Supermarkten, be fair en betaal de pluimveehouders extra voor hun eieren!

(22 februari 2017) Vandaag klaagde de Nederlandse Vakbond van Pluimveehouders NVP over te hoge eierprijzen in de supermarkt. Een aantal supers blijken scharreleieren te verkopen voor de prijs van uitloopprijzen. Onterecht, want door de vogelgriepdreiging is er sinds 9 november een ophokplicht en worden er nog nauwelijks uitloopeieren geproduceerd. Een grote strop voor de pluiveehouders.
Albert Heijn erkende de beschulidiging al vrij snel. Er zou ¨een fout¨ gemaakt zijn en zijn klanten kunnen het teveel betaalde terugvragen. De Plus liet weten een correcte prijs te hanteren. Hoe zit het met de andere supers? En, beste supermarkten, be fair, waarom de pluiveehouders niet gewoon steunen in deze moeilijke tijd door hen iets meer te betalen?

(door Matt Hermers)

De vakbond van pluimveehouders stelde dinsdag dat de supermarkten extra winst maken over de rug van consumenten en pluimveehouders. In een persbericht op 21 februari riep de NVP op tot maatschappelijke verontwaardiging hierover. Volgens de NVP krijgen pluimveehouders gemiddeld 35% minder betaald voor hun ¨vrije uitloopeieren die tijdelijk niet zo mogen heten¨ vanwege de aanhoudende vogelgriepdreiging en de ophokplicht. NVP-onderzoek wees uit dat die eieren in de supermarkten echter wèl werden verkocht voor de reguliere prijs van vrije uitloopeieren. Handelaren en retail verdienen zo aan de crisis van de boeren. De NVP besluit: ¨Fair trade is bij eierhandelaren en grootgrutters blijkbaar ver te zoeken¨.

Sinds 9 november 2016 moeten kippen binnenblijven vanwege de vogelgriepdreiging. Een ophokplicht die 12 weken of langer duurt, heeft als gevolg dat vrije-uitloopeieren die naam niet meer mogen dragen. Daarom worden er nu nauwelijks nog vrije-uitloopeieren verkocht in de supermarkten, of worden ze nu verkocht als scharreleieren (volgens Europese wetgeving). Maar de prijs van scharreleieren is lager en een pluimveehouder krijgt 3 cent minder voor zo´n ei.

De NVP zag dat scharreleieren werden verkocht voor de reguliere prijs voor vrije-uitloopeieren, terwijl de de consument wel goed wordt voorgelicht in de winkels over de status van de eieren. Voorzitster De Haan van de NVP: ¨Er wordt duidelijk aangegeven dat vrije-uitloopeieren nu scharreleieren zijn, maar de prijs bleef voor de consument hetzelfde, terwijl wij door de ophokplicht 35 procent minder krijgen voor onze eieren.¨

Supermarkt-reacties

Albert Heijn heeft erkend dat er te hoge prijzen zijn gerekend. Voor 1 doos met 10 eieren ´1 Ster Beter Leven scharreleieren´ is 20 cent te veel gevraagd. Er zou een fout zijn gemaakt, aldus AH. Het bedrijf heeft de prijs van die eieren naar eigen zeggen al op 21 februari verlaagd en bied zijn klanten het teveel betaalde geld terug bij tonen van de kassabon.

Plus meldde dat zijn winkels de ´1 Ster Beter Leven scharreleieren´ verkopen voor ¨een prijs die in lijn ligt met de prijs van reguliere scharreleieren¨.

Andere retailers hebben niet gereageerd voorzover door de pers opgepikt.

De woordvoerder van brancheorganisatie CBL meldde zich vandaag overigens met een andere uitleg op de website van Foodlog. Hij beweerde dat de supermarkten toch veel kosten moesten maken voor het omstellen van verpakking en etiketten. Later krabbelde hij enigszins terug.

De politiek

De beschuldiging van de NVP werd opgepikt door pers, kamerleden en zelfs staatssecretaris van Dam.

De pers besteedde er ruim aandacht aan.

Kamerleden van CDA, SP en PvdA vinden dat de supermarkten de normale prijs voor uitloopeieren moeten uitbetalen aan de pluiveehouders. nu de bedrijven door vogelgriep gedwongen zijn om de dieren binnen te houden. Samen met de SGP vinden ze het onterecht dat de supermarkten er een slaatje uit slaan. VVD-kamerlid Lodders wil dat staatssecreraris van Dam (EZ) de Autoriteit Consument en Markt (ACM) vraagt onderzoek in te stellen naar deze situatie.

Staatssecretaris van Dam wjst het gedrag van de supermarkten af en zei het beter te vinden als de supermarkten de pluimveehouders nu een beetje helpen, in plaats van eraan te verdienen. Hij gaf aan beide partijen eerder – tevergeefs – te hebben gevraagd om samen een oplossing te bedenken.

Meer lezen:
– ¨Geen derogatie voor opgehokt vrijloop-ei,¨ Foodlog, 29 januari 2017.
– ¨Forse schadepost dreigt voor pluimveehouders,¨ Nu, 31 januari 2017.
– ¨´Scharreleiprijs daalt niet direct´, ¨ Pluimveeweb, 2 februari 2017.
– ¨Voedselintegriteit Hoe noem je het ‘even binnen’-ei?,¨ Foodlog, 4 februari 2017.
– ¨EU geeft geen verruiming voor status uitloop ei,¨ Pluimveeweb, 7 februari 2017.
– ¨Teleurstelling over EU beslissing uitloop ei,¨ Pluimveeweb, 8 februari 2017.
– ¨Jumbo, Albert Heijn, Plus en Deen verkopen uitloopei als scharrelei,¨ Pluimveeweb, 10 februari 2017.
– ¨Supers slaan slaatje uit opgehokt vrije uitloopei,¨ Foodlog, 22 februari 2017.
– ¨reactie CBL op beschuldiging pluimveehouders,¨ CBL, 22? februari 2017.

Bronnen:
– ¨Albert Heijn vroeg te veel voor scharreleieren,¨ NOS, 22 februari 2017.
– ¨Supermarkten slaan slaatje uit ophokplicht vrije uitloopkippen,¨ NVP, 21 februari 2017.
– ¨Kamer wil snel oplossing voor vrije-uitloopeieren,¨ Boerderij, 22 februari 2017.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=6831)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.