Varkens en boeren de klos van beleid supermarkten

varkens-in-nood(5 november 2016) Supermarkten maken hun beloften niet waar om over te stappen van gangbaar geproduceerd naar Beter Leven keurmerk varkensvlees. ¨Boeren die op basis van de beloften van supermarkten in het keurmerk hebben geïnvesteerd, raken hun varkens niet meer kwijt,¨ aldus campagnegroep Varkens in Nood in hun VarkensVleesMonitor van eind oktober. Carnivoren en dierenliefhebbers laat van u horen!

(door Matt Hermers)

Al jaren beloven Nederlandse supermarkten om over te stappen op varkensvlees dat is geproduceerd op basis van het Beter Leven keurmerk. Varkens in Nood onderzoekt elke maand hoeveel varkensvlees in de supermarkten [1] het Beter Leven keurmerk heeft. Volgens de organisatie ging het een tijdje gestaag ¨de goede kant¨ op, maar aan die positieve beweging is een abrupt einde gekomen. Op dit moment ligt méér ¨fout varkensvlees¨ in de schappen dan begin dit jaar.

Uit haar Varkensvleesmonitor van oktober [2] blijkt dat de toename van het aandeel varkensvlees met dit keurmerk volledig tot stilstand is gekomen. ¨Boeren die in het keurmerk hebben geïnvesteerd op basis van de beloften van supermarkten raken hun varkens niet meer kwijt,¨ aldus Varkens in Nood. Volgens de campagnegroep is het aanbod van Beter Leven-varkens daarom nu veel groter dan de vraag.

Op dit moment – halverwege het laatste kwartaal van 2016 – is het totale aanbod van Beter Leven Keurmerk met 1 ster (BLK*) nauwelijks meer dan 40% van al het varkensvlees en varkensvleesproducten die door de supermarkten worden aangeboden [3]. De belofte van de supermarkten om eind 2015 over te stappen op het Beter Leven keurmerk wordt zelfs in 2016 niet gehaald. Varkens in Nood vreest dat het keurmerk hierdoor in de problemen komt.

1610-grafiek_varkensvlees_beterlevenkeurmerk

Het supermarktconcern dat het best uit de test kwam, is de Lidl met een ´gewogen gemiddelde´ van 68% BLK*. Jumbo, dat in oktober 2014 beloofde dat het voor het einde van 2015 ¨gepiept zou zijn¨, staat op nummer 2 met een ´gewogen gemiddelde´ van slechts 58% BLK*. Albert Heijn, dat begin 2010 nog beloofde [4] om vanaf medio 2011 alleen nog maar scharrelvarkensvlees met het Beter Leven kenmerk van de Dierenbescherming te verkopen, kwam in oktober niet verder dan plaats nummer 3 met een ´gewogen gemiddelde´ van 55% BLK*).

Varkens in Nood begon in juli dit jaar een rechtszaak tegen Dirk [5] om daar zo spoedig mogelijk het Beter Leven Keurmerk ingevoerd te krijgen. Een CEO van Dirk had op 14 november 2011 nog beweerd dat al het varkensvlees binnen ¨afzienbare tijd¨ tenminste 1 ster van het Beter Leven Keurmerk zou dragen. Het ´gewogen gemiddelde´ is nu nog slechts 46%.

VarkensvleesMonitor

De VarkensvleesMonitor laat zien welke supermarkten veel of juist weinig Beter Leven Keurmerk in hun assortiment hebben en of ze vooruitgang boeken. Een Beter Leven Keurmerk betekent voor varkens een (iets) minder ellendig leven.

1611-foto-varkensinnood-gespeende-biggen

Beter Leven keurmerk

Het Beter Leven keurmerk van de Dierenbescherming gaat over vlees en dierlijke producten die met (iets) meer oog voor dierenwelzijn zijn geproduceerd. Hoe meer sterren, hoe beter het leven van de varkens.

Actie ´biggestaarten´

Om hun campagne voor dierenwelzijn kracht bij te zetten startte Varkens in Nood op 1 november een publieksactie tegen het illegaal kappen of wegbranden van biggenstaartjes. Hoewel 25 jaar geleden het amputeren van biggenstaarten werd verboden, wordt dat nog steeds – onverdoofd en illegaal – gedaan bij 99% van de biggen.

De consument wordt opgeroepen om via haar website geautomatiseerde protestmails te sturen aan supermarkten, veeartsen, politici en varkenshouders. Meedoen aan het protest kan via deze pagina.


Meer lezen:

– ¨Actieplan ’Vitalisering Varkenshouderij’ formeel van start,¨ 2 november 2016.
– ¨Rapport Actieplan Vitalisering Varkenshouderij,¨ Regiegroep Vitale Varkenshouderij (lees: Ministerie Economische Zaken, Rabobank en Producenten Organisatie Varkenshouderij), juni 2016.
– ¨´Goede bedoelingen tellen niet meer´,¨ Varkens in Nood, 25 oktober 2016.
– ¨Varkensboeren wacht zwaar weer,¨ Varkens in Nood, 4 oktober 2016.
– ¨´Welzijn steeds belangrijker thema in varkensindustrie´,¨ Varkens in Nood, 28 september 2016.
– ¨Rabobank vindt het ook: varkenssector moet op de schop,¨ 14 juli 2016.
– ¨Van Dam erkent: varkenshouderij moet op de schop,¨ Varkens in Nood, 23 juni 2016.
– ¨AH doet voortaan alleen nog Beter Leven-varken in de reclame,¨ Varkens in Nood, 9 juni 2016.
– ¨Is Nederland koploper varkenswelzijn?,¨ Varkens in Nood, 21 maart 2016.
– ¨Meer varkensvlees met keurmerk in grote supermarkten,¨ Nu.nl, 22 februari 2016.
– ¨Blog 46: Failliet dreigt voor bio-industrie,¨ Varkens in Nood, 2 september 2015.
– ¨Misstanden (120) in de varkenshouderij, ¨ Varkens in Nood, 2015 .
– ¨Supermarkten over op duurzaam varkensvlees,¨ Boerderij, 26 november 2015.
– ¨Varkens in Nood bij Radar: waarom is varkensvlees zo goedkoop?,¨ Radar (Tros), 16 februari 2015.
– ¨Column: De innovatie van het plofvarken,¨ FTM, 2 juli 2014.
´Gelatine, the real story´ ,YouTube-filmpje over wat gummy-achtig snoep met varkens te maken heeft (net zoals medicijncapsules, desserts, vruchtensappen, bier en wijn).

Noten:
[1] De maandelijkse telling vindt plaats in de filialen van deze supermarktketens: Albert Heijn, Dirk, Lidl, ALDI, Plus, Jumbo, Vomar, Hoogvliet, Spar, Deen, Emté,
Jan Linders, COOP en Dekamarkt.
[2] Zie http://www.varkensinnood.nl/varkensvleesmonitor
[3] Wellicht speelt de dalende consumptie van varkensvlees (2% minder in 2016 tov 2015) ook een (bescheiden) rol.  Zie: ¨Nederlanders eten steeds minder varkensvlees,¨ Varkens in Nood, 3 november 2016.
[4] ¨Varkens in Nood staakt rechtszaak tegen Albert Heijn: AH maakt einde aan castratie biggen,¨ Varkens in Nood, 23 januari 2010.
[5] ¨Varkens in nood klagen supermarkt Dirk aan,¨ Varkens in Nood,11 juli 2016.

Bronnen:
– ¨Beter Leven keurmerk in problemen door toedoen supermarkten,¨ Varkens in Nood, 4 november 2016.
– ¨Van mooie beloftes supermarkten komt niets terecht,¨ Varkens in Nood, 5 september 2016.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5908)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *