Kassapersoneel Carrefour België boycot en saboteert zelfscanners

(17 februari 2018) Als reactie op het aangekondigde grote banenverlies bij Carrefour België, riep de vakbond SETCa op tot boycot van de zelfscanners in de winkels. In verschillende plaatsen vond de oproep navolging en een deel van de klanten steunt de actie in de winkel en op de sociale media.

(door Matt Hermers)

De Franstalige bediendenvakbond SETCa in België riep zijn leden op de zelfscanners bij Carrefour te boycotten. Het is een reactie op de aankondiging dat 1200 personeelsleden van Carrefour zullen worden ontslagen en dat de gewone kassa´s worden vervangen door automatische zelfscanners. Deze maatregelen zijn een gevolg van de drastische reorganisatie die de top van Carrefour op 23 januari aankondigde.

¨Boycot de zelfscankassa´s! Ze zijn de dood voor het kassapersoneel!

In het weekend van 11 en 12 februari voerde kassapersoneel in Carrefour-vestigingen in Wallonië inderdaad actie tegen de aanwezige zelfscanners. Ze weigerden de zelfscanners aan te zetten en in verschillende vestigingen werden de machines zelfs ontoegankelijk gemaakt door ze af te plakken met landbouwplastic en tape. Een deel van de klanten steunde de acties in de winkels en op de sociale media.

Een van de actieleuzen (die ook op de sociale media circuleerde) was ¨Boycot de zelfscankassa´s! Ze zijn de dood voor het kassapersoneel!¨. Op flyer staat deze tekst, gericht aan de klanten: ¨Beste klanten. Uw hosts en hostessen melden u met veel pijn in het hart de aangekondigde dood van hun beroep, laf vermoord door financiers zonder scrupules of geweten


Een van de vestigingen waar actie wordt gevoerd is Mons/Bergen. Geoffrey Manfroy van de vakbond SETCa (BBTK) vertelde journalisten daar dat als de plannen van Carrefour doorgaan uiteindelijk al het kassapersoneel hun baan zal verliezen.

¨In Mons/Bergen staan 22 banen op de tocht. Om hiertegen te protesteren heeft het personeel de zelfscanners ingepakt met plastic. De klanten hebben begrip voor de actie en ondersteunen die ook. bijvoorbeeld op facebook met een oproep om de boycot van de zelfscanners te steunen. Die steun is er ook van klanten bij andere vestigingen,¨ aldus Manfroy.

Woordvoerster Baptiste van Outryve van Carrefour ziet dit anders. Ze vindt dat klanten worde gegijzeld door de acties. ¨Veel klanten begrijpen niet waarom hen de toegang tot de zelfscanners wordt ontzegd. De gang langs de gewone kassa´s kost hen meer tijd en ze dreigen nu bij de concurrentie te gaan inkopen. Het is niet zo, dat de gewone kassa´s helemaal zullen verdwijnen. De zelfscanners en zelf-uitcheck zijn een aanvulling op de dienstverlening,¨ aldus Outryve.

De boycot-acties vinden vooralsnog alleen plaats in Wallonië. Maar Kristel Van Damme van de vakbond LBC sluit niet uit dat ze zich ook zullen verspreiden naar Vlaanderen: ¨Nu worden de zelfscanners bij Carrefour in Vlaanderen nog niet geboycot, maar ik heb de indruk dat het nu ook bij het Vlaamse personeel  doordringt wat de gevolgen zijn van de ontwikkelingen die hen wacht

Meer lezen:
– ¨Carrefour snijdt voor €2 miljard in kosten,¨ Distrifood, 23 januari 2018.
– ¨Carrefour België: een sociale shock,¨ Gondola, 25 januari, 2018.
– ¨Personeel Carrefour België legt het werk neer,¨ De Tijd, 25 januari 2018.
– ¨Carrefour: Solidariteit troef!,¨ BBTK, 13 februari 2018.

– ¨Kassiersters saboteren selfscankassa’s in Carrefour: ´Ons beroep gaat dood´,¨ HBVL, 15 febr 2018 (met fotos).
– ¨Kassiersters Carrefour saboteren selfscankassa’s: ´Ze betekenen onze dood´,¨ HLN, 15 februari (met fotos en veel lezersreacties)
– ¨Contre les caisses automatiques dans les supermarhcés¨
– ¨Caisses automatiques, non merci¨

Bronnen:
– ¨Les syndicats de Carrefour appellent au boycott des caisses self-scanning,¨ RetailDetail, 15 februari 2018.
– ¨´Boycot selfscankassa’s´ roepen Carrefour-vakbonden op,¨ RetailDetail, 15 februari 2018.
– ¨Carrefour: des actions ont visé les caisses self-scan,¨ Gondola, 15 februari 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7769)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *