(11 juli 2016)(Update 12 juli) Vakbond CNV roept jongeren om te melden als ze te weinig geld krijgen. Of als ze werk moeten doen dat niet bij hun leeftijd past. Bij de bond kwamen al veel mails en telefoontjes binnen van bezorgde jongeren of hun ouders over vakantiebanen in supermarkten en andere bedrijven.
Eind juni en begin juli riepen CNV Jongeren en CNV Vakmensen jonge vakantiewerkers op door te geven als ze worden onderbetaald of als ze worden gedwongen om werkzaamheden te doen die ze niet mogen doen. De aanleiding van deze campagne zijn een paar honderd vragen van jongeren en hun ouders die de afgelopen weken bij de bond binnenkwamen over vakantiebanen.
Werkgevers voor dubbeltje op de eerste rang?
Volgens voorzitter Piet Fortuin van CNV Vakmensen gaat het vooral om banen in de uitzendbranche, de horeca, de detailhandel en de land- en tuinbouw. Er zijn gevallen van onderbetaling, maar ook van te lang of te laat doorwerken, of van het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. ¨De werkgever wil graag voor een
dubbeltje op de eerste rang zitten,¨ aldus Fortuin. ¨Wij willen jongeren die in zo’n situatie zitten helpen¨.
CNV Jongeren-voorzitter Semih Eski gaf aan dat jongeren vaak niet weten welk werk ze wel en niet mogen doen. ¨Of je nu werkt voor een vakantie, een mobieltje of om te sparen: Een vakantiejob moet leuk én veilig zijn¨. Onderzoek door CNV Jongeren wees uit dat 41,6% van de jongeren geen informatie krijgt over veilig en gezond werken. Eski: ¨Een vakantiejob is voor veel jongeren het eerste stapje op de arbeidsmarkt. Dan kun je nog niet verwachten dat ze al weten wat wel en niet mag¨.
Werk en leeftijdscategoriën
Een paar voorbeelden:
Kranten bezorgen mag je vanaf je 15e doen en pas na 06 uur.
Ben je jonger dan 16 jaar dan mag je niet meer na 19 uur werken.
Ben je jonger dan 16 jaar dan mag je niet in een horecagelegenheid werken waar alcohol geserveerd wordt
Vanaf je 16e mag je in de bouw werken, maar dan wel onder toezicht van een ervaren collega.
Tot je 18e mag je niet met giftige stoffen, op lawaaierige plekken werken of meer dan 10 kilo tillen.
Beloning
Pas vanaf je 15e moet je een wettelijk minimumloon betaald krijgen en vanaf 18 jaar gelden pas de arbo-regels voor volwassenen.
Informatie, melden en steun
De CNV roept dus op om onverantwoorde situaties te melden. Op de website www.mijn-vakantiewerk.nl is informatie te vinden over de minimumlonen en over andere regels.
Elke vakantiekracht die zich bij het CNV meldt krijgt advies over hoe hij of zij kan omgaan met situatie. Afhankelijk van de situatie en de wensen van de jongere kan de bond de werkgever aanspreken op misstanden. aldus de bond op haar website.
Inspectiedienst
Ook worden missstanden gedeeld met de Inspectie SZW (arbeidsinspectie), die hier nader onderzoek naar kan doen. Eerder deze week deed het CNV al een oproep op de politiek om het budget voor de Inspectie SZW te vergroten. “Als de inspectie slechts 3,5 procent van de bedrijven kan controleren, wijzen wij ze graag
de slechtste jongetjes van de klas aan” aldus Eski en Fortuin.
Update 12 juli
Op 12 juli ging ook de vakantiewerkcampagne van FNV Jong van start.
Bijna tweederde van de jongeren heeft te maken met onregelmatige en onzekere roosters, hoge werkdruk en vervelende chefs of collega’s. Dat levert werkstress op tijdens hun vakantiebaan, zo blijkt uit onderzoek door deze bond onder ruim 400 jongeren. Andere genoemde stressoorzaken zijn: te veel verantwoordelijkheden, geen pauze kunnen opnemen, pestgedrag en te weinig collega’s.
De gevolgen zijn: sneller geïrriteerd zijn, uitgeput thuiskomen na een werkdag, somberheid, misselijkheid en slecht slapen.
Volgens FNV Jong zouden werkgevers meer personeel kunnen aannemen om de werkdruk te verminderen en misschien meer complimentjes geven.
Meer lezen (CNV):
– Klopt jouw vakantiebaan wel?
– Dit zijn de minimumlonen per 1 juli 2016!
– Wat voor werk mag ik doen op welke leeftijd?
Meer lezen (FNV):
– Vakantiewerk
– Weten hoeveel uur jij mag werken?
– Over veiligheidsvoorschriften
Bronnen (update):
– ¨CNV Vakmensen roept vakantiekrachten op misstanden te melden,¨ VNC Vakmensen, 5 juli 2016.
– ¨CNV: ´Onderzoek naar capaciteit Inspectie SZW broodnodig´, CNV, 5 juni 2016.
– ¨CNV: misstanden in vakantiewerk horeca en winkels,¨ Out of Home, 27 juni 2016.
– Tweedekamermotie Heerma cs. over de capaciteit van de Inspectie SZW mbt. controles op beloning en arbeidsomstandigheden in risicosectoren (23 juni 2016).
– ¨FNV: jongeren voelen zich gestresst door vakantiebaan,¨ NOS, 12 juli 2016.
– ¨FNV: ´Jongeren gestresst door vakantiewerk´,¨ Bakkerswereld, 12 juli 2016.
– ¨Aftrap vakantiewerkcampagne,¨ FNV Jong, 12 juli 2016
– ¨Vakantiewerk minder populair, uurloon fors gedaald,¨ RTL Nieuws, 12 juli 2016.
– ¨Is je kind verzekerd? 8 dingen die je moet weten over vakantiewerk,¨ Z24, 11 juni 2016.
(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5806)