29 nov.: Black Friday Rebellion en klimaatstaking

(28 november 2019 – update 200104) Morgen organiseert Extinction Rebellion NL lokale acties tegen de uitverkoop-manie van Black Friday. Ook wordt er door activisten van Fridays for Future NL en Extinction Rebellion NL in een aantal gemeentes gestaakt en gedemonstreerd voor klimaatactie. Hieronder hun oproepen om (aan te melden en) mee te doen.

(overgenomen van de websites van Extinction Rebellion NL en Fridays for Future NL)


* Utrecht:
Black Friday Rebellion – From Utrecht to Amsterdam

Op 29 november 2019, van 11:30 – 17:00 op de Jaarbeurstrappen

Black Friday is de dag waarop de internationale overconsumptie van onze planeet wordt gevierd. Met koopjes worden nietsvermoedende mensen de winkels ingelokt, om bergen met spullen te kopen die ze niet nodig hebben.

Het is genoeg geweest met de overconsumptie van onze natuurlijke grondstoffen!
Het is genoeg geweest met de steeds groter groeiende afvalberg!
Het is genoeg geweest met de uitbuiting van miljoenen mensen in landen die al eeuwen worden uitgebuit door de Westerse wereld.
Het is genoeg geweest met het verspreiden van synthetische stoffen en microplastics!

Daarom gaan wij, Extinction Rebellion NL Fashion Action, op 29 november een grote artistieke actie doen en de MODEREBELLIE verklaren! We houden een bontgekleurde interactieve modeshow vol met tweedehands en upcycled kleding, waarmee we de verhalen van deze tijd uitbeelden.
Houd deze pagina in de gaten om te kijken hoe je mee kan doen, we zullen snel meer delen over de thema’s zodat je alvast je outfit kan voorbereiden! (onthoud: gebruik wat je hebt)

TOT OP CATWALK!

https://extinctionrebellion.nl/events/black-friday-rebellion-from-utrecht-to-amsterdam/

 

* Den Haag: Black Friday Actie

Ergens in  het centrum van Den Haag van 16 tot 18 uur.

Op vrijdag 29 november geven wij een straatoptreden om te protesteren tegen de milieu-impact van consumptieproducten. Een artistieke actie over consumentisme. Als je wil deelnemen, neem dan contact met ons op!

De actie (inclusief voorbereiding) zal plaatsvinden tussen 16:00 en 18:00 in het stadscentrum van Den Haag. We hebben vrijwilligers nodig voor deelname aan het optreden. Je kunt meedoen door jezelf op aanwezig te zetten voor dit evenement op Facebook. We zullen je informeren over de details van de actie.

* Enschede: Groene Vrijdag Mars

Verzamelen om 12:30 uur met eigen picknick lunch op het Van Heekplein bij de bankjes. Vandaaruit om 13 uur start van de demonstratie door de stad.

En door heel Nederland en over de hele wereld gaan mensen de straat op om te eisen dat er meer actie komt tegen klimaatverandering.

Wij, bezorgde burgers, willen dat klimaatverandering en de ecologische crisis die gaande is door ons menselijk handelen stopt. We willen dat de aarde leefbaar blijft, ook voor onze kinderen en kleinkinderen. Respectvol omgang met de aarde, met je omgeving, zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

De politiek doet te weinig daarom roepen we iedereen op in actie te komen.
Want zowel lokaal, landelijk als wereldwijd moet er veel meer gebeuren!
We roepen de politiek op: Maak de moeilijke maar keuzes die nodig zijn.
Zet het klimaat op de eerste plek, want alleen dan is er een toekomst voor de generaties na ons.

Green People wil dat zoveel mogelijk bezorgde burgers hun stem laat horen. We willen dat iedereen mee kan doen. Zowel online als in het echt.
Samen met Extinction Rebellion Enschede willen we lokaal onze stem als bezorgde burgers laten horen. Dit gebeurt deze dag door samen met zoveel mogelijk mensen samen te komen en onze stem te laten horen.

* Maastricht: Human Chain Against Climate Change

Van 15:30 tot 17:30 uur ergens in Maastricht

Deze Black Friday zal anders zijn. We kunnen niet langer blijven consumeren zoals we dat gewend zijn. We moeten veranderen, we moeten stoppen met business as usual (gewoonlijke zaken).

Om ons gemeenschappelijke verlangen naar een wereld waarin de mensheid binnen planetaire grenzen bestaat te tonen, zullen we een enorme menselijke keten creëren in de straten van onze geliefde stad. We zullen samenkomen en het bewustzijn verhogen over de noodzaak om BUSINESS AS USUAL te stoppen.

Om dit te doen, hebben we jou nodig! Maak deel uit van de menselijke keten, maak deel uit van de verandering – schrijf je hier in.

Black Friday is de dag waarop we ’STOP’ zeggen. Het is de dag waarop we stop zeggen tegen fast-fashion. Stop met over-verpakken in supermarkten. Stop met de fossiele industrie en hun plannen om meer en dieper te boren.
Black Friday is de dag dat we stoppen met business as usual! Sluit je aan!

* Nijmegen: Global Day of Climate Action

Verzamelen om 14 uur op het Stationsplein van Nijmegen. De demonstratie is tot 16 uur.

Op 29 November organiseert Klimaat Actie Nijmegen (KAN) een klimaat actie om te protesteren tegen de nalatigheid van de regering met betrekking tot klimaat verandering. XR Arnhem/Nijmegen gaat ook deelnemen aan dit protest.


Extinction Rebellion Nederland is een grassroots beweging geïnspireerd op Extinction Rebellion UK.
¨Wie we zijn – Waarom we bestaan¨
¨Antwoord op veel gestelde vragen¨

+++++++++++++++++++++++++++++++


* FridaysForFuture NL: Landelijke Klimaatactie 29 november

Na het grote succes van de 27e organiseert Fridays For Future op vrijdag 29 november de volgende landelijke klimaatstaking. Scholieren zullen opnieuw de klaslokalen verlaten om samen de straat op te gaan.

Omdat de politiek nog lang niet genoeg doet, de vernietiging van het klimaat en de natuur nu moet stoppen! Wij eisen een leefbare en rechtvaardige wereld voor onszelf en toekomstige generaties.

Deze landelijke staking is onderdeel van de Global Day for Climate Action. Aan de vooravond van de VN klimaatconferentie COP25 in Madrid zullen miljoenen jongeren op alle continenten opnieuw in actie komen om onze toekomst te beschermen en echte klimaatactie te eisen. Omdat we weten dat een betere wereld mogelijk is wanneer we daar samen voor vechten!

In Nederland ligt de focus dit keer op het organiseren van stakingen op zo veel mogelijk plaatsen in het hele land. We hebben iedereen nodig om deze staking groot te maken. Dus meld je aan bij je lokale Fridays For Future afdeling via onderstaand formulier. Is er nog geen FFF afdeling bij jou in de buurt? Meld je dan aan om er samen met ons een op te zetten.

Het initiatief ligt bij de jongeren maar we roepen mensen van alle leeftijden op om zich aan te sluiten!

Tot nu toe zijn er acties aangemeld in:
• Den Haag
• Utrecht
• Amsterdam
• Hoorn
• Enschede
• Deventer
• Zwolle
• Amersfoort
• Leiden
• Groningen
• Tilburg
• Leeuwarden
• Baarn
• Maastricht

Alle lokale acties op de actiekaart.
Meer over de Klimaatactie.
Meer over FridaysForFuture NL.


(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9410)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *