FNV vs. supermarkten: gevecht om behoud toeslagen personeel

(26 oktober 2016) De supermarktketens hebben de avond- en weekendtoeslagen voor hun winkelpersoneel afgeschaft. Dat is onderdeel van de nieuwe cao die niet door de FNV is ondertekend. De vakbond dreigt met juridische stappen als de bedrijven deze maatregel niet snel ongedaan maken.

(door Matt Hermers)

De supermarktketens Jumbo, Albert Heijn, Aldi en Lidl krijgen van de FNV tot eind oktober de tijd om het afschaffen van toeslagen voor hun personeel ongedaan te maken. Zo staat in een brief van vakbondsonderhandelaar Peter van der Put. Het gaat om toeslagen voor het werken na 20 uur en op zaterdagen vanaf 18 uur.

Gang naar de rechter?

De vakbond richtte zich al eerder met dit verzoek aan het Vakcentrum, de branche-organisatie van zelfstandige detaillisten in de voedselsector, en tot de VGL, de vereniging van Grootwinkelbedrijven in Levensmiddelen. Nu zijn ook Albert Heijn, Jumbo, Lidl en Aldi aangeschreven om te reageren of om te komen overleggen met de bond, zo liet van der Put aan Distrifood weten. Als de reacties niet bevredigend zijn, gaan er dagvaardingen de deur uit.

Andere supermarktketens die op basis van nieuwe cao ook geen toeslagen meer uitkeren, worden voorlopig ontzien door de FNV. De bond koos voor deze vier omdat het daar de beste positie heeft en verwacht dat het vanwege de landelijke contacten eerder tot overleg zal komen.

Flut-cao

De FNV wees begin dit jaar definitief het voorstel voor de cao voor supermarktpersoneel af dat op 1 juli in ging en wel is getekend door de CNV. De FNV noemde de cao een ´flut-cao´ omdat vooral jongeren hiermee flink inleveren bijvoorbeeld waar het gaat om werken op onregelmatige tijden. Daarnaast blijven jongeren onder de 22 werken voor een (veel te laag) jeugdloon en is de 1,25 % loonsverhoging per jaar veel te laag. De aangeboden compensatie voor afschaffing van de toeslagen vond de FNV veel te weinig.

Supermarkt toeslagcheck -app

Eind mei lanceerde de FNV bij een Jumbo-vestiging de mobiele app Supermarkt toeslagcheck die berekent wat een personeelslid misloopt aan toeslagen. Samen met FNV Handel trok een groep van 40 supermarktmedewerkers in de zomer door het land om medewerkers van diverse ketens uit te leggen hoeveel geld zij op jaarbasis minder krijgen.

IKEA

Bij meubelgigant IKEA speelt iets dergelijks.  Eind juni sloot IKEA een cao-akkoord met de WIM, een categorale bond die in 1992 door IKEA zelf werd opgericht. FNV Handel tekende niet, IKEA wilde niet mééŕ echte banen creëren om de werkdruk op de werkvloer te verlichten en het bedrijf wilde ook de toeslagen en de pensioenregeling versoberen.

Actiebereidheid

Op zondag 21 augustus hielden ruim 30 werknemers van IKEA een terugroepactie in Barendrecht. Ze willen dat IKEA het huidige cao-akkoord nietig verklaart en opnieuw met FNV Handel gaat onderhandelen over een betere cao. De onrust onder de IKEA-medewerkers over de effecten van het cao-akkoord neemt ondertussen toe. Volgens onderhandelaar Beldsnijder zijn werknemers zelf een petitie gestart om IKEA op te roepen het akkoord te herroepen en weer met ons aan tafel te gaan.

Meer lezen:
– ¨´Supermarkt toeslagcheck´-app: bereken of je genoeg betaald krijgt,¨ Supermacht, 19 mei 2016.
– ¨FNV wil behoud avondtoeslag supermarkten via rechter afdwingen,¨ Nu, 5 april 2016.
– ¨FNV niet akkoord met cao supermarkten,¨ Distrifood, 28 december 2015/ 2 februari 2016.
– ¨Dure prijsoorlog zet arbeidsvoorwaarden van supermarktpersoneel zwaar onder druk bij cao-ronde. Eerste vakbondsacties van start,¨ Supermacht, 13 oktober 2013.
– ¨Blijft de zondagtoeslag bestaan voor supermarktmedewerkers onder Rutte2,¨ Supermacht, 10 november 2012.
– ¨Supermarkten dwongen deel personeel op Koninginnedag te werken (en vaak zonder vergoeding),¨ Supermacht, 2 mei 2011.

Bronnen:
– ¨Jumbo, AH, Lidl en Aldi mikpunt FNV,¨ Distrifood 24 oktober 2016.
– ¨IKEA-werknemers houden een terugroepactie voor huidig cao-akkoord ,¨ FNV,  18 augustus 2016.
– ¨IKEA: ‘Toeslagen personeel zijn achterhaald’,¨ Retailnews, 1 juli 2016.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5895)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *