Aandeelhouders van Ahold – niet de werkers – strijken grootste deel Corona-winst op

(14 augustus 2020) Op 11 augustus kreeg de concerndirectie van Albert Heijn van de ondernemingsraad te horen dat het personeel van de supermarkten en van Bol.com klaagt over de extra winstuitkering die de aandeelhouders in het vooruitzicht is gesteld. De medewerkers van AH voelen zich afgescheept met een kleine tegoedbon [1] terwijl zíj het juist zijn die de winst mogelijk maakten in deze Corona-tijd.

De aandeelhouders van AholdDelhaize (1,1 miljard aandelen) kunnen 220 miljoen euro extra dividend verdelen. RTL rekende uit dat als dat bedrag verdeeld zou worden onder de 380.000 personeelsleden die wereldwijd voor het supermarktconcern werken, dat die dan elk ongeveer 580 euro konden incasseren.

In de brandbrief die de OR over deze kwestie aan de directie stuurde staat dat het personeel flinke gezondheidsrisico’s loopt en zichzelf heeft weggecijferd terwijl de aandeelhouders er nu van profiteren. En de crisis is nog niet eens voorbij.

CEO Marit van Egmond van AH liet in een reactie weten dat het grootwinkelbedrijf in gesprek is met andere supermarktketens over een bonus voor het personeel. Daarbij merkte ze op dat Ahold/Delhaize in veel landen actief is en dat de winst vooral in Amerika is gemaakt. Het besluit om de aandeelhouders deze tussentijdse winstuitkeringsregeling te geven zou bovendien al in 2019 zijn genomen.

In de Telegraaf gaf Ahold Delhaize-topman Frans Muller eerder al aan dat de medewerkers van AH eind van dit jaar en begin volgend jaar ook een winstdeling zullen krijgen (mits ze een arbeidscontract hebben).

De vakbondsbestuurder FNV vindt echter dat de medewerkers een heel terecht punt maken. Bovendien ¨is de huidige cao, het loon en de arbeidsvoorwaarden echt niet om trots op te zijn. Veel werknemers hebben een karig loon, een klein contract. Zij horen er naast de coronabonus ook structureel geld bij te krijgen.¨

CNV-bestuurder Jacqueline Twerda noemt het schrijnend, omdat de aandeelhouders er 67 procent dividend bij krijgen terwijl diegenen die ervoor zorgden dat het toiletpapier tijdens de coronacrisis werd bijgevuld, vrijwel niets krijgen.

De winstverwachting van Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn en Bol.com, voor 2020 is toegenomen. Zowel via de supermarkten als online profiteerde Albert Heijn – net als in het eerste kwartaal van dit jaar – van het hamstergedrag van de consumenten tijdens de Coronacrisis.


Meer lezen:

– ¨Petitie Voor14: Eerlijk loon voor supermarktpersoneel en andere harde werkers!,¨ Supermacht, 28 maart 2020.
– ¨Slecht werk en een aalmoes voor de AH vakkenvullers,¨ Supermacht, 9 april 2020.
– ¨FNV: Steun supermarktpersoneel voor looneis 5%,” Supermacht, 19 mei 2020.
– ¨SP blaast lonenactie bij Albert Heijn af vanwege het slechte weer,¨ Oog TV, 10 juli 2020.
– ¨Nieuwe kans voor actie van SP: ´Moet de winst naar de zakkenvuller of vakkenvuller´, ¨ Oog TV, 12 juli 2020
– De salarissen van Ahold CEO´s Muller en Kolk zijn hier te vinden: Royal Ahold Delhaize NV (Wallmine, 1 augustus 2020)
– ¨Ahold Delhaize verdubbelt kwartaalwinst,¨ Distrifood, 5 augustus 2020.
– ¨Corona: ´Stevige´ winstdeling personeel AH,¨ Distrifood, 6 augustus 2020.
– ¨Total number of Ahold Delhaize Group employees worldwide from 2010 to 2018,¨ Statista com (2020).
– ¨FB Ondernemingsraad Albert Heijn

Noten:
[1] Het supermarktconcern gaf het Nederlandse personeel eerder een cadeaubon van 25 euro voor het harde werken in coronatijd, in plaats van de 500 euro bonus die eerder werd geopperd door de vakbonden.

Bronnen:
– ¨Coronabonus AH niet naar vakkenvuller, wel naar de aandeelhouder,¨ RTL, 5 augustus 2020.
– ¨Personeelsleden AH boos op directie AH over winstuitkering aan aandeelhouders,¨ FNV, 11 augustus 2020.
– ¨OR van AH stuurt brandbrief om dividend,¨ Distrifood, 12 aug 2020.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9856)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *