Petitie: Stop opofferen wilde vis aan goedkope supermarkt zalm en garnalen

Bij petitie SumOfUs.org
Foto bij petitie SumOfUs.org

(24 oktober 2019) Hebzuchtige bedrijven stropen de oceanen af naar wilde vis als voer voor zalmen en garnalen in ´visboerderijen´. De boerderijvis wordt voor een lage prijs (en soms zelfs mèt certificaat) verkocht in supermarkten. Lokale vissers in Afrika en Azië zijn de dupe. Protesteren kan via de petitie ´Supermarkets: Stop Stripping The Oceans Bare´ van SumOfUs.

Er is een lucratieve markt ontstaan om wilde vis te vangen, die te vermalen tot vismeel om daarmee de zalmen en garnalen te voeden in drijvende visboerderijen. Die zalmen en garnalen belanden vervolgens als goedkope vis in onze supermarkten.
Een recent rapport van de onderzoeksorganisatie Changing Markets laat zien hoe Europese supermarkten betrokken zijn in dit wereldwijde visschandaal. Het gaat onder meer om de retailers Lidl, Aldi, The Co-op, Marks & Spencer, Sainsbury’s, Tesco, Asda en Morrisons.

Ook de vis in jouw lokale supermarkt kan zijn gevoed met wilde vis die voor de kusten van Afrika en Azië is gevangen, waardoor de lokale vissers daar zijn beroofd van hun belangrijkste eiwit- en inkomstbron.

Alternatieven

Er bestaan alternatieven voor het produceren van vismeel en -olie zonder dat het dat de wilde vispopulaties worden gedecimeerd. Maar de visindustrie zal haar praktijken niet veranderen zonder druk van de consumenten en supermarkten.

Petitie

Daarom startte SumOfUs deze petitie om de supermarkten onder druk te zetten. Help mee en teken de petitie om hen duidelijk te maken dat ze geen vis moeten verkopen die de wilde vispopulaties vernietigt en die lokale vissers benadeelt.

Leden van de SumOfUs-coalitie voeren al een tijd lang campagne tegen de visboerderijen wegens het verontreinigen van het kustwater bij Canada en Schotland met afval, chemische stoffen en met zalm die is aangetast door luizen. Het onderzoek van Changing Markets toont aan dat sommige van de bedrijven uit deze industrietak ook zijn betrokken bij het leegvissen van de kustwateren van Afrika en Azië voor de productie van vismeel- en olie.

Teken hier de petitie ´Supermarkets: Stop Stripping The Oceans Bare´.

Verder lezen:
– ¨UK supermarkets selling ‘sustainable’ Scottish salmon linked to collapse of wild fish stocks,” The Independent, 15 oktober 2019.
– ¨Fishing for catastrophe,¨ Rapport Changing Markets, 15 oktober 2019.

Noot:
SumOfUs is ¨een gemeenschap van mensen uit de hele wereld die zich inzetten om de toenemende macht van ondernemingen in te dammen. Wij willen kopen van, werken voor en investeren in bedrijven die het milieu respecteren, hun werknemers goed behandelen en de democratie respecteren. En we zijn niet bang om op te staan tegen bedrijven die dat niet doen.¨

Bron: mail SumOfUs ´Supermarkets vs oceans´ van 23 oktober 2019.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9296)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *