Boer wordt prijszetter in een voedselketen met LEF (Lokaal – Eco – Fair)

Foto: Wervel.be

(13 februari 2018 – update 200116) Als beweging voor gezonde landbouw, vindt de Belgische Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw (Wervel) rechtvaardige prijzen belangrijk. In een voedselketen met LEF (Lokaal – Eco – Fair) ziet Wervel de boer dan ook als prijszetter en niet langer als prijsnemer. Wervel heeft een handige rekentabel ontwikkeld om boeren (en andere actoren in de keten die eerlijk willen handelen) te helpen een zicht te krijgen op een eerlijke prijs

(Overgenomen van Wervel (*), oorspronkelijke titel: ¨Boer wordt prijszetter met rekentabel¨)

Als beweging voor gezonde landbouw, vindt Wervel rechtvaardige prijzen belangrijk. In een voedselketen met LEF (Lokaal – Eco – Fair) ziet Wervel de boer dan ook als prijszetter en niet langer als prijsnemer. Om boeren (en andere actoren in de keten die eerlijk willen handelen) te helpen een zicht te krijgen op een eerlijke prijs, maakte Wervel samen met boeren alvast voor aardappelen een rekentabel [1] die zicht geeft op de eigen kosten inclusief loon. Wervel is verheugd dat ook in Wallonië [2] stappen naar eerlijke relaties in de voedselketen worden gezet en hoopt met de rekentabel bij te dragen aan eenzelfde dynamiek in Vlaanderen.

Wervel ging in gesprek met aardappelboeren en stelde alvast voor aardappelen een rekentabel op die boeren toelaat om de discussie over eerlijke prijzen te objectiveren, voor zichzelf en al wie volgt in de keten. Cruciaal onderdeel daarin is de loonkost, want de onzichtbare hand van de markt, noch het Europees Landbouwbeleid garanderen vandaag een leefbaar inkomen. Wat kan voor aardappelen, kan ook voor andere voeding.

De nood is hoog. Eind november wierp groenteteler Ilse Rollez van het Pilkemhof [3] de knuppel in het ‘groentehok’ met een Open Brief [4] aan de grootwarenhuizen. Haar brief blijft dit voorjaar doorzinderen. Wervel zocht haar op voor een interview. Het gesprek met Ilse, Henk en collega-vriend Tonny Hoste verdiept de hartenkreet in de Open Brief en maakt de schrijnende onrechtvaardigheid heel concreet. De rol van de veilingen, landbouworganisaties, warenhuizen en het fameuze ketenoverleg komen in ’t vizier. Uit het interview: “Het laatste jaar kregen we voor prei tussen 9 en 25 cent per kilo, terwijl het minstens 35 cent kost. In de supermarkt betaal je meer dan €1,20.”

Groentenboer Tijs Boelens van de Groentelaar (woordvoerder van Boerenforum): “Zonder correcte berekeningen is een onderhandeling tussen boer(in) en andere actoren uit de keten gestoeld op de luchtkastelen over vraag en aanbod. Zo kunnen we geen solidariteit vragen vanuit de rest van de samenleving en is onze syndicale strijd gedoemd te mislukken. De tijd is rijp voor een grondige herdenking van ons economisch landschap. Modellen als vraag en aanbod en markten van eeuwige groei hebben afgedaan. Voor een systeemverandering moet de eerste stap van onderuit worden gezet: eten heeft een kostprijs.”

(*) Contactadres Werkgroep voor een Rechtvaardige en Verantwoorde Landbouw vzw (Wervel): Mundo B, Edinburgstraat 26, 1050 Elsene, België (Tel: +32 (0)2 893 09 60; E: info [at] wervel [dot] be; web: www.wervel)


Meer lezen (selectie redactie):

– ¨Doorbraak op vlak van duurzame voeding via charter rond inkoopbeleid?,¨ Vredeseilanden, 9 december 2015.
– ¨Vredeseilanden daagt supermarkten uit: zorg voor eerlijke boereninkomens en duurzaam voedsel,¨ Supermacht, 18 januari 2016 (update 19 jan. 2017: Charter ´Duurzaam inkopen doe je zó´).
– ¨Manifesto ´For an agricultural and ecological exception´,¨ Alimentation-Generale, 17 oktober 2016.
– ¨Le commerce équitable s’implante aussi chez les paysans « du nord »,¨ Alimentation-Generale, 6 december 2016.
– ¨Bel-je-supermarkt-dag 16 sept: supermarkten geef boeren eerlijke prijs voor melk!,¨ Supermacht, 7 september 2017 (update 18 sept.).
– ¨Tien cent voor de boer,¨ Foodlog, 4 december 2017.
– ¨Waarom betalen we in de supermarkt 1 euro voor een selder, terwijl de boer amper 3 cent krijgt?,¨ Nieuwsblad Be, 6 december 2017.
– ¨´Landbouwbeleid nodig dat boer én milieu beschermt´,¨ Vilt, 7 december 2017.
– ¨Groenteboeren betichten supermarkten van zakkenvullerij,¨ Vilt, 7 december 2017.
– ¨Eerlijke prijzen voor eerlijke produkten,¨ FB, 8 dec 2017.
– ¨Vlaamse groenteboeren kwaad over te lage inkoopprijzen supermarkten,¨ Supermacht, 10 december 2017.
– ¨´Fairtrade´ voor Franse boeren,¨ Foodlog, 13 december 2016.
– ¨Hoe korte keten in Gent opschalen?,¨ Stad Gent, 18 december 2017.
– ¨Frankrijk laat consumenten de echte prijs betalen voor het eten,¨ Foodlog, 22 december 2017.
– ¨Rikolto reikt supermarkten alternatief aan voor prijscompetitie – Verduurzaming inkoopbeleid retail, deel 1,¨ Vilt, 22 januari 2018.
– ¨Individualisme maakt dat boer zwak staat in de keten,¨ Vilt, 24 januari 2018.
– ¨Gent wil retail en horeca betrekken bij korte keten,¨ Vilt, 29 januari 2018.
– ¨Vlaamse start online supermarkt met lokaal geteelde seizoensproducten (Localicious),¨ Groentennieuws, 30 januari 2018.
– ¨´Boeren zijn in de voedselketen echt de underdog´,¨ Het Financieele Dagblad, 3 februari 2018.
– ¨Waardering voor boerenarbeid moet voorop staan,¨ Nieuwe Oogst, 7 februari 2018.
– ¨In Nederland duurt de boerencrisis vermoedelijk nog wel even,¨ Foodlog, 7 februari 2018.
– ¨Beter loon voor de boer baart Franse Consumentenbond zorgen,¨ Foodlog, 8 februari 2018.
– ¨Verhoopte verbetering van groentecontracten blijft uit,¨ Vilt, 9 februari 2018.

Noten:
[1] Zie ¨Kostprijs aardappel versie 2018 01 01¨ (Wervel). Is niet meer online beschikbaar.
[2] Prix Juste Belge.
[3] Het Pilkemhof.
[4] ¨Boze boerin stuurt open brief naar warenhuizen: ´Gigantische winstmarge op onze rug!´,¨ Knack, 8 december 2017
[5] ¨Bezoek aan het Pilkemhof In Boezinge (Ieper): bij Ilse Rollez, Henk Tommelin en hun collega-tuinder Tonny Hoste,¨ Wervel, 8 februari 2018. Artikel niet meer beschikbaar. Zie nu: ¨Ilse, een verontwaardigde boerin, verheft haar stem,¨ Wervel, 8 februari 2018 en de brochure ¨Boeren aan het woord¨- Kruispunt van onrecht en zoektoch naar ommekeer¨.

Bron:
– ¨Boer wordt prijszetter met rekentabel,¨ Wervel, 8 februari 2018.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7753)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *