19 en 21 april: Handen & Land (Mani&Terra) en Buiten de Markt om (FuoriMercato)

(14 april 2017 -update) Op 19 april in Den Haag en op 21 april in Amsterdam wordt het netwerk FuoriMercato uit Zuid-Italië gepresenteerd. Twee Afrikaanse landarbeiders vertellen over de sociale landbouwcoöperatie Handen&Land (SOS Rosarno) en het sociale project Nul Uitbuiting (SfruttaZero) die daarvan deel uitmaken. Tevens zal een solidaire Nederlandse inkoopgroep voor FuoriMercato worden opgestart voor wederzijdse steun en voedselsoevereiniteit.

(door de Rode Pollepels / Le Cucchiarelle Rosse)

Handen & Land Buiten de Markt

Waar en wanneer:
– Woensdag 19 april 2017 vanaf 18:30 uur, Institute of Social Studies (ISS), Kortenaerkade 12, Den Haag (ism het Environmental Committee of SCHOLAS)
– Vrijdag 21 april 2017, vanaf 17 uur, Terre Lente, Westerstraat 55H, Amsterdam (ism Luigi van Terre Lente) ** Flyer (jpg) ** Flyer (pdf) **

Sprekers:
– Mohamed Rassoulou Niang, bijnaam Lamine (SOS Rosarno – http://www.sosrosarno.org/)
– Souleiman Mohammed, bijnaam Muda (Diritti a Sud – http://dirittiasud.blogfree.net/)

Toen Lamine en Muda vanuit Afrika in Italië aankwamen, konden ze alleen betaald werk vinden als seizoensarbeider onder extreem precaire werk- en leefomstandigheden. Nu zijn ze vooraanstaande leden van de verenigingen SOS Rosarno in Rosarno (regio Calabria) en Diritti a Sud (Rechten voor het Zuiden) in Nardò (regio Apulia). Ze voeren campagne tegen de uitbuiting van migrantenarbeiders in de landbouw en voor een werkelijk multi-ethnische maatschappij.

De laatste paar jaar hebben ze – samen met andere arbeiders (migranten en allochtonen) – allerlei projecten voor collectieve landbouw opgezet. Deze projecten produceren biologisch en ¨uitbuitingsvrij¨ fruit en groente die wordt verkocht binnen alternatieve ketens in zelfbeheer. Samen met andere groepen van boeren, arbeiders,  kritische consumenten en activisten zijn ze nu bezig met het opzetten van het nationale netwerk FuoriMercato (Buiten de Markt om). FuoriMercato bevordert wederzijdse steun en voedselsoevereiniteit, maar praktiseert ook alternatieve sociale relaties zoals wij die graag als norm voor de toekomst zien.

Kom ook en …

– ontmoet Lamine en Muda en hoor hun verhalen
– informeer je over SOS Rosarno en diens landbouwcoöperatie Mani & Terra (Handen & Land), over Diritti a Sud en diens project SfruttaZero (Nul Uitbuiting) en over het netwerk FuoriMercato (Buiten de markt om)
– teken in voor de startup van een solidaire inkoopgroep voor de ondersteuning van deze projecten
– en – niet te vergeten – geniet van heerlijk, biologisch en ¨uitnuitingsvrij¨ Italiaans voedsel !

De bijeenkomst wordt afgesloten met een ‘aperitivo FuoriMercato’ Ook proeven we samen het voedsel dat werd geproduceerd door de coöperatie Mani & Terra en er is tijd om verder te praten.

De bijeenkomst van 19 april in den Haag wordt georganiseerd door het Environmental Committee of SCHOLAS (ISS studentenvereniging) in samenwerking met Le Cucchiarelle Rosse (het politieke kook collectief De Rode Pollepels). Het maakt deel uit van een actieweek door ISS-studenten en plaatselijke activisten voor rechtvaardigheid van voedsel en milieu ter gelegenheid van de Global Day of Peasant Struggles.

Voor meer informatie:
Giulio (de Rode Pollepels)
Email: giulio [dot] iocco [at] gmail [dot] com
Tel: +31 687 17 56 57

De bijeenkomst van 21 april in Amsterdam wordt georganiseerd door Terre Lente in samenwerking met Le Cucchiarelle Rosse (het politieke kook collectief De Rode Pollepels) en het Environmental Committee of SCHOLAS.

Voor meer informatie:
Luigi (Terre Lente)
Tel. +31 6 19 95 60 75

of:
Giulio (de Rode Pollepels)
Email: giulio [dot] iocco [at] gmail [dot] com
Tel: +31 687 17 56 57


—————————————————————-–———————————————-

Toevoeging door de redactie van Supermacht: relevante artikelen op Supermacht

– ¨‘Schiavi’: hoe moderne slavernij de Europese groenteschappen vult,¨ Supermacht, 30 november 2013.
– ¨Bootvluchtelingen: onvrijheid en zware uitbuiting in Italiaanse land- en tuinbouw,¨ Supermacht,update 4 juni 2015.
– ¨Geen fatsoenlijk voedsel zonder fatsoenlijke arbeid! (Rotterdam Science Festival, 25 sept.),¨ Supermacht, update 19 september 2015
– ¨VoedselAnders 12 febr. Wageningen: Towards Food Sovereignty that Works,¨ Supermacht, update 2 maart 2016
– ¨Solidariteit met Afrikaanse landarbeiders in Italië na ontruiming kamp,¨ Supermacht, 7 maart 2017

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=6907)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *