Petitie tegen wegwerpplastic in de supermarkt -update

(17 november 2018 – update 190417) Greenpeace is een petitie gestart tegen het gebruik van wegwerpplastic. De milieuorganisatie wil het probleem bij de bron aanpakken. Via de petitie worden grote bedrijven als Coca-Cola, Nestlé en Ahold opgeroepen om hun verantwoordelijkheid te nemen en wegwerpplastic uit te bannen. (Informatie over andere anti-plastic petities waar je aan mee kunt doen, vind je onderaan).

Overgenomen van Greenpeace Nederland

Ik wil een wereld zonder wegpwerpplastic

Voedselbedrijven en supermarkten zijn verslaafd aan wegwerpplastic. Maar onze oceanen betalen de prijs. Dit probleem moeten we bij de bron aanpakken. Daarom roep ik grote bedrijven als Coca-Cola, Nestlé en Ahold op om hun verantwoordelijkheid te nemen en wegwerpplastic uit te bannen. Samen werken we aan een wereld zonder wegwerpplastic.

Een vuilniswagen per minuut

Iedere minuut belandt er een vuilniswagenlading aan plastic afval in zee. Voedselbedrijven en supermarkten zijn verslaafd aan goedkoop en makkelijk wegwerpplastic. Maar onze oceanen betalen de prijs.

Op de meest afgelegen plekken op aarde en in zee worden Coca-Colaflesjes, Twix-wikkels en plastic boodschappentassen teruggevonden. Dit kan anders! Supermarkten en voedselbedrijven hebben de oplossing in handen. Zij moeten investeren in alternatieven voor wegwerpplastic en kiezen voor recycling in plaats van nieuw plastic.

Een langzame dood

Dieren zien plastic afval aan voor voedsel. En met een maag vol onverteerbaar plastic, past er geen eten meer bij. Jaarlijks overlijden al meer dan 100.000 zeedieren aan de gevolgen van hun onbedoelde plasticdieet. Wetenschappers schatten dat 1 op de 3 zeeschildpadden en meer dan de helft van de walvissen plastic heeft ingeslikt.

Supermarkten en voedselbedrijven roepen ons toe dat recycling de oplossing is. Toch wordt ruim 90% van ons plastic niet gerecycled. We moeten plasticvervuiling bij de bron aanpakken: de productie van nieuw wegwerpplastic moet stoppen.

De petitie:
¨Ja, ik wil een wereld zonder wegwerpplastic. Daarom roep ik voedselbedrijven en supermarkten op overbodige verpakkingen van wegwerpplastic uit te bannen

Tekenen op https://www.greenpeace.org/nl/acties/plastic/

[tot zover Greenpeace]
~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~ ~

Andere acties tegen plastics in de supermarkt

De laatste jaren zijn meerdere petities (en andere acties) opgestart om het plasticafval te verminderen en om het statiegeldsysteem te verbeteren. Een paar voorbeelden:

* Petitie ´Stop onnodige plastic verpakkingen in de supermarkt´.
Deze petitie heeft 3 doelen: a/ Dat groenten en fruit zonder plastic eromheen gekocht kunnen worden. B/ Ook moeten de plastic tasjes voor groenten en fruit vervangen worden door papier, zodat de consument daar gebruik van kan maken. C/ Ook bij andere producten moet plastic zoveel mogelijk beperkt worden. De petitie liep van april 2017 tot 1 oktober 2018 en werd getekend door ruim 97 duizend mensen. Op 1 oktober bood initiatiefneemster Femke de Jager de handtekeningen aan aan de CBL, maar voorals nog zonder effect. Meer lezen: ¨Artikel met argumentatie¨.

* Petitie ´Supermarkets: remove all plastic packaging from your own brand products!´.
Het is een oproep aan supermarkten in de UK om het voorbeeld van de onderneming Iceland Foods te volgen die alle plastik verpakkingen gaat verwijderen van de eigen huismerken. Deze petitie is van de organisatie Sum of Us. Ruim 145 duizend mensen hebben al getekend en tekenen kan nog steeds.

* ´Plastic Attack Global´
De bedoeling bij deze actie is om na aankoop van voedsel alle plastic verpakkingen te verwijderen en achter te laten in de winkel. Deze actie begon in de stad Keynsham bij Bristol (UK) en breidde zich snel uit over de UK. Op 15 september ging de actie zelfs globaal. Meer lezen: ¨What is a Plastic Attack?¨.

* Petitie ´Stop plastic voor eenmalig gebruik in de supermarkt!´.
Deze petitie is van Test-Aankoop, een consumentenorganisatie in België. Test-Aankoop wil niet wachten totdat de Europese Commissie zijn belofte heeft ingewilligd om plastic voor eenmalig gebruik te verbieden. Dat zou te lang duren en ondertussen komen er steeds meer microplastisc in de oceaan terecht. Via de petitie vragen ze nu van de supermarkten om zich al eerder aan te passen. Er zijn nu ruim 3000 handetekeningen verzameld.

* Petitie ´Statiegeld op alles´.
Deze petitie is end 2018 gestopt. De actie ging uit van de idee dat geen enkele vorm van vuilnis verzamelen zo effectief is als statiegeld. ¨Er is altijd wel iemand die het terug komt brengen als het geld oplevert. Dit zou binnen de hele EU de norm moeten worden, ook als voorbeeld voor de rest van de wereld.¨

Update 181118

* Petitie ´Stop single-use plastic pollution now!´
Deze petitie loopt sinds 26 oktober 2018 en is tot nu toe ondertekend door ruim 145 duizend mensen in de EU. We Move EU roept de EU-lidstaten op om het voorstel van de Europese Commissie te steunen dat is gericht op een verminderd gebruik van single-use plastics en het neerleggen van de kosten van de plasticsvervuiling bij de ondernemingen die daar verantwoordelijk voor zijn.
De organisatie waarschuwt de lidstaten ook voor pogingen tot verzwakking van het voorstel door de pro-plastics-lobby.


Meer lezen:
– ¨CBL flest statiegelddiscussie,¨ Plastic Soup Foundation, 29 november 2017.

– ¨Plastic heroes,¨ Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), datum? (Weblink is niet meer actief)
– ¨106.533 handtekeningen voor statiegeld, zo reageren supermarkten,¨ Greenpeace NL, 10 april 2018.
– ¨UK supermarkets launch voluntary pledge to cut plastic packaging,¨ The Guardian, 26 april 2018,.
– ¨´Plastic Attack´ uitgevoerd in 100 Vlaamse supermarkten,¨ Vilt, 3 juni 2018.- ¨Test-Aankoop lanceert petitie: ´Stop plastic voor eenmalig gebruik in supermarkt!´,¨ HLN, 4 juni 2018.
– ¨´Voer dit jaar statiegeld in op plastic en blik´,¨ Vilt, 17 juli 2018.
– ¨Een derde van het plastic in Britse retail amper te recyclen,¨ AGF, 20 juli 2018.
– ¨ De vervuiler doneert,¨ NRC, 14 september 2018.
– ¨Plastic Attack Day: klanten pakken boodschappen uit in supermarkt,¨ RN 7, 17 september 2018.
– ¨Waarom stappen Nederlandse supermarkten niet af van wegwerpplastic?,¨ Volkskrant, 26 september 2018.
– ¨Aldi Italia Announces Strategy To Minimise Packaging Waste,¨ ESM Magazin, 5 november 2018.
– ¨Britse supermarkten verantwoordelijk voor 59 miljard stukken plastic per jaar,¨ Foodlog, 16 november 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=8567)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.