Petitie Voor14: Eerlijk loon voor supermarktpersoneel en andere harde werkers!

(28 maart 2020 – update 200515) Supermarkten draaien een recordomzet. Winkelpersoneel werkt nu op volle toeren. Maar er is geen geld om personeel een bonus te geven. De beweging Voor14 vindt dat dit eerlijker moet.
Update 29 maart: Jumbo en AH willen geen hogere lonen betalen!
Update 3 april: Solidariteitsacties voor vakkenvullers bij AH en PLUS in Leiden (Voor14)

(Overgenomen van de website Voor14.nl)

De helden die ons land draaiende houden verdienen geen eenmalige bonus, maar een eerlijk loon. Toch verdienen velen vaak nog geen 10 euro per uur. Daarom eisen wij een eerlijk loon voor iedereen.

Vind jij dat ook? Teken nu dan de Petitie: Vitale beroepen en andere harde werkers verdienen een eerlijk loon! (Deze petitie is inmiddels niet meer actief)

Over Voor 14

Wat willen wij?

Wij willen dat iedereen gewoon kan leven in plaats van overleven. Dat iedereen zich vrij voelt in plaats van beperkt. Dat iedereen een fatsoenlijk inkomen heeft en mee kan doen.

Hier kunnen wij voor zorgen. Want Nederland is gigantisch rijk. En wij gaan er voor zorgen dat de politiek die rijkdom eerlijker gaat verdelen Dit begint bij een eerlijk minimumloon van 14 euro per uur. Hiermee stijgt ook het inkomen van mensen met een uitkering en AOW. Om dit te bereiken bouwen wij aan een sterke beweging die solidariteit en gelijkwaardigheid als grondwaarden heeft.
Lees hier meer over onze grondwaarden.

De grote ongelijkheid in Nederland wordt vooral gevoeld door arbeiders, door vrouwen, door mensen die lichamelijk niet voldoen aan de norm, door mensen van kleur. Daarom zien wij dat de strijd voor 14 euro onlosmakelijk verbonden is met feminisme, antiracisme en de strijd tegen iedere vorm van onderdrukking.

Wat is er aan de hand?

Twee miljoen mensen voelen op dit moment niets van de economische groei. Mensen die het minimumloon verdienen zitten vast en kunnen niet meegroeien, niet meeprofiteren. Sterker nog, hun inkomen is in de afgelopen 40 jaar 20% minder waard geworden! En dit terwijl de winsten van grote bedrijven groter en groter worden. Dit accepteren wij niet langer. Wij zijn wakker en staan op tegen dit onrecht.

 

 

Taartdiagram: De rijkste 10 procent bezit twee derde van onze rijkdom…


Wat gaan wij doen?

Voor 14 laat deze oneerlijke verdeling niet meer toe. Wij zijn wakker, wij staan op en strijden voor een eerlijke verdeling. Nu zorgen de grote bedrijven er voor dat politici naar hen luisteren. Wanneer wij allemaal wakker worden en opstaan, gaan politici naar ons luisteren. Wij eisen dat zij de wet veranderen en het minimumloon verhogen tot 14 euro.

Word wakker, sta op, doe mee!

* 14 vragen over Voor14

* Meedoen?

Update 29 maart 2020
Volgens RTLZ willen de retailers Jumbo en Ahold (Albert Heijn en Bol.com) hun personeel geen extra loon uitbetalen ondanks dat hun supermarkten, webwinkels en magazijnen op volle toeren draaien.
Afgelopen week kondigden de retailers Amazon en Walmart wèl tijdelijke loonsverhogingen en extra bonussen aan voor hun personeel.
Bron: ¨Geen extra beloning voor druk personeel Jumbo, Appie en Bol,¨ RTLZ, 25 maart 2020

Update 3 april 2020
OP 1 april hield de Leidse Voor14-groep een stoepkrijtactie uit solidariteit met het supermarktpersoneel bij een Albert Heijn-vestiging in Leiden. Op de grond voor het filiaal stond de tekst: “Vakkenvullers we kunnen niet zonder jullie. Minimumloon 14 euro.”
AH liet medewerkers een foto maken van de tekst, maar plaatste een foto op Facebook waarbij het stuk over het minimuloon was weggegumd.
Bron: ¨Leids AH-filiaal krijgt kritiek op bewerkte foto van corona-actie,¨ Nu/Sleutelstad, 2 april 2020 en ¨AH fotoshopt eis van 14 euro minimumloon weg!,¨ Leiden Voor 14.

Ook bij een PLUS-filiaal werd actie gevoerd. En ook daar liet de bedrijfsleider een deel van de leuze wegpoetsen. Bronnen: ¨Leidse Plus-supermarkt veegt voor14-leuzen weg (en laat alleen compliment aan werknemers staan),¨ Leiden Voor 14, 1 april 2020.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9652)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *