¨Maak Europees Voedselbeleid eerlijk en duurzaam voor iedereen¨

(6 november 2017, update 7 nov.) Consument en burger Liane Lankreijer roept Europees Commissaris Hogan van Landbouw en Rurale Ontwikkeling op: ontwerp een eerlijk en duurzaam Europese Voedselbeleid. Hieronder lees je meer daarover en ook hoe je haar oproep kunt steunen.

(door redactie Supermacht, mede namens Liane Lankrijer)

Deze week schreef Liane een brief aan Commissaris Hogan van Landbouw en Rurale Ontwikkeling. De aanleiding is een openbare enquête getiteld ¨Initiatief om de voedselvoorzieningsketen te verbeteren¨. Hogan´s departement peilt zo de meningen van bedrijven, organisaties maar ook van consumenten/burgers over oneerlijke handelspraktijken, markttransparantie en producentensamenwerking in de voedselketen. Tot 17 november aanstaande kan iedereen haar of zijn mening geven over dit initiatief.

Voedsel als ´commons´ en integraal vraagstuk

In haar brief pleit Liane voor een Europees Voedselbeleid dat gericht is op eerlijke en duurzame voedselproductie voor iedereen. Op dit moment gaat de Europese Unie uit van een economisch perspectief maar dat leidt tot ongezonde en oneerlijke situaties in Europa en daarbuiten. De huidige opzet voor markt en handel zou juist het algemeen belang moeten dienen (´The Commons´) want elke wereldburger heeft recht op gezond en voldoende voedsel en op een evenredig aandeel. De Sustainable Development Goals van de VN zouden volgens Liane uitgangspunt moeten zijn voor de wijze waarop we landbouw en handel bedrijven en niet andersom.

Doe je mee?

Je kunt haar oproep steunen door eerst de enquête in te vullen en dan haar brief (met je eigen naam en data) up te loaden. Lees alles rustig en aandachtig door en neem je tijd.
Als je de oproep wilt verspreiden in je eigen netwerk, dan heel graag!

Hieronder vind je:
– de weblink naar achtergrondinformatie over de enquête;
– de weblink naar de online enquête zelf;
– een invul-instructie van Fair Trade Advocacy Office en Supermacht.nl
– de brief (waar je nog je naam en wat persoonlijke data bovenin moet zetten. Onderaan de brief staan nog een aantal relevante toelichtingen. De brief (met jouw naam) kun je uploaden via een knop onderaan de online enquête.

Let op: Het kan zijn dat de briefversie ´read-only´ is. Dan moet je die eerst opslaan op je computer (bijv in desktop) en de naam van het bestand iets veranderen. Vervolgens kun je je naam enzo bovenaan invullen. Dan saven en…  klaar om te uploaden.

Update
Opmerking van redactie Supermacht: Ontbrekende vragen in de enquete blijken op te poppen bij beantwoording van de voorgaande vra(a)g(en). De bijlagen hieronder zijn nu aangepast (7 november)

Bijlagen bij de online consultatie ´ Initiatief om de voedselvoorzieningsketen te verbeteren´ van DG AGRI (Europese Commissie):

* Achtergrondinformatie
* Nederlandstalige enquête
* Invul-instructie v.2 (.docx)
* Invul-instructie v.2 (.odt)
* Brief, zonder jouw naam v.2 (.docx)
* Brief, zonder jouw naam v.2 (.odt)

Succes!

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7298)

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *