Lidl Zutphen: petitie tegen misstanden op werkvloer

(13 juli 2017) Het personeel van de Lidl in Zutphense overhandigde vandaag een petitie met klachten aan een vertegenwoordiger van Lidl Nederland. De werksfeer is volgens hen behoorlijkt verziekt en verre van respectvol. Tientallen supermarktmedewerkers (ook van andere Lidl-filialen) en vertegenwoordigers van FNV Handel waren aanwezig.

Vanmiddag overhandigde personeelslid Jeffrey Schrijver van Lidl Zutphen een petitie aan de manager verkoop (regio Tiel) van Lidl Nederland. De petitie is ondertekend door 71% van het Zuthpense personeel en gaat over klachten over structurele misstanden op de werkvloer. Het personeel klaagt over intimidatie, geschreeuw, een te hoge werkdruk, het rommelen met de roosters en het niet nakomen van gemaakte afspraken door de bedrijfsleiding. Ze zien de supermarktmanager als degene die de boel verziekt [1].

Omdat een aantal eerdere interne gesprekken nergens toe hebben geleid, werd samen met FNV Handel een protestactie begonnen. De werknemers en vakbondsmensen willen dat Lidl binnen een week in gesprek gaat met de vakbond over verbetering van de arbeidsomstandigheden [2]. Samen hebben ze aanbevelingen voor het oplossen van de problemen geformuleerd die ze zullen overbrengen tijdens een eventueel gesprek. Er moeten bijvoorbeeld zwart-op-wit duidelijke afspraken worden gemaakt over communicatie.

Dennis Pullen, manager verkoop van Lidl Nederland, die de petitie in ontvangst nam, beloofde de inhoud serieus te nemen. Hij gaf aan dat het personeel met deze actie opkomt voor het bedrijfsbelang. Hij zei ook dat hij er persoonlijk door geraakt te zijn. ¨We gaan gezamenlijk kijken naar een passende oplossing,¨ aldus Pullen.

FNV-bestuurder Fatma Bugdayci zei dat de FNV er ¨streng op toe zal zien, dat de mensen die nu hun nek hebben uitgestoken daar geen negatieve gevolgen van zullen ondervinden¨. Lidl kwam in het verleden vaker negatief in het nieuws over arbeidsomstandigheden maar Bugdayci ziet dat het Duitse bedrijf de laatste tijd in het algemeen verbetering toont.

De omzetten van supermarkten stijgen elk jaar weer (zoals de afgelopen maand een omzet die 5,7% hoger was dan de omzet in juni 2016). ¨Dat is goed voor de branche, maar tegelijkertijd wordt het personeel op de werkvloer steeds meer onder druk gezet. Dan gaat er dus iets niet goed. De onderhandelingen voor de cao supermarkten lopen momenteel. Wat de FNV betreft zien de supermarktmedewerkers iets van deze recordomzetten terug in hun portemonnee,” aldus Bugdayci.

De supermarktmanager waar het allemaal om gaat was zelf niet aanwezig tijdens het overhandigen van de petitie.

 

Meer lezen:
– ¨Miljoenenboete voor Lidl wegens spionage van zijn medewerkers,¨ Supermacht, 7 september 2008.
– ¨Werknemers Lidl distributiecentrum eisen onderzoek naar ´voice-picking´ en verbetering van arbeidsomstandigheden,¨ Supermacht, 2 november 2014.
– ¨FNV Handel: urgent maatregelen nodig bij Lidl tbv. beter, gezonder en veiliger werk!,¨ Supermacht, 6 juni 2015.
– ¨Acties tegen opjaagbeleid en cao-ontduiking bij Lidl, Ahold Delhaize en Jumbo,¨ Supermacht, 28 december 2016.
– ¨Poll: vermijd jij een supermarkt wanneer je weet dat de omgang met het personeel slecht is?,¨ Lokaal Gelderland, 12 juli 2017.

Noten:
[1] Klanten zeggen de personeelsleden te ondersteunen. Zie bijvoorbeeld: ¨‘Goed dat ze bij de Lidl actie voeren’,¨ Stentor, 12 juli 2017.
[2] Volgens De Gelderlander (¨Personeel Lidl voert actie tegen intimidatie op werkvloer,¨ 11 juli 2017) zou er al een datum voor zijn: 20 juli aaanstaande.

Bronnen:
– ¨‘Omgang werknemers niet alleen bij Zutphense Lidl slecht’,¨ Lokaal Gelderland, 12 juli 2017.
– ¨Werknemers Lidl Zutphen eisen verbetering van arbeidsomstandigheden,¨ Contact Zutphen, 12 juli 2017.
– ¨Personeel komt in actie bij Lidl Zutphen,¨ Stentor, 13 juli 2017.
– ¨Medewerkers Lidl Zutphen overhandigen petitie; De filiaalmanager laat het afweten,¨ Lokaal Gelderland, 13 juli 2017.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=7000)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.