´Supermarkt toeslagcheck´-app: bereken of je genoeg betaald krijgt

(19 mei 2016) FNV Handel lanceert op 23 mei de mobiele app ´Supermarkt toeslagcheck´ in Amersfoort. Met deze app kunnen supermarktmedewerkers nagaan of ze voldoende toeslag betaald krijgen.

(FNV persaankondiging)

Maandag 23 mei wordt de mobiele app ‘Supermarkt toeslagcheck’ gelanceerd. Samen met FNV Handel gaat een groep van 40 supermarktmedewerkers vanaf 10.30 uur de collega’s bij het Jumbo-filiaal aan de Zonnewijzer 21 in Amersfoort informeren hoeveel geld zij op jaarbasis mislopen. Dit doen zij aan de hand van de mobiele app. De app is (vanaf 23 mei) beschikbaar voor zowel iPhone als Android en is tevens te downloaden via de FNV-site.

Wie: circa 40 supermarktmedewerkers en FNV Handel
Wat: lancering app ‘Supermarkt toeslagcheck’
Wanneer: maandag 23 mei vanaf 10.30 uur
Waar: Jumbo-filiaal, Zonnewijzer 21 te Amersfoort

Supermarktmedewerkers lopen jaarlijks veel geld mis

App berekent wat iemand misloopt aan toeslagen

‘Dankzij de app kan iemand heel makkelijk berekenen hoeveel euro’s hij minder verdient nu de toeslagen zijn afgeschaft’, zegt Onno van Crey, assistent-filiaalmanager bij Lidl in Eindhoven en FNV-kaderlid. ‘In sommige gevallen scheelt het echt een paar honderd euro per jaar.’ De lancering van de app is tevens het startschot van de campagne door medewerkers van verschillende supermarktketens en FNV Handel. Middels de app roept de vakbond supermarktmedewerkers ook op zich aan te melden en de toeslagen te claimen bij de werkgevers.

Jongeren leveren flink in

De bond verzet zich tegen het afschaffen van de toeslagen voor werken in de avond vanaf 20.00 uur en op zaterdag vanaf 18.00 uur. Dit betekent dat jonge supermarktmedewerkers met een 12 plus-urencontract flink inleveren. Van Crey: ‘Een 18-jarige die een contact heeft voor meer dan 12 uur per week en op onregelmatige tijden werkt, kan ten opzichte van 2015 een paar honderd euro op jaarbasis mislopen.’

Flutcao is winst voor werkgevers

Dit is een van de redenen waarom FNV Handel de huidige cao supermarkten niet heeft getekend. Daarnaast vindt de bond het niet kunnen dat vooral jongeren niets met de huidige cao opschieten. ‘Het is een flutcao, daar zijn de supermarktmedewerkers het over eens. Geen jeugdloon voor medewerkers van 22 jaar, is een lege huls. De meesten zijn een stuk jonger dus die blijven werken voor half loon’, stelt Fatma Bugdayci van FNV Handel. ‘Bovendien, onze werkgevers maken enorme winst maar wat is onze winst? Geen toeslagen en jaren op de nullijn worden niet goedgemaakt met een schamele 1,25 procent loonsverhoging per jaar’, voegt Van Crey toe.

De cao supermarkten geldt voor circa 260.000 medewerkers (hiervan is 75 procent jonger dan 23 jaar) die in meer dan 4.400 supermarktondernemingen (waaronder Albert Heijn, Lidl, Aldi en Plus) werken.

Bronnen:
– ¨
Lancering mobiele app ´Supermarkt toeslagcheck´,¨ FNV, 19 mei 2016

(https://www.fnv.nl/over-fnv/pers/persberichten/persarchief/2016/mei/PERSAANKONDIGING-FNV-Lancering-mobiele-app-Supermarkt-toeslagcheck/).
– ¨FNV lanceert ‘Supermarkt toeslagcheck’ app,¨ Levensmiddelenkrant, 19 mei 2016 (http://www.levensmiddelenkrant.nl/nieuws/handel/fnv-lanceert-supermarkt-toeslagcheck-app).

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5791)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.