Nationale dialoog 22 april – Voedsel als sleutelfactor voor gezonde planeet

(15 april 2021 – update 221007) Op 22 april organiseren Voedsel Anders, het World Food Forum, Ons Eten Den Haag, de Nationale Jongerenraad en de Universiteit Leiden een nationale dialoog over ons voedsel. Wat wij eten is niet alléén een individuele keuze, maar het bepaalt vooral ons voedselsysteem. Samenwerken op weg naar een gezond en duurzaam voedselsysteem betekent dat iedereen zijn of haar stem laat horen als voedselburger. Iedereen kan een rol spelen in deze dialoog – Welke rol speelt voedsel voor jou?  Update: het verslag is gepubliceerd.

(overgenomen van de VoedselAnderswebsite – 11 april 2021)

22 april: Nationale dialoog – In gesprek over voedsel als sleutelfactor voor een gezonde planeet

donderdag 22 april 19.00-21.00
Convenor: Lisanne van Oosterhoud (World Food Forum) en Liane Lankreijer (Ons Eten)
Curator/host: Voedsel Anders

HIER AANMELDEN


Via ons eten heeft iedereen impact: zowel lokaal als wereldwijd.

Op 22 april slaan Voedsel Anders, World Food Forum, Ons Eten Den Haag, Nationale Jongerenraad en Universiteit Leiden de handen ineen voor een nationale dialoog over ons eten. Wat wij eten is immers niet alléén een individuele keuze, het bepaalt voor een groot deel ons voedselsysteem. Als we met elkaar willen werken naar een gezond en duurzaam voedselsysteem is het van belang dat iedereen zijn stem laat horen als voedselburger. Iedereen kan een rol spelen in deze dialoog – Welke rol speelt voedsel voor jou?

Voedsel verbindt, iedereen eet immers elke dag. Wat op ons bord ligt groeide ergens op de wereld – in een landschap waar wel of geen plek was voor biodiversiteit boven en onder de grond, het werd verhandeld met of zonder eerlijke prijs, het is gezond of niet. Helaas zijn de relaties in ons voedselsysteem zo grootschalig dat we de gevolgen niet meer overzien. Gevolgen zijn merkbaar binnen verschillende thema’s; een kloof tussen arm en rijk, oneerlijke prijzen voor de boer, bodemverdichting, klimaatverandering, ongezonde leefomgeving en leefstijl, groeiende mate van obesitas en het andere uiteinde: armoede en honger. Steden verdichten en vergrijzen, mensen leven geïsoleerd langs elkaar heen.

Voedsel blijkt een integrale oplossing voor veel van deze maatschappelijk en wereldwijde problemen. Als sleutelfactor verbindt ons eten ons lokaal met het internationale, ons eten biedt kansen voor sociale thema’s, voor boeren, landschap en natuur en voedsel biedt kansen voor een gezonde economie in de stad, op het platteland en wereldwijd.

Wat wij eten en dat eten op ons bord komt is niet alléén een individuele keuze. We worden beïnvloed door de mogelijkheden van onze portemonnee, door hoe ons eten wordt aangeboden, door de manier waarop onze economie functioneert, door wat de overheid mogelijk maakt enz. Als we voedsel als sleutelfactor willen inzetten dan zullen we dus voedselburgers moeten worden: onze stem laten horen, laten horen dat we graag een gezond voedselsysteem willen en welke dingen we dan belangrijk vinden.

Programma

De avond gaat van start om 19.00 met een opening door Voedsel Anders en eindigt om 21.00. De volgende thema’s zullen aan bod komen:
Uiteraard zal er genoeg ruimte zijn voor dialoog.

Introductie World Food Forum
Voedsel in de leefwereld van mensen
  Lisanne van Oosterhoud – World Food forum FAO
De kracht van voedselinitiatieven
  Marlise Vroom – Friese Voedselbeweging, circulair friesland
Voedselburgerschap en de betekenis hiervan
  Prof. Cristina Grasseni –  Food citizens, prof. culturele antropologie Leiden Univ.
De rol van jongeren in de voedselbeweging
  Eva Koffemann, VN Jongerenvertegenwoordiger Biodiversiteit & Voedsel

 

Als kleine teaser voor deze avond uit het artikel “SDG’s halen? Focus op SDE’s” met Kees Klomp en Shinta Osterwaal:
Symptoms rest on top of systems; systems rest on top of stories’. – Eisenstein

Om een systeemverandering te bewerkstelligen, heeft het geen enkele zin om symptomen van dat systeem te bestrijden; noch om tegen het systeem te ageren of protesteren. Het systeem kan/zal alleen veranderen als we het verhaal wat daar aan ten grondslag ligt – het verhaal wat het systeem veroorzaakt – veranderen.

{Dit evenement is niet onderdeel van de Food System Summit dialogen. In de VoedselAnders nieuwsbrief is dit per ongeluk zo gecommuniceerd.]

Update 9 mei 2021

Op donderdag 22 april spraken zo´n 70- mensen over voedsel als sleutelfactor voor een gezonde planeet en over wat er allemaal wèl kan door zelf en samen aan de gang te gaan met ons eten. Het verslag ervan werd op 30 april gepubliceerd: ¨Dialoog: Voedsel als sleutelfactor voor een gezonde planeet¨.

 

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10629)

Een gedachte over “Nationale dialoog 22 april – Voedsel als sleutelfactor voor gezonde planeet

  1. Als consument wil ik graag weten bij welke supermarkt ik het beste mijn wekelijkse boodschappen kan doen. Wat betalen zij het personeel en wat verdient het topkader? Wat doen zij tegen verspilling en het terugbrengen van verpakking en milieu.
    Is daar een lijstje van?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *