De perverse lobby van de pesticidenindustrie (e-mailactie Stop de grote gifroute!)

(24 november 2020) foodwatch Nederland voert actie tegen de lobby van de pesticidenindustrie om de omstreden onkruidverdelger glyfosaat op de Europese markt te houden. Nederland is met Frankrijk, Hongarije en Zweden verantwoordelijk voor de herbeoordeling van glyfosaat binnen de EU. Je kunt de actie ‘Nederland, zeg NEE tegen Monsanto’ steunen door een protestmail te sturen.

Overgenomen van de website van foodwatch

De perverse lobby van de pesticidenindustrie

Samen zorgen we voor een verbod op glyfosaat!

Ken je de Glyphosate Renewal Group (GRG) al? Zij doen er alles aan om glyfosaat – de omstreden onkruidverdelger – op de markt te houden. Als je hun gelikte website bezoekt lijkt het alsof je van doen hebt met een maatschappelijke organisatie die zich inzet voor duurzaamheid: een selectie aan verschillende thema’s waaronder ‘Milieu en Biodiversiteit’ en ‘Duurzame Landbouw’. En een mooi logo met een groen blaadje. Niets is minder waar…

De GRG bestaat uit een tiental pesticidenfabrikanten waaronder Syngenta en Bayer (het voormalige Monsanto). Bayer is de ontwikkelaar van de omstreden onkruidverdelger RoundUp die glyfosaat bevat. Deze steenrijke lobbygroep zet alles op alles om ervoor te zorgen dat het schadelijke glyfosaat (weer) wordt toegelaten op de markt, nu de EU glyfosaat moet herbeoordelen. Glyfosaat is natuurlijk niet voor niets omstreden, maar op de website van de GRG valt te lezen dat: “toonaangevende gezondheidsautoriteiten blijven concluderen dat producten op basis van glyfosaat veilig zijn wanneer ze worden gebruikt in overeenstemming met de instructies op het etiket’’. Dit is complete onzin natuurlijk!

Zeg NEE tegen Monsanto en haar glyfosaat

Verschillende onderzoeken brengen glyfosaat in verband met verhoogde risico’s op kanker en het kan hormoonverstorend werken. Glyfosaat is ook extreem giftig voor kikkers en andere amfibieën. Omdat het tot een meter in de bodem kan doordringen bestaat er een grote kans op uitspoeling naar het oppervlaktewater. Hierdoor kan het weer terecht komen bij mensen, dieren en planten die niet bespoten zijn. Met alle gevolgen van dien…

Zoals je weet hebben wij al veel campagne gevoerd tegen glyfosaat en haar fabrikanten. Zo zijn we een tijd geleden de actie ‘Nederland, zeg NEE tegen Monsanto’ gestart. Nederland is namelijk één van de vier lidstaten (naast Frankrijk, Hongarije en Zweden) die verantwoordelijk is voor de herbeoordeling van glyfosaat.

Je zou denken dat dit een uitgemaakte zaak is met alle kennis over de gevaren van glyfosaat? Blijkbaar niet! Sommige lidstaten zijn tegen, maar de Nederlandse politiek heeft nog niet volmondig ‘NEE’ gezegd tegen glyfosaat. Een meerderheid van de Tweede Kamer is voor een verbod op glyfosaat. De minister van Landbouw Carola Schouten heeft echter nog geen concrete stappen gezet om dit middel uit te bannen. Je zou bijna gaan denken dat ook hier de lobby van de industrie een grote vinger in de pap heeft…

Schuldbekentenis

Ondertussen liggen er bij Bayer 125.000 schadeclaims van mensen die zeggen ziek te zijn geworden van RoundUp. Bayer schikt nu naar verluidt driekwart van deze zaken met een bedrag van bijna 10 miljard euro! De schikking is naar eigen zeggen ”geen erkenning van aansprakelijkheid of wangedrag”, maar bewijst natuurlijk wel dat Bayer haar schuld afkoopt met een fractie van haar jaaromzet. Pesticidenfabrikanten maken zich er gemakkelijk van af door mensen die ziek zijn geworden van pesticiden af te kopen. Behalve dat dit een indirecte schuldbetekenis is, bewijst dit ook maar weer eens dat deze industrie niets om de gezondheid van mensen geeft!

Export van verboden pesticiden

Daar stoppen de onethische praktijken helaas niet… Grote landbouwgifproducenten zoals Bayer, BASF en Syngenta produceren en exporteren pesticiden die verboden zijn in de EU, omdat ze schadelijk zijn voor mens en milieu, naar ontwikkelingslanden. Deze komen vervolgens via de achterdeur op de EU-markt (en dus ook op ons bord) terecht. Samen met de andere foodwatchkantoren zijn we de e-mailactie ‘Stop de grote gifroute’ gestart om deze gifgiganten op te roepen te stoppen met het produceren en exporteren van gevaarlijke pesticiden.
Zet Monsanto op haar plaats

E-mailactie ‘Stop de grote gifroute’

Wil je ook een protestmail sturen? Klik dan hier!

Bayer, BASF en Syngenta produceren en exporteren pesticiden die verboden zijn in de EU. Residuen van deze schadelijke pesticiden komen via import van voedsel toch op ons bord terecht. Mens en milieu lijden wereldwijd onder deze onethische praktijk. STUUR EEN PROTESTMAIL!

Stop de productie en export van verboden pesticiden!

De grootste pesticidengiganten in Europa – Syngenta, Bayer AG en BASF – doen er alles aan om in de EU verboden bestrijdingsmiddelen te blijven verkopen. Pesticiden die verboden zijn, omdat ze schadelijk zijn voor mens en milieu worden geëxporteerd naar ontwikkelingslanden en komen vervolgens via de achterdeur op de EU-markt (en dus ook op ons bord) terecht. Hoe is dit mogelijk?!

• Export: De pesticidengiganten exporteren stoffen die verboden zijn in de EU, naar landen met minder strenge regelgeving – zoals Kenia en Indonesië. De EU verbiedt het gebruik van deze pesticiden in haar lidstaten, maar niet de productie en export. Elk jaar sterven er talloze mensen als gevolg van vergiftiging door pesticiden. Het grootste deel van deze sterfgevallen komt voor op het zuidelijk halfrond. Het exporteren van giftige pesticiden is een grove schending van de mensenrechten.

• Import: Als boemerang komen resten van deze gevaarlijke bestrijdingsmiddelen op ons bord terecht, via de import van voedselproducten (bijvoorbeeld fruit en groenten) uit landen buiten de EU. Met alle gevolgen van dien. Deze pesticiden zijn verboden omdat ze schadelijk zijn voor onze gezondheid: ze kunnen kankerverwekkend zijn, hormonen verstoren en/of de vruchtbaarheid verminderen.

Om de export en import van schadelijke pesticiden aan banden te leggen, moet het probleem bij de bron worden aangepakt: de productie moet volledig stopgezet en verboden worden.

STUUR EEN PROTESTMAIL en stop de grote gifroute! Roep Bayer AG, Syngenta en BASF via deze e-mailactie op te stoppen met hun productie en export van verboden pesticiden!  Deel onze e-mailactie ook op je eigen Facebook of Twitter tijdlijn.

Meer info? Klik hier!

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=10103)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *