Solidariteitsacties LeidenVoor14 voor vakkenvullers AH en PLUS

(3 april 2020 – update 200515) Op 1 april toonden actievoerders van LeidenVoor14 met stoepkrijt hun waardering voor de vakkenvullers van Albert Heijn en PLUS. Voor een AH-filiaal werd gekalkt: ¨Vakkenvullers, we kunnen niet zonder jullie – Minimumloon 14 euro¨. De bedrijfsleider plaatste een foto op AH´s facebookpagina waarbij het deel over het minimumloon was weggegumd. De PLUS bedrijfleider liet het deel van de stoep schrobben met de minimumloon-eis. Dit leidde tot veel ophef in de media hetgeen de eis voor een hoger minimumloon alleen maar onderstreepte.
Update 4 april: AH deelt zijn vette winst met de CEO en aandeelhouders, niet met het personeel in de winkels en distributiecentra.

Hieronder de verslagen van LeidenVoor14 (Alle foto zijn van LeidenVoor14)

#Leidenvoor14 steekt vakkenvullers AH een hart onder de riem (1 april)

Vanochtend hebben drie leden van de campagne “Samen voor 14” met straatkrijt hun waardering getoond voor de vakkenvullers van de Albert Heijn XL aan het Bevrijdingsplein in Leiden.
“Vakkenvullers we kunnen niet zonder jullie – minimumloon 14 euro”, schreven ze met grote letters voor de ingang, aangevuld met #voor14 en #pepchalk.
Tijdens het krijten kwamen al enkele vakkenvullers kijken en kort een praatje en een foto maken. Later kwamen nog eens 10 medewerkers naar buiten. Ze kregen kort applaus, waarna ze samen op de foto gingen met de tekst. Voorbijlopende klanten lieten zien het eens te zijn met de boodschap en toonden hun waardering voor het personeel dat gewoon doorwerkt in de vitale sectoren.
Ook in tijden van crisis blijft actievoeren mogelijk en noodzakelijk. Met een klein groepje actievoerders is het goed mogelijk om onderling fysiek afstand te houden. #Leidenvoor14 vind het belangrijk om juist nu de breed levende sympathie voor de onderbetaalde werkers in de vitale sectoren en elders goed zichtbaar te maken. Zij zijn de mensen die de samenleving nu overeind houden en het is een schandaal dat velen nog steeds met een fooi worden afgeschept.
Voor een minimumloon van minstens 14 euro!

AH fotoshopt eis van 14 euro minimumloon weg!

Veel klanten en personeel reageerden enthousiast op onze krijtactie voor de ingang van de Albert Heijn XL in Leiden woensdagochtend. Een manager vroeg meteen zijn personeel om naar buiten te komen en te poseren bij onze tekst. Hij vroeg ons om een foto van hen te maken, gaf een van ons zijn telefoon en ging er zelf bij staan. Dat gaf een prachtig plaatje: wij blij. Tot we woensdagavond op de Facebook-pagina van het bedrijf een gefotoshopte versie zagen waar de leus “minimumloon 14 euro” en de hashtag #voor14 weinig professioneel weggemoffeld waren. We plaatsen meteen deze reactie eronder:
“Beste Albert Heijn XL-directie, Ik was een van de drie actievoerders die vanmorgen voor de ingang van jullie winkel gekrijt heeft. Ik heb bovenstaande foto voor jullie genomen op de telefoon van de manager (links) die jullie personeel speciaal daarvoor naar buiten vroeg te komen. Het is echt triest dat jullie de foto gefotoshopped hebben. In werkelijkheid staat namelijk onder deze tekst ook “minimumloon 14 euro” en #voor14″ (zie de foto die ik op mijn camera genomen heb). Het lijkt er nu sterk op dat jullie je personeel wel een complimentje gunnen, maar geen fatsoenlijk minimumloon om van te leven. Mag zelfs het idee van een hoger minimumloon niet gezien worden door jullie klanten hier op Facebook? Waar zijn jullie bang voor? Met vriendelijke groet, Eric Krebbers (Doorbraak en de campagne #Leidenvoor14)”

Ook een krijtactie bij supermarkt Plus

Terwijl ze bij Albert Heijn XL nog druk bezig waren om onze actie van ’s ochtend te fotoshoppen,  waren we gisteren aan het begin van de avond met #Leidenvoor14 al weer aan het krijten bij een tweede Leidse supermarkt: de Plus bij station Lammenschans.
Het was een rustige avond, maar onze actie trok desondanks veel bekijks. Klanten en voorbijgangers stopten even om de leuzen te lezen. We hadden een flink aantal korte gesprekjes en konden dan de leuzen toelichten. Vanzelfsprekend hebben we daarbij goed opgelet om fysiek afstand te houden.
Na een uurtje lieten we de stoep voor de supermarkt achter met de leuzen “We kunnen niet ! zonder vakkenvullers”, “Voor 14 euro p/u minimumloon”, “voor14.nl” en “waardering en respect voor al het supermarktpersoneel”. Zo wil #Leidenvoor14 solidariteit tonen met de mensen die er dag in dag uit voor zorgen dat wij onze boodschappen in huis kunnen halen.

Leidse Plus-supermarkt veegt voor14-leuzen weg (en laat alleen compliment aan werknemers staan)

Dat de Leidse Albert Heijn XL een leus voor een minimumloon van 14 euro wegfotoshopte, haalde vandaag het landelijke nieuws. Bij de Plus-supermarkt pakten ze het net iets anders aan nadat we daar gisteren eveneens leuzen voor 14 euro, en respect, op straat krijten naast de voordeur.
Ze verwijderden al onze teksten van de straat, behalve “We kunnen niet ! zonder vakkenvullers”. Ook zij gunnen hun personeel kennelijk wel een complimentje, maar geen fatsoenlijk minimumloon om van te leven. Er wordt wat afgeklapt voor mensen die werken in de vitale sectoren, maar het wordt door degenen die het voor het zeggen hebben niet gewaardeerd als we daar ook echt consequenties aan willen gaan verbinden…

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

* Alles over de landelijke campagne vind je hier:
https://www.voor14.nl/ (website)
https://www.facebook.com/voor14/ (Facebook)
Wij strijden voor een minimumloon van 14 euro per uur!

* De petitie voor steun aan werkers met vitale beroepen is niet meer online (was: https://www.voor14.nl/vitaleberoepen)

* Bijval voor de acties vanuit Groningen.

* ¨Petitie Voor14: Eerlijk loon voor supermarktpersoneel en andere harde werkers!,¨ Supermacht, 28 maart 2020.

Update 4 april 2020
Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn) barst van de poen. Maar dat geld gaat vooral naar CEO Frans Muller en de aandeelhouders.
AH gunt zijn persooneel in de winkels en distributiecentra echter geen extra inkomen. Toch zou er geen winst zijn zonder hùn werk en inzet !
Ondertussen strooit Ahold met miljoenen in de VS om concurrent Kroger de loef af te steken.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9685)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *