OR van Gall & Gall wil avr weer vervangen door cao

(12 juli 2019) De ondernemingsraad van slijterijketen Gall & Gall wil dat de directie weer met de vakbonden gaat onderhandelen over een nieuwe cao. Na verschillende gespreksrondes zijn directie en OR niet nader tot elkaar gekomen over de ´modernisering´ van de arbeidsvoorwaardenregeling. Volgens de OR leidt het laatste bod van de werkgever zelfs tot achteruitgang van de positie van de werknemers. Vakbondsbestuurders hebben een betere postitie om te onderhandelen.

(door Matt Hermers)

In maart 2018 besloot de directie van de slijterijketen Gall & Gall (dochteronderneming van Ahold Delhaize) om de moeizaam lopende cao-onderhandelingen met de vakbonden (FNV, CNV) te stoppen. In plaats daarvan werd ingezet op het afsluiten van een arbeidsvoorwaardenregeling (avr) met de eigen ondernemingsraad [1]. Jumbo en Action hadden een dergelijke stap al eerder gezet [2].

OR stopt met avr-overleg

De ondernemingsraad van Gall & Gall trok zich deze week echter terug uit het overleg met de directie over ´modernisering´ van de arbeidsvoorwaarden voor de 1400 werknemers. De OR is van mening dat onderhandelen een taak is van de vakbond [3].

Werknemers bij de slijterijketen lieten hun directie vorig jaar al via een petitie weten dat ze kiezen voor cao-onderhandelingen met de vakbonden. De uitgangspunten daarvoor waren eerlijke loonsverhoging en afspraken over veiligheid in de winkels en de vermindering van de werkdruk. Maar die petitie verdween volgens winkelmanager Niels IJdema in de prullenbak van de directie.

Tweede petitie

Afgelopen juni overhandigden twee winkelmanagers namens 262 collega’s een petitie aan de OR. Daarin vroegen ze de ondernemingsraad om bij de directie aan te dringen om opnieuw in gesprek te gaan met de vakbond. De OR besloot daarop een brief te sturen aan de directie.

Volgens FNV Handel-bestuurder Jethro Warbroek is het voor een ondernemingsraad heel lastig om scherp te onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden, omdat de OR-leden in dienst zijn van Gall & Gall en dus afhankelijk van de directie. Onderhandelaars van een vakbond zijn dat niet.

Arbeidsvoorwaardenregeling

Het afsluiten van de arbeidsvoorwaardenregeling van 1 juli 2018 (met een looptijd tot juli 2021) zorgde voor veel ophef [4]. De directie had die regeling getroffen met de oude OR en niet met de nieuwe ondernemingsraad OR (waarin de helft van de leden FNV-lid zou zijn). De meerderheid van het personeel ging akkoord, maar de FNV was boos.

Sinds november vorig jaar is de directie met de OR in gesprek over het stapsgewijs moderniseren van de avr. Maar ondanks verschillende gespreksrondes en voorstellen is er geen overeenstemming bereikt tussen directie en OR. Er werd alleen een afspraak gemaakt over een loonsverhoging van 2% per jaar tot en met 2020.

Achteruitgang

In de brief die de OR onlangs aan de directie van Gall & Gall stuurde, staat dat het laatste bod van de werkgever niet voldoet aan de minimale voorwaarde dat geen werknemer er op achteruit gaat. Daarom wil de OR dat er verder wordt onderhandeld met de vakbonden.

Gall & Gall heeft 1400 medewerkers in dienst, waarvan 250 winkelmanagers in vaste dienst, 900 kort parttimers en 250 medewerkers met een lang parttime contract [3].

Meer lezen:
– ¨FNV hekelt ´moeizame en langzame loongroei´,¨ OR Net, 18 juni 2019.
– ¨CNV en FNV: ´Jumbo-distributiewerkers behouden cao-rechten én ontvangen loonsverhoging´,¨ Supeermacht, 2 april 2019.
– ¨Jumbo: ´Merendeel distributiewerkers kiest voor onze arbeidsvoorwaardenregeling´,¨ Supermacht, 5 mei 2018.
– ¨FNV en CNV dagvaarden Jumbo wegens stakingsbreking en onrechtmatigheid avr,¨ Supermacht, 3 april 2018.

Noten:
[1] ¨Ook Gall & Gall regelt arbeidsvoorwaarden met or,¨ OR Net, 2 maart 2018. Volgens de Telegraaf meldde een Ahold-woordvoerder dat Ahold achter de keuze van Gall & Gall stond, maar dat het afsluiten van avr´s in plaats van cao´s ¨niet de norm wordt binnen Ahold¨.
[2] ¨Hoe Jumbo de vakbonden buitenspel zette,¨ NRC, 19 januari 2018 en ¨Action zet FNV buitenspel,¨ Distrifood, 15 februari 2018.
[3] ¨Ondernemingsraad Gall & Gall roept directie op tot cao-overleg met vakbond,¨ FNV, 10 juli 2019.
[4] ¨Avr Gall & Gall gaat in per 1 juli,¨ OR Net, 13 juni 2018.

Bronnen:
– ¨Gall & Gall: or trekt zich terug uit overleg avr,¨ OR Net, 11 juli 2019.
– ¨Ondernemingsraad wil dat vakbond weer onderhandelt over cao bij Gall & Gall,¨ NRC, 11 juli 2019.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=9142)

2 gedachten over “OR van Gall & Gall wil avr weer vervangen door cao

 1. Mijn echtgenote werkt bij een franchiser van Gall en Gall welke zich erop beroept dat hij zich mbt salarissen houdt aan de CAO Slijterijen.
  Aangezien deze CAO al vanaf 2012 niet meer is aangepast, vindt hij dat hij geen salarisverhoging hoeft toe te passen.
  Aan de avr hoeft hij zich niet te houden, zegt hij.
  Tot wie kunnen wij ons richten voor hulp/advies?

  1. Beste Bert,

   Het lijkt ons vreemd dat de franchiser zich niet zou hoeven te houden aan de oude cao en aan de avr.

   De cao is destijds onder meer getekend door de FNV (misschien ook door de CNV?).
   U kunt daarom het beste navragen bij het FNV Contactcenter (tel 088 – 3680368 – op werkdagen van 8:30 tot 17:30 uur).
   Of bij de lokale FNV afdeling in of vlakbij uw woonplaats (https://www.fnv.nl/service-contact/in-jouw-regio).

   Mocht uw echtegenote geen lid zijn van de FNV, dan zou u navraag kunnen doen via het open spreekuur van het Juridische Loket (https://www.juridischloket.nl/).

   Succes!

   Matt Hermers

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *