Group, Cranswick plc, Donau Soja, EdenTree Investment Management, Greggs plc, Hilton Food Group, Iceland Foods, KLP Kapitalforvaltning AS, Legal & General Investment Management, Lidl Stiftung, Marks & Spencer, METRO AG, Migros, Moy Park, National Pig Association, New England Seafood International (NESI), Pilgrim’s UK, ProTerra Foundation, Red Tractor Assurance, Retail Soy Group, J Sainsbury Plc, Skandia, Swedbank Robur Fonder AB, Tesco PLC, Waitrose & Partners, Winterbotham Darby, Wm Morrison Supermarkets Plc en Woolworths Group.

Bronnen:
– ¨An open letter on the protection of the Amazon To the Deputies and Senators of the National Congress of Brazil,¨ 5 mei 2021.
– ¨An open letter on the protection of the Amazon To the Deputies and Senators of the National Congress of Brazil,¨ 19 mei 2020.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10648)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *