Voedselveiligheidrisico’s en ernstige dierenmishandeling door Ahold Delhaize

(25 november 2020 – update 210331) Animal Rights klaagt Ahold Delhaize aan wegens het verkopen van legbatterij-eieren. Deze zogenaamde kooi-eieren worden geproduceerd op basis van ernstige dierenmishandeling en de consumptie ervan levert gezondheidsrisico´s op. Terwijl de productie ervan in de EU verboden is, verkoopt het supermarktconcern ze – volgens de dierenrechtengroep – wel in Aziatische landen als Indonesië.

(Het volgende artikel is aangeleverd door Dina-Perla Portnaar; de foto´s zijn van Animal Rights)


Voedselveiligheidrisico’s en ernstige dierenmishandeling door Ahold Delhaize

Kooi-eieren te midden van uitwerpselen en opeengepropte vogels verhogen kans op salmonella

Anno 2020 vinden er nog altijd onbegrijpelijke voedselveiligheidrisico’s en ernstige dierenmishandeling plaats door Ahold Delhaize, moederbedrijf van Nederlands grootste supermarktketen Albert Heijn. Kooi-eieren te midden van uitwerpselen en opeengepropte vogels verhogen de kans op salmonella en wel tot 33 keer in vergelijking met kooivrije kwekerijen.

Ook blijkt dat mensen die kooi-eieren kopen, twee tot vijf keer meer kans hebben om in het ziekenhuis te worden opgenomen met voedselvergiftiging dan mensen die kooivrije eieren kopen.

Aziatische klanten, in het bijzonder Indonesië, krijgen de kooi-eieren van Ahold Delhaize voorgeschoteld. De eieren zijn afkomstig van de smerigste legbatterijbedrijven. Dit terwijl dit soort praktijken, bijvoorbeeld binnen de Europese Unie, al langer ten strengste verbonden is.

Vanzelfsprekend is veiligheid onder dieren en mensen in tijden van COVID-19 belangrijker dan ooit. Toch is het cruciaal om de wereld wakker te schudden en die veiligheid sowieso te waarborgen, COVID-19 of niet. Sterker nog, het is een schandaal dat er op mondiaal niveau gesproken zou moeten worden over veiligheid, alleen maar in het kader van mensen en collectieve gezondheid, zodat er massaal tot actie over zou worden gegaan. Dierenleed, wreedheid voor alle soorten wezens en planeet aarde en het individuele karakter van alle soorten wezens in de wereld zouden immers reden genoeg moeten zijn om zaken grondig te veranderen. Vele landen hebben inmiddels aangetoond dat veiligheid voor dieren, mensen en planeet mogelijk is.

Schokkende videobeelden en bewijsmateriaal

Inmiddels zijn er vele schokkende videobeelden vrijgegeven door Equitas Global, de globale organisatie die opkomt voor het welzijn van dier en mens en Animal Rights, grootste organisatie in Nederland die opkomt voor dierenrechten. De beelden zijn opgenomen op diverse boerderijen die eieren leveren aan Ahold Delhaize’s Super Indo supermarktketen in Indonesië. In totaal telt Indonesië zo’n 171 Super Indo-supermarkten.

Op de beelden is te zien hoe ranzigheid, voedselveiligheidsrisico’s en ernstige dierenmishandeling bij eierleveranciers van Ahold Delhaize voorkomen. Ze tonen het bewijs van de hoog opgestapelde uitwerpselen, aangekoekt op kooien en apparatuur, hoe wilde vogels vrij in en uit het bedrijf lopen, waardoor vogelgriep en andere ziektes zich zouden kunnen verspreiden. En hoe zieke en misvormde kippen hun hele, korte leven in legbatterijen doorbrengen, die zo klein en wreed zijn dat ze illegaal zijn in grote delen van de wereld. De moederkippen kunnen zich letterlijk nauwelijks of niet omdraaien.

Ook bevatten de onderzoeksbeelden bewijs van landarbeiders en managers en GPS-bewijs van de locatie van waar elke batch met de beelden is gemaakt. Er is ook bewijs van Ahold Delhaize die de eieren in de supermarkten in Azië in voorraad heeft, inclusief afdrukken van communicatie met de leveranciers en foto’s van de eieren in de winkelschappen. De informatie van het bedrijf wordt rechtstreeks op de eierdozen afgedrukt.

“In een tijd waarin de wereld vecht tegen een pandemie die wordt veroorzaakt door fouten in de voedselveiligheid, is het op z’n minst betreurenswaardig dat Ahold Delhaize winst boven de veiligheid van klanten en boven voedselkwaliteit stelt. We spreken bovendien slechts over een paar cent winst per ei. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid en een twaalftal internationale onderzoeksteams hebben vastgesteld dat legbatterijsystemen, zoals de systemen die Ahold in Indonesië bevoorraden, tot 33 keer meer risico op salmonellabesmetting lopen. Bovendien zijn kippen net als honden en katten slimme, intelligente individuen die plezier en pijn voelen. Kun je je voorstellen hoe hels het leven van deze wezens is? Het leed gaat voorbij symptomen van stress en kleinschalige verwondingen. Intensieve opsluiting van pluimvee is barbaars en niet in overeenstemming met de hedendaagse waarden,” zegt Erwin Vermeulen, vertegenwoordiger van Animal Rights.

Andere detailhandelaars gaan voor kooivrij

Vrijwel alle andere, Europese detailhandelaars die in Azië actief zijn, hebben een tijdlijn vastgesteld voor de verkoop van enkel kooivrije eieren in de regio, waaronder Tesco, Metro, CarreFour, Auchan, Aldi, Marks & Spencer en meer partijen. 12 procent van de eieren wordt al kooivrij gekweekt.

Meer dan vijftig toonaangevende levensmiddelenbedrijven hebben zich ertoe verbonden om in Indonesië alleen kooivrije eieren te gebruiken, waaronder Starbucks, Subway, Burger King, Nestlé en meer partijen. Ahold Delhaize heeft zich geëngageerd om alleen kooivrije eieren te verkopen in Nederland en op alle locaties in Europa en Noord-Amerika, maar niet in Indonesië.

Discriminatie ten opzichte van Aziatische klanten

“Ahold Delhaize lijkt te vinden dat de Aziatische klanten niet hetzelfde niveau van voedselkwaliteit en voedselveiligheid verdienen als Europese en Amerikaanse klanten of minder zouden geven om dierenwelzijn,” zegt Bonnie Tang, campagnemanager van Equitas Global. “Hiermee vindt discriminatie plaats ten opzichte van de Aziatische klanten van deze kooi-eieren. Wat glashelder is, is dat Ahold Delhaize prioriteit geeft aan een paar cent extra winst per ei, boven de gezondheid van klanten beschermen en voedselveiligheid waarborgen, nog los van het verschrikkelijke dierenleed.”

“Het bedrijf is achteropgeraakt bij andere toonaangevende retailers op het gebied van de belangrijke kwestie van voedselveiligheid en dierenwelzijn. We dringen er bij Ahold Delhaize op aan om Aziatische klanten gelijkwaardig te behandelen en de verkoop van wrede en onveilige kooi-eieren in de winkels in Indonesië per direct te beëindigen. Hoewel kooivrij niet betekent dat ze wreedheidvrij zijn.” zegt Erwin Vermeulen.

Wat je kunt doen

Weten wat je kunt doen om een halt toe te roepen aan deze praktijken? In ieder geval wordt het volgende met een gerust hart aangedragen: verspreid de informatie en teken de petitie om deze gruwelijkheden tegen te gaan.

Vervolgens is het aan jou om te besluiten of je nog naar de Albert Heijn gaat, bij Bol.com gaat winkelen en jouw drank bij de Gall & Gall gaat halen. Laten we hopen dat dit snel voorbij is en dat Ahold Delhaize per direct met deze praktijken gaat stoppen.

~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ (tot zover het artikel)  ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

De petitie

De tekst van de petitie is: ¨Ahold – Ik weiger opnieuw te winkelen bij jullie winkels in Nederland en België totdat jullie een tijdlijn hebben uitgestippeld om te stoppen met het verkopen van eieren van kippen die opgesloten zitten in vuile, wrede kooien in Super Indo in Indonesië. Het is tijd voor Ahold om 100% kooi-vrij te gaan!¨

Ondertekenen kan hier.

Meer lezen:
– ¨Ernstige dierenmishandeling voor Ahold Delhaize – Discriminatie van Aziatische consument,¨ Animal Rights, 19 november 2020.
– ¨Kooikippen,¨ Animal Rights, 26 oktober 2020.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10117)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.