foodwatch: Blokhuis vervang Vinkje snel door nieuw onafhankelijk voedingslabel

(7 september 2018) Voedselwaakhond foodwatch wil dat staatssecretaris Blokhuis van VWS snel het Vinkje vervangt door een nieuw onafhankelijk voedingslogo dat een gezonde keus vergemakkelijkt. Fabrikanten moeten worden verplicht dat te gebruiken bij het etiketteren van hun levensmiddelen. Goede kandidaten voor het logo zijn het Franse Nutri-Score en het originele Britse verkeerslichtsysteem.
foodwatch waarschuwt Blokhuis niet te zwichten voor de krachtige lobby van Coca-Cola, Unilever, Pepsico, Mondelēz en Nestlé met hun schijnoplossing ‘Evolved Nutrition Label’.

Voorbeeld originele UK ´Stoplichtenmodel´
Voorbeeld originele UK ´Stoplichtenmodel´

(overgenomen van foodwatch)

foodwatch doet een oproep aan staatssecretaris Blokhuis van VWS om snel tot een standpunt over een nieuw onafhankelijk voedingslabel te komen dat het Vinkje op voedseletiketten moet vervangen. Het voedingslabel nutri-score is daarbij – naast het Britse verkeerslichtsysteem – een goede kandidaat en zou aan fabrikanten moeten worden opgelegd om op al hun voedseletiketten te vermelden.

foodwatch doet de oproep na aanleiding van de steun die het Franse voedingslabel nutri-score vorige week kreeg van het Belgische kabinet. Dit heldere logo, dat een gezonde keus makkelijker moet maken, staat al langer in Frankrijk op producten.

foodwatch waarschuwt de staatssecretaris niet te zwichten voor de krachtige lobby van Coca-Cola, Unilever & Co voor hun schijnoplossing ‘Evolved Nutrition Label’. Bij dit label met zeer zwakke criteria zou zelfs een product als Nutella nog geen rode waarschuwingskleur krijgen, terwijl het voor meer dan 80% uit suiker en vet bestaat.

In april gaf het kabinet nog aan: “Eventuele introductie van een nieuw logo zal de staatssecretaris van VWS in de komende periode onderzoeken.”

Europese erkenning noodzakelijk

Erkenning van één betrouwbaar voedingslabel op Europees niveau is noodzakelijk. Aangezien de verplichting om voedingswaarden op het etiket te vermelden in de hele EU op uniforme wijze is geregeld, kunnen de lidstaten nu alleen op vrijwillige basis aanvullende, op kleur gebaseerde etiketteringsmodellen invoeren.

Bij vrijwillige invoering zullen naar verwachting voedingsproducenten van gezonde producten gaan pronken met hun goede score maar producenten van ongezonde producten ervoor kiezen consumenten niet te waarschuwen voor de grote hoeveelheden suiker, vet en zout in hun producten.

Het is dus niet alleen belangrijk om een goed betrouwbaar label te kiezen maar tevens om dit Europees erkend te krijgen zodat het verplicht kan worden aan fabrikanten.

Nutri-score en Britse verkeerslichtlabel

De Belgische regering wil het zogenaamde nutri-score model overnemen dat gebaseerd is op het Franse model: Het model is vorig jaar – op vrijwillige basis – door de Franse overheid geïntroduceerd en is al door veel bedrijven overgenomen.

Nutri-score is ontwikkeld door wetenschappers en voert een algehele beoordeling uit van het voedingsprofiel van een product door gunstige (bv fruit, groente en vezels) en ongunstige voedingscomponenten (bv suiker, verzadigd vet en zout) te scoren en deze vervolgens in een eindconclusie over de algemene gezondheid van het product te presenteren.

Het resultaat wordt weergegeven met een kleurenschaal van vijf niveaus, die ook met de letters A-E wordt geaccentueerd. Een product met een gunstig, evenwichtig voedingsprofiel krijgt dus een groene beoordeling en de letter A, een zeer ongezond product, een rode beoordeling en de letter E.


Het nutri-score model wijkt af van het stoplichtmodel dat de Britse gezondheidsdienst FSA in 2007 ontwikkelde. Dit “originele verkeerslicht” toont niet één kleurenschaal, maar vier aparte voor de ingrediënten vet, verzadigd vet, suiker, zout. Helaas zijn de criteria van het originele Britse voedingslabel later in een compromis met de voedingsindustrie afgezwakt.

In een grote vergelijkende test door de Franse regering, bleken beide systemen ertoe te leiden dat mensen gezonder gingen winkelen. foodwatch zou de invoering van zowel het Britse label met de originele criteria, net als het Franse model ondersteunen. Beide modellen stellen consumenten in staat om de voedingskwaliteit van producten in een oogopslag te vergelijken.

Of het nu gaat om nutri-score uit Frankrijk of het oorspronkelijke verkeerslicht uit het Verenigd Koninkrijk, het is van cruciaal belang dat we een systeem hebben dat is ontwikkeld door onafhankelijke deskundigen, dat op alle producten komt te staan en dat duidelijk is over de voedingswaarden van een product met behulp van een gekleurd label“, aldus foodwatch.

Lobby voedingsgiganten voor eigen misleidende voedingslabel

foodwatch is faliekant tegen de door de industrie zelf ontwikkelde etiketteringsmodellen. De vijf grootste voedingsmiddelenbedrijven Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo en Unilever willen een eigen stoplichtsysteem introduceren op basis van portiegroottes en lobbyen daar in Brussel flink voor.

De criteria voor het label zijn zo zwak dat zelfs een product als Nutella (producent Ferrero doet overigens niet mee met dit initiatief), dat voor meer dan 80% uit suiker en vet bestaat, geen enkel rood waarschuwingsteken zou krijgen bij toepassing van de criteria.

De voorganger van staatssecretaris Blokhuis, minister Schippers, gaf eerder al aan: “Een in het maatschappelijke debat veelgehoord bezwaar tegen het Vinkje was het feit dat het logo ‘van de industrie’ was. Een toekomstig logo zal anders georganiseerd moeten zijn om voldoende draagvlak te hebben


Meer lezen:

– ¨Food labels,¨ NHS UK, 5 juni 2018.
– ¨Het voedselkeuzelogo is uit de schappen verdwenen – wat nu?,¨ Volkskrant, 29 mei 2018.Mondelēz
– ¨‘Burgers willen een rood stoplicht op ongezond voedsel en groen op goed spul’,¨ Foodlog, 12 april 2018.
– ¨Voedselkeuzelogo’s in andere landen,¨ Consumentenbond, 11 april 2018.
– ¨Voedselkeuzelogo’s: wat, waarom en hoe?,¨ Consumentenbond, 11 april 2018.
– ¨Rondetafelgesprek over voedsel: duurzame en gezonde keuzes voor consumptie,¨ Tweede Kamer, 5 april 2018.
– ¨Food information to consumers – legislation (New EU law on food information to consumers), Europese Commissie (info pagina), 2018.
– ¨Het Vinkje. De betere keuze binnen een productgroep,” Het Vinkje, 2018.
– ¨Uitfasering Vinkje, innovatie en communicatie over gezonde voeding,¨ Tweede Kamer, 13 juni 2017.
– ¨Nutri-Score: The official French simplified nutricional labelling LABELLING
Better nutritional value for consumers (UFC-Que Choisir), Eurpese Commissie, 11 juni 2017.
– ¨Consumentenbond #3: Helpen met gezonde keuzes: Verkeerslichten of Vinkjes,¨ HAS, 10 november 2016.

Meer lezen Supermacht:
– ¨Nieuwe EU-handelsverdragen schadelijk voor consumenten, milieu en democratie,¨ Supermacht, 7 februari 2018.

– ¨Onderzoek: ‘Stoplichtenmodel’ duidelijker voor consument dan Vinkje en andere (Nederlandse) gezondheidslogo’s,¨ Supermacht, 3 maart 2014.- ¨FoodWatch roept op tot protest bij Albert Heijn tegen diens ‘misleidende en verwarrende’ Puur&Eerlijk-keurmerk,¨ Supermacht, 17 augustus 2013.

Bron: ¨foodwatch roept kabinet op tot steun Frans-Belgische voedingslabel,¨ foodwatch 29 augustus 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=8212)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *