FNV Jong meldpunt voor te laag ingeschaald supermarktpersoneel

(6 juni 2018) Via een meldpunt verzamelt FNV Jong klachten van onderbetaalde jongeren in supermarkten en doet er wat aan.


Door Matt Hermers

FNV Jong heeft een meldpunt opgezet voor jonge supermarktwerknemers die te laag worden ingeschaald.

In de praktijk worden veel jongeren betaald volgens schaal A terwijl ze werk doen volgens schaal B. Zoals kassamedewerkers die zelfstandig een kassa kunnen draaien en medewerkers van bijvoorbeeld een vleeswarenafdeling.

Daardoor lopen de jongeren ongeveer €1 per uur mis en dat kan behoorlijk oplopen in een maand. Ook krijgen ze niet de toeslagen uitgekeerd waarop ze recht hebben. Velen weten niet hoe het zit en daarom is dit meldpunt opgezet.

Meldpunt

Er werken omgeveer 260 duizend mensen bij de supermarkten en driekwart daarvan is jonger dan 23 jaar. Jongeren die verkeerd worden ingeschaald kunnen daarvan een melding doen via het meldpunt.

Probleem aangekaart op tv

Jesse Koops, lid van FNV Jong en kassamedewerker in een Plus supermarkt, kaartte dit onderwerp aan in het programma #Boos van BNNVARA dat op 31 mei op tv werd uitgezonden. Een presentator van #Boos confronteerde Koops´ werkgever met de verkeerde inschaling en sprak een aantal Tweede Kamerleden aan over dit probleem.

Koops: ¨Ik werk parttime achter de kassa en had mijn leidinggevende hier al eerder op aangesproken. Helaas zonder enig resultaat. Toen heb ik wat navraag gedaan bij collega’s en voor hen bleek hetzelfde te gelden. Vaak weten ze niet eens dat ze te weinig verdienen of ze durven hun baas er niet op aan te spreken, omdat ze bang zijn hun baan te verliezen. In mijn geval heeft mijn werkgever me voor ongeveer €200 genaaid. Van dat geld kan ik op vakantie!¨

Tweede Kamer: debat

Op een oproep van #Boos kwamen zo´n 1000 soortgelijke reacties bij de redactie binnen. Koops en #Boos gingen daarom naar Den Haag en spraken hierover met de Tweede Kamerleden Gijs van Dijk (PvdA), Klaas Dijkhoff (VVD), Alexander Pechtold (D66) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Van Dijk beloofde voor de camara een debat aan te vragen in de Tweede Kamer.

Video

De video van #Boos is op YouTube te zien.
#Boos is bezig een vervolg te maken op deze eerste video over de te lage inschaling.

Bron: ¨FNV Jong opent meldpunt voor supermarktmedewerkers die genaaid worden door werkgever,¨ FNV, 1 juni 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7952)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *