FNV: Steun supermarktpersoneel voor looneis 5%

(19 mei 2020) Als voorschot op de komende cao-onderhandelingen voor de supermarkten stelt de FNV een looneis van 5%. Deze eis wordt gesteund door een groot aantal personeelsleden die meededen aan een enquête. Op de facebooksite van de vakcentrale posten leden en niet-leden bijna dagelijks hun mening en delen ze hun werkervaringen en klachten.


(door Matt Hermers)

Onlangs hield de vakcentrale FNV een enquête en vroeg daarin supermarktmedewerkers naar hun mening over de inzet bij de komende cao-onderhandelingen. Zo´n 2100 personeelsleden deden mee, waaronder 882 FNV-leden, 40 leden van andere bonden en bijna 1200 werkers die geen vakbondslid zijn. Een kwart van de deelnemers aan de enquête is jonger dan 25 jaar.
Eén van de FNV-eisen die door de medewerkers wordt gesteund is een loonsverhoging van 5%.

Op de facebookpagina FNVSupermarkten posten leden en niet-leden bijna dagelijks over wat ze vinden en wat ze meemaken op hun werk. Eén van de posts is deze: ¨Het is fijn dat zoveel mensen nu inzien hoe belangrijk het werk van supermarktmedewerkers is, maar van applaus kan je niet leven¨.

¨Onverantwoordelijke werkgevers¨

Volgens Mari Martens, FNV-bestuurder Handel, gebruiken de werkgevers het personeel als ´opladers´: de medewerkers worden gebruikt en vervangen met als enig doel het maken van zoveel mogelijk winst en voor een maximale winstdeling voor de aandeelhouders.

Winstmachines

De omzet van de supermarkten is enorm hoog en de retailbedrijven maken nog steeds veel winst.
In maart dit jaar was de omzetstijging in de levensmiddelenbranche groter dan die in 2005. En de supermarkten draaiden in maart ruim 13% méér omzet dan in maart 2019. En – als voorbeeld – de winst van Ahold Delhaize, het moederconcern van Albert Heijn, was in het eerste kwartaal van dit jaar 48% hoger in vergelijking met 2019! Ook bedrijven als Lidl en Aldi maken dikke winsten.

FNV bestuurder Martens: ¨De branche draait al jarenlang uitstekend en het personeel ziet daar niets van terug. Het is hoog tijd dat de werkgevers hun medewerkers betalen met goede arbeidsvoorwaarden. Werknemers hebben niks aan een bonus [1], wel aan een forse loonsverhoging

Eis: Loonsverhoging

De werkgevers scoren in deze Corona-tijd hoe dan ook een dikke onvoldoende omdat ze niet zorgen voor een veilige werkplek. De (vaak jonge) medewerkers lopen grote gezondheidsrisico’s zoals vakkenvullers die als enige bescherming een felgekleurd hesje hebben. De werkgevers leggen de verantwoordelijkheid voor de veiligheid bij het personeel neer.

Maar ook afgezien van de onveilige werkomstandigheden onder Corona, is er volgens de FNV een structurele loonsverhoging nodig van 5%.

De meeste supermarktmedewerkers zijn jong en verdienen nog minder dan het minimumloon. Het gemiddelde contract omvat slechts 14,8 uur. Maar zelfs met een fulltime baan zou een 21-jarige slechts €1683,62 verdienen en een 18-jarige €931,76. En tegen de tijd dat ze aanspraak kunnen maken op het minimumloon voor volwassenen, is hun baan niet meer zeker.

Eis: Toeslagen

Een andere eis is dat er toeslagen worden betaald voor werkuren buiten de normale werktijden. Tegen de zin in van de FNV zijn in 2016 de toeslagen voor de doordeweekse avonden en voor de zaterdagavond uit de cao gehaald. Nu met Corona willen de werkgevers de winkeltijden nòg verder verruimen, maar dat accepteert de vakcentrale alleen als er daar een vergoeding tegenover staat.

Eis: Iedereen een vast contract

Supermarkten hebben relatief veel flexwerkers in dienst: 340.800 medewerkers vervullen samen 128.100 fulltime banen [2]. Slechts een klein deel van de (oudere) medewerkers heeft een fulltime dienstverband en een vast contract.

Volgens Martens hebben de meeste supermarktmedewerkers grote moeite om rond te komen van hun salaris. En de mensen in vaste dienst hebben vaa te maken met een hoge werkdruk. De FNV wil dat er méér personeelsleden in vaste dienst komen. En uiteindelijk moet iedereen een vast contract krijgen met dezelfde arbeidsvoorwaarden, aldus Martens.


Meer lezen:

– ¨CNV akkoord met loonstijging supermarktpersoneel,¨ NRC, 8 januari 2020.
– ¨Nieuwe supermarkt-cao: beetje meer loon, gelijke werkdruk en méér ´modernisering´,¨ Supermacht, 16 januari 2020.
– ¨Petitie Voor14: Eerlijk loon voor supermarktpersoneel en andere harde werkers!,¨ Supermacht, 28 maart 2020.
– ¨Staking bij Delhaize afgelopen: hogere premie en mondmaskers voor personeel,¨ HLN, 2 april 2020.
– ¨Oproep aan aandeelhouders van Ahold Delhaize om minimumloonwerkers meer te betalen,¨ Supermacht, 8 april 2020.
– ¨Vakkenvullers verdienen beter dan een uurloon van een paar euro,¨ Doorbraak, 9 april 2020.
– ¨Slecht werk en een aalmoes voor de AH vakkenvullers,¨ Supermacht, 9 april 2020.

Noten:
[1] De CNV-eis voor een eenmalige bonus van 500 euro (april 2020) is niet ingewilligd door de retailbedrijven. CNV-voorzitter Fortuin vond dat vooral in het geval van Ahold Delhaize uitermate ¨gênant¨, want dat bedrijf bleek het afgelopen kwartaal bijna vijftig procent meer winst te hebben gemaakt. Als marktleider zou AD juist het voortouw moeten nemen, aldus Fortuin. Ahold Delhaize topman Muller antwoordde daarop dat ¨het concern per markt bekijkt hoe de werknemers beloond kunnen worden¨. En voordat er naar beloning van de werknemers gekeken wordt, wil hij eerst ¨meer zichtbaarheid hebben over hoe deze crisis uitpakt gezien de grote economische onzekerheden¨ (Zie: ¨CNV voert druk rond coronabonus flink op¨).
[2] Onder de cao’s VGL en Levensmiddelen vallen 340.800 mensen (gegevens CBS, 2018).

Bronnen:
– ¨CNV voert druk rond coronabonus flink op,¨ Distrifood, 13 april 2020.
– ¨FNV wil vijf procent meer loon voor supermarktpersoneel,¨ Retailtrends, 8 mei 2020.
– ¨2100 supermarktmedewerkers geconsulteerd over inzet nieuwe cao,¨ FNV, 17 mei 2020.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9779)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *