Petitie: Supermarkten stop verkoop van BBQ houtskool uit oerbos Paraguay!

(21 juli 2017) Rainforest Rescue (Rettet den Regenwald) protesteert tegen de kap en verbranding van bomen uit de bossen van de Gran Chaco in Paraguay. De daar geproduceerde houtskool wordt door supermarktketens als Lidl, Aldi en Carrefour in Europa (en de VS) verkocht voor de barbeque. Maar het is een kwetsbaar natuurgebied en het leefgebied van inheemse mensen. Teken ook de Rainforest Rescue petitie en stuur zo automatische een protestbrief naar de directies van de retailers.

(uit Duits vertaalde webtekst)

De bossen van de Gran Chaco in Paraguay worden gekapt voor de productie van houtskool voor de export. Dat bedreigt de ongerepte natuur en het leefgebied van de jaguar en van een van de laatste geïsoleerd levende indianenvolken. Help ons om van de supermarkten te eisen dat ze geen houtskool uit Paraguay verkopen.

GranChaco (foto wikipedia commons)

Zuidamerikaans oerbos bedreigd

In het hart van Zuidamerika speelt zich een tragedie af: de tropische oerwouden van de Gran Chaco verdwijnen in een snel tempo, sneller dan andere bossen op aarde. Een ongeremde vernietiging bedreigt jaguars, miereneters, gordeldieren, 500 vogelsoorten en andere diersoorten die nergens anders op aarde voorkomen. In het gebied leeft ook een van de laatste indianengroepen, helemaal geïsoleerd van de industriële wereld. Zonder dit bos kunnen deze Ayoreo niet overleven.

Vlees, soja en hout

Achter de vernietiging van het bosgebied gaat de vleesindustrie schuil. De oerwouden van de Chaco moeten plaats maken voor weidegrond. De honderden jaren oude Quebracho-bomen worden gerooid en het hout wordt in primitieve ovens omgezet in houtskool. Meer dan 70% van de houtskool wordt naar Europa geëxporteerd. Duitsland importeert elke dag zo´n 20.000 zakken van die houtskool.

Landschap Gran Chaco (foto wikipedia commons)

Op de barbecue

¨Zonder het te weten, kopen Europese (en Amerikaanse) consumenten in zakken verpakte oerbomen uit Zuidamerika om hun barbeque mee te verhitten¨, zegt Toby Hill van Earthsight, een milieuorganisatie uit de UK, ¨Op de verpakking staat geen enkele aanwijzing met de herkomst uit het oerbos van Paraguay. Alleen de namen van de Europese verkoopsorganissaties staan er op¨.

Rapport Earthsight

Earthsight pubiceerde een uitgebreid rapport [1] over de verwoestende milieugevolgen van deze houtskool-business in Paraguay. In het rapport is te zien hoe de verkoolde bomen uiteindelijk als houtskool in de Europese supermarkten als Aldi, Carrefour en Lidl belanden. Door de verkoop van die houtskool versnellen de supermarkten de vernietiging van een van de laatste, grote wildernissen op aarde. Elke dag worden 30 voetbalvelden aan oerwoud gekapt om onze barbeques te voorzien van houtskool. In totaal valt per jaar bijna een kwart miljoen hectare ten prooi aan de vlees-, soja- en houtskoolindustrie in Paraguay.

Rainforest Rescue

Rainforest Rescue streeft naar tenminste 50.000 ondertekenaars. De petitie ondertekenen kan op hun Duitse website of hun Engelse.

De tekst van de protestbrief aan Aldi, Carrefour, Lidl is hier te lezen in het Duits en hier in het Engels. En er is ook uitgebreide achtergrondinformatie in het Duits (met plaatjes) en minder uitgebreid in het Engels.

– . –

Andere supermarkten in Nederland: wie weet meer?

Hoe zit het met de andere supermarkten in Nederland? Verkopen die ook houtskool uit de Gran Chaco? Wie kan Supermacht.nl daarover bruikbare (en betrouwbare) informatie verschaffen?

Overigens, niet alleen supermarkten verkopen de houtskool. Het blijkt ook te verkrijgen in bepaalde winkels en via webshops. Een kleine zoektocht op internet leverde bijvoorbeeld een groot aantal hits op voor ¨Black Ranch, witte Quebracho (Paraguay) houtskool¨. Daarbij wordt soms Paraguay als herkomstland vermeld, maar soms ook Argentinië. [2].


Meer lezen:

– ¨Greenpeace ‘jaguars’ stop bulldozers destroying forest,¨ Greenpeace, 29 juli 2004.
– ¨Argentinean ancient forests trashed for GE Soya Plantations,¨ Greenpeace, 29 augustus 2005.
– ¨Greenpeace: productieketens profiteren van ontbossing Amazone, landroof en uitbuiting,¨ Supermacht, 6 juni 2009.
– ¨The Soya Moratorium lives on – but what will follow after it?,¨ Greenpeace, 26 november 2014.
– ¨Is your summer barbecue eating up forests in South America?,¨ Reuters, 9 juli 2017.
– “Tropical deforestation in Paraguay and our BBQ,¨ Open Democracy, 17 juli 2017.
– ¨Gran Chaco,¨ Wikipedia (NL)
– ¨Chaco (Paraguay),¨ Wikipedia (ENG)

Noten:
[1] ¨Choice Cuts – How European & US BBQs are fuelled by a hidden deforestation crisis in South America,¨ Earthsight, 5 juli 2017.
[2] Zoekterm ´Black Ranch Quebracho houtskool´ [2]

Bronnen:
– ¨Aldi und Lidl sollen den Jaguar-Wald nicht zu Holzkohle machen!,¨ Rettet den Regenwald, 20 juli 2017.
– ¨Petition – Supermarkets: Stop burning Paraguay’s forests for summer BBQs!,¨ Rainforest Rescue, 20 juli 2017.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7025)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *