Hervatting van onderhandelingen supermarkt-cao (en vakbondsacties)?

(14 januari 2021 – update 210930) De FNV is door de supermarktwerkgevers uitgenodigd om op 19 januari weer te komen praten. Wegens een ´negatief loonbod´ brak de bond de cao-onderhandelingen in december af en startte een actieperiode nadat een ultimatum was verlopen. De acties werden echter voortijdig opgeschort wegens de Corona lockdown. De vakbondskoepel is benieuwd naar de nieuwe inzet van de werkgevers en houdt vast aan de eigen eisen.

(door Matt Hermers)

FNV Handel meldde op 13 januari dat ze zijn uitgenodigd door de supermarktwerkgevers om op dinsdag 19 januari te komen praten [1]. Het gaat dan ongetwijfeld over het voorzetten van de afgebroken onderhandelingen voor de cao Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen (VGL) en voor de cao Levensmiddelenbedrijf (franchisers).

Na maanden van zeer stroeve gesprekken brak de FNV op 1 december de cao-onderhandelingen af. Dat was nadat de winkelbazen een loonbod deden dat een ¨schijntje is waarbij iedereen erop achteruit gaat¨ [2]. Eerder waren de onderhandelaars van CNV Vakmensen al opgestapt wegens de weigering van de bazen om de toeslag voor zon- en feestdagen weer volledig op te nemen in de cao. Beide bonden maken zich kwaad over het gebrek aan waardering voor het personeel terwijl de supermarktconcerns miljoenen winst opstreken in de Corona-tijd [3].

Ultimatum en acties december

Op 3 december stuurden de FNV-kaderleden de werkgevers een ultimatum voor een goed tegenaanbod. Maar die negeerden dat ultimatum, dat op de 12e van die maand af liep. Daarop startte de vakbondskoepel een actieagenda, die echter door de Corona lockdown moest worden afgebroken.

Mari Martens, sectorhoofd Handel meldde dat FNV Handel daarop in overleg met leden besloot om de acties in de supermarkten tijdelijk te staken. ¨Veiligheid van de mensen staat voorop. De lockdown legt al een extra druk op de supermarktmedewerkers, omdat zij als vitale sector moeten doorwerken,¨ aldus Martens.

Hervatting acties januari

Ondanks de lockdown gingen de FNV en de supermarktmedewerkers door met het organiseren van protesten voor januari, zoals van een aantal regionale bijeenkomsten (´staakstraten´). Het is de bedoeling dat de acties vanaf halverwege januari doorgaan totdat de werkgevers een goed bod doen. Volgens Martens hebben velen zich gemeld via het actiemailadres waardeeronswerk [at] fnv [dot] nl om aan te sluiten bij een actie.

Negatief loonbod

Martens: ¨Het huidige loonbod van de werkgevers is per saldo negatief en is met de forse omzetstijgingen dus onverteerbaar. Met dat beetje loonsverhoging boeren de medewerkers er domweg op achteruit. De inflatie ligt hoger en het loongebouw is al niet fantastisch.¨ FNV eist namens de 300.000 werknemers een loonsverhoging van 5%.

Halvering zondagstoeslag

Volgens de cao-onderhandelaar is de halvering van de zondagstoeslag het andere grote breekpunt. Vooral voor veel werknemers met kleine urencontracten zoals jongeren en studenten is die toeslag essentieel. Daarom wil de FNV dat de zondagstoeslag weer wordt hersteld.

Plat loongebouw

Er worden steeds meer functies uit het loongebouw gesloopt waardoor het ¨heel plat¨ is. Martens: ¨Het overgrote deel van de supermarktmedewerkers verdienen erg weinig en relatief gezien ook steeds minder. Slechts een paar mensen verdienen goed. Met daarboven natuurlijk de CEO’s van de supermarktketens. Mensen die het loon waarvoor hun medewerkers het hele jaar werken, binnen een paar dagen verdienen.¨

Vette winsten naar de aandeelhouders

De grote supermarkten klagen altijd dat ze ´onterecht´ worden aangeklaagd omdat ze onevenredig veel verdienen aan de ketenactiviteiten. Ze weigeren echter om inzage te geven in de boeken. Van het weinige dat wèl wordt gepubliceerd is duidelijk dat een flink deel van de winst die door de werkvloer wordt geleverd, direct ten goede komt aan de aandeelhouders.
Neem de familie van Eerd, eigenaren van Jumbo. In 2018 verdeelde zij onderling 40 miljoen euro [4]. Maar ja, auto- en wielersport zijn dure hobbys…
En de grootaandeelhouders en bestuurders van Ahold: zij verrijkten zich wederom via de terugkoop van aandelen [5].


Meer lezen:

– ¨Rutte wil dat supermarkten meer doen voor naleving coronaregels,¨ Nu.nl, 17 november 2020.
– ¨De rare wereld van cao-onderhandelingen Supermarkten en Levensmiddelenbedrijf,¨ CNV Vakmensen, 27 november 2020 (niet meer online beschikbaar)
– ¨AH-franchiser: ´Rutte schuldig aan geroeptoeter´,¨ Vakmedianet, 29 november 2020.
– ¨Online-omzet Jumbo nadert €500 miljoen,¨ Distrifood, 15 december 2020.
– ¨Teken de petitie voor een eerlijke Supermarkt cao!,¨ CNV Vakmensen, 16 december 2020 (artikel is niet meer online beschikbaar, maar de petitie zelf
loopt nog door tot 31 december 2021, zie hier: https://supermarktcao.petities.nl/.

– ¨Kabinet bescherm supermarktmedewerkers, sluit supers met Kerst,¨ FNV, 18 december 2020.

Noten:
[1] Op de website en Facebooksite van CNV Vakmensen is geen melding over eventuele deelname van de CNV-onderhandelaars te vinden.
[2] ¨Woedende vakbondskaders stellen supermarktbazen ultimatum wegens ´negatief loonbod´,¨ Supermacht, 3 december 2020.
[3] ¨Vakbondsleden in 7 supermarktbedrijven gaan strijd aan voor betere cao,¨ Supermacht, 26 oktober 2020.
[4] ¨Familie Van Eerd vist 40 miljoen uit supermarkketen Jumbo,¨ RTL, 14 maart 2018.
[5] ¨Ahold onttrekt miljarden aan de Nederlandse economie,¨ Joop.nl, 13 januari 2021.

Bronnen:
– ¨Aanhoren nieuw aanbod supermarktbazen,¨ FNV, 13 januari 2021.
– ¨Acties supermarkten tijdelijk opgeschort,¨ FNV, 15 december 2020.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10207)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *