Rechtbank: Picnic bezorgers en orderpickers vallen niet onder de supermarkt-cao

(3 december 2019) De Amsterdamse rechtbank deed vandaag uitspraak in een zaak over de vraag of online retailer Picnic de supermarkt-cao moet toepassen voor zijn bezorgers (de ´runners´) en orderpickers (de ´shoppers´) . De rechter vond van niet. De FNV, die deze zaak aanspande, wil op blijven komen voor de belangen van de werkers en denkt na over een hoger beroep.

Het concern Picnic won vandaag de zaak die de FNV tegen de retailer had aangespannen. De online supermarkt hoeft zich niet te houden aan de hoogte van de beloningen en de arbeidsomstandigheden die zijn vastgesteld in de supermarkt-cao, zo vonniste de rechtbank in Amsterdam

Picnic is blij met de uitspraak van de rechter. In een persbericht van het bedrijf staat: ¨Het personeel dat het assortiment en de online winkelprijzen voor Picnic bepaalt, valt al sinds de start van Picnic onder de supermarkt-cao, daarover is geen discussie. En het personeel dat andere activiteiten verricht, zoals het softwareontwikkeling of inpakwerkzaamheden in de fulfilment centers, werkt niet in winkels, verkoopt niets en valt dus niet onder de supermarkt-cao. Dit bevestigt de rechter in zijn vonnis.¨

Concurrentie op arbeidsvoorwaarden

De FNV is zeer teleurgesteld over het vonnis van de rechter. De vakbond zegt  cao´s onder meer af te sluiten om er voor te zorgen dat werknemers binnen één branche voor hetzelfde werk gelijk worden beloond. Dat voorkomt concurrentie op arbeidsvoorwaarden. ¨Maar door deze uitspraak worden medewerkers een speelbal in de concurrentiestrijd tussen supermarkten. De kans is groot dat andere supermarkten nu ook de bv-truuk van Picnic gaan volgen om de supermarktcao te ontlopen¨, aldus FNV-bestuurder Karin Heijnsdijk.

¨Te lage beloning en geen toeslagen¨

De verschillende activiteiten van Picnic zijn opgenomen in verschillende bv´s. Hierdoor vallen de bezorgers en orderpickers buiten de supermarkt-cao, zo legt coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV Zakaria Boufangacha uit. De enige reden dat Picnic met verschillende bv´s werkt, is om zijn medewerkers zo weinig mogelijk te betalen. Dat is het verdienmodel van Picnic. En daardoor verdienen de werknemers daar net iets meer dan het minimumloon. Ze hebben echter geen recht op beter loon en toeslagen volgens de supermarkt-cao, aldus Boufangacha.

Daarbij werkt 90 procent van de werknemers bij Picnic als uitzendkracht, terwijl er elke dag genoeg werk is. Die uitzendkrachten weten nooit zeker hoeveel ze aan het eind van de maand overhouden en kunnen bijvoorbeeld onmogelijk een hypotheek afsluiten.

¨Picnic behoort tot de beste betalers in de sector¨

Picnic-ceo Michiel Muller vertelde de pers dat Picnic vindt dat het zijn mensen goed betaalt. ¨Wij behoren bij de beste betalers in de sector¨. Zo is Muller onder meer van mening dat Picnic zijn personeel beter betaalt dan Albert Heijn.

In een radio-interview bij de NOS gaat FNV-bestuurder Karin Heijnsdijk hier tegen in en zegt dat Albert Heijn-medewerkers juist een hoger uurloon krijgen en ook nog toeslagen. Samen met Picnic werknemers voerde de FNV enige tijd geleden actie bij Picnic: ¨We zijn ooit een cheque van 9 miljoen gaan halen bij hen op basis van wat we hebben berekend dat ze zouden hebben moeten betalen als ze de supermarkt-cao zouden volgen afgezet tegen wat zij zelf doen

Hoger beroep?

Coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid van de FNV, Zakaria Boufangacha, gaf aan dat advokaten van de vakbond het vonnis nu onderzoeken en dat dan wordt besloten of de vakbond in beroep gaat. De FNV heeft drie maanden de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Meer lezen:
– ¨FNV begint rechtszaak tegen online supermarkt Picnic en meldt nepnieuws,¨ Supermacht, 26 mei 2019.
– ¨FNV: ´Picnic, kies voor de supermarkt-cao of riskeer een rechtszaak´,¨ Supermacht, 17 februari 2019.
– ¨Petitie Young&United (FNV): ´Steun de medewerkers in de distributiecentra van Picnic´ -update,¨ Supermacht, 17 december 2018.

Bronnen:
– ¨Uitspraak: Picnic wint cao-zaak van FNV,¨ Distrifood, 3 december 2019.
– ¨Rechter staat toe dat Picnic supermarkt-cao ontwijkt,¨ FNV, 3 december 2019.
– NOS radiointerview met bestuurder FNV Karin Heijnsdijk over ¨Picnic-uitspraak¨, NOS journaal van 12 uur, 3 december 2019 (podcast De Nieuws BV).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9437)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *