Help mee Nestlé en Pepsi aan te pakken wegens hun banden met palmoliebedrijf Indofood! (update)

(18 augustus 2018 – update 190123) We hebben nog enkele weken om de palmolieindustrie ervan te overtuigen om Nestlé en Pepsi op de zwarte lijst te zetten wegens hun misdadige zakenpartner Indofood. Deze Indonesische voedselreus is verantwoordelijk voor het op grote schaal illegaal kappen van regenwoud, voor de uitbuiting van zijn arbeiders en voor de verdrijving van bosbewoners en kwetsbare dieren. De RSPO stelde vorige week de beslissing over Indofood uit en die palmoliegigant kan dus ongestraft door gaan met zijn misdaden. Help SumofUs om de druk verder op te voeren [zie onderaan].

(door SumofUs – Fighting for people over profits)

Oproep van SumofUs aan de RSPO: Bestraf Nestlé en Pepsi wegens hun banden met het misdadige palmoliebedrijf Indofood!

De Rondetafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) moet hierover de komende week een besluit nemen en wij hebben je hulp nodig om druk uit te oefenen zodat ze zich krachtig uitspreken tegen Indofood.

Teken hier de petitie.

Nestlé´s en Pepsi’s zakenpartner en palmolieproducent Indofood is het bedrijf met de meest erge staat van dienst waar het gaat om de productie van palmolie. De Indonesische reus maakt zich al heel lang schuldig aan de vernietiging van het regenwoud en de uitbuiting van zijn arbeiders.

Aan deze straffeloosheid kan binnenkort een einde komen als wij snel en massaal handelen! De belangrijkste palmolie-certificeerder, de Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO), kan dit misdadige bedrijf tenslotte zijn certificering ontnemen wanneer het volgende week vergadert.

De RSPO kan dan een beslissende stap nemen om Nestlé en Pepsi te dwingen om hun aanvoerketens te verlossen van ontbossing en uitbuiting. Samen kunnen we het groenwassen door de RSPO aan de kaak stellen en diens reputatie aantasten zodat hij stopt met zijn business-as-usual beleid en het door de vingers zien van de inmense schendingen door Indofood.

Teken de petitie en eis van de RSPO dat die Nestlé´s zakenpartner Indofood dumpt.

Verschillende onderzoeken wijzen uit dat Indofood -eigendom van de rijkste man van Indonesië- zich schuldig maakt aan uitbuiting van arbeiders, armoedelonen en gevaarlijke werkomstandigheden. Ook worden lokale bosbewoners geïntimideerd en verdreven waarna het bos op hun land illegaal wordt gekapt.

Daarbij worden de richtlijnen van de RSPO voor de bescherming van kostbare orang-utan leefomgeving genegeerd en maakt de onderneming zich schuldig aan het kappen van bos op koolstofrijk veengebied hetgeen de klimaatchaos nog meer versterkt.

Nestlé en Pepsi doen hieraan mee. De snackfood-reuzen voeren gedeelde productmerken op de Zuidaziatische markt en profiteren van winstgevende Joint Venture Partnerships met Indofood. Zo omzeilen ze de afspraken over palmolie die ze zijn aangegegaan met de RSPO.

Het verwijderen van Indofood uit het certificatieschema kan Nestlé en Pepsi dwingen tot het nemen van krachtige actie tegen dat bedrijf – of ze riskeren publieke afwijzing. Door een schorsing zouden we nog meer bewijzen op tafel kunnen leggen om Nestlé en Pepsi op te roepen definitief te breken met Indofood.

Teken nu de petitie want er is nog maar weinig tijd om te zorgen dat Nestlé´s en Pepsi´s zakenpartner Indofood wordt veroordeeld.

Door de acties van SumofUs kregen we sommige van de grootste palmoliespelers al zo ver dat ze stopten met hun vernietigende operaties. Vorig jaar belichtte een massale SumOfUs-petitie de bezigheden van een andere gewiekste palmoliepartner van Nestlé: REPSA uit Guatemala. Door de grote publieke inzet en media-aandacht was Nestlé gedwongen om zijn banden met deze Guatemalteekse palmolie-ovettreder door te knippen.

De RSPO faalt vaak om zijn eigen standaards op te leggen, maar als we de druk opvoeren, kunnen we de organisatie dwingen om Indofood te sanctioneren. Recentelijk schortte de RSPO het lidmaatschap van Nestlé enkele weken op toen het bedrijf zich niet aan de regels van de RSPO hield.

Dat was een flinke klap voor Nestlé´s publieke imago. Dierentuinen en retailers wereldwijd weigerden Nestlé´s producten tijdens die periode op te slaan. Daarom willen we nu een krachtige boodschap sturen naar de fabrikanten door Indofood voorgoed van de lijst te laten halen.

SumOfUs is een gemeenschap van mensen van over de hele wereld die zich inzet om de groeiende macht van ondernemingen beteugelen. We willen kopen bij, werken voor en investeren in bedrijven die het milieu respecteren, hun werknemers goed behandelen en de democratie respecteren. En we zijn niet bang om tegen hen op te nemen wanneer ze dat niet doen.

Update 6 september 2018

Ruim 180 duizend mensen tekenden de SumofUs-petitie gericht aan de RSPO. Desondanks heeft deze organisatie de beslissing over het schrappen van Indofood als lid weer uitgesteld! De RSPO rekt deze zaak al 2 jaar en Indofood kan nu ongestraft door gaan met zijn misdaden….

Help SumofUS om de druk op te voeren via de petitie, Twitter en/of Facebook.

Tweet (https://act.sumofus.org/go/421934?t=1&akid=46733%2E7387255%2EzTdPj0)
Facebook wall (https://act.sumofus.org/go/422041?t=2&akid=46733%2E7387255%2EzTdPj0)
Petitie (https://actions.sumofus.org/a/tell-rspo-to-sanction-nestle-and-pepsi-business-partner-indofood?source=campaigns)

Update 7 november 2018

Inmiddels hebben ruim 240 duizend mensen de SumofUs-petitie getekend, gericht aan de Ronde Tafel voor Palmolie (RSPO). De petitie ondersteunde de campagne die de Rainforest Action Network al ruim 2 jaar binnen de RSPO tegen Indofood voert. En met succes: afgelopen week heeft de RSPO eindelijk de zogenaamde ´duurzaamheidscertificaten´ van Indofood ingetrokken.
(zie hier: ¨Palm Oil Giant Indofood Sanctioned Over Labor Rights Violations,¨ Rainforest Action Network, 5 november 2018).

Nu is Indofood aangepakt, het palmolieproductiebedrijf dat verantwoordelijk is voor de massale vernietiging van Indonesisch regenwoud en voor het vertrappen van de rechten van arbeiders en lokale bevolkingsgroepen. Maar de strijd is nog niet klaar: op dit moment loopt er een nieuwe SumofUs-petitie en wel tegen Pepsi. Via een joint venture profiteert deze multinational nog steeds van de winsten van Indofood.

Help mee door de nieuwe Pepsi-leiding te vertellen dat ze alle banden met Indofood moeten verbreken. De petitie heet ´Pepsi: stop dealing with SANCTIONED palm oil company Indofood´.

Rainforest Action Network (RAN) is een Noordamerikaanse campagneorganisatie die grote ondernemingen aanklaagt voor de vernietiging van regenwouden, grootschalige milieuverontreinigging en de uitroeiing van soorten. RAN eist ook dat rechten van (inheemse) mensen een fundamenteke rol spelen in het beleid dat bedrijven voeren.
SumofUs is een wereldwijde gemeenschap die zich als doel stelt de toenemende macht van grote ondernemingen in te perken.


Meer lezen:

– ¨Indonesia: PepsiCo linked to worker exploitation in the palm oil sector through joint venture partner Indofood,¨ Business and Human Rights Resource Centre, 21 juni 2016.
– ¨RSPO Investigating Reports of Ongoing Labor Abuse at Indofood Plantations,¨ Jakarta Globe, 11 december 2017. Zie nu op Wild Singapore News.
– ¨Indonesian billionaire using ‘shadow companies’ to clear forest for palm oil, says report,¨ Eco Business, 12 april 2018.

Bron: ¨Tell the RSPO: sanction Nestlé and Pepsi’s reckless palm oil business partner Indofood,¨ SumofUs – Fighting for people over profits, 16 augustus 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=8194)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *