FNV Young&United maakt zich op voor actie richting Ahold aandeelhouders

Half_loon-Volwassenen_werk!-Young&Untited(8 maart 2016 – update 190218) Young&United voerde op 3 maart ludiek actie in een Albert Heijnvestiging in Amsterdam. Jongeren onder de 22 jaar krijgen nog steeds een half loon voor een hele portie werk. Er komen weer twee Ahold aandeelhoudersvergaderingen aan; een mooie gelegenheid om de boosheid nog eens onder de aandacht te brengen, zeker nu de top zichzelf weer vette bonussen in het vooruitzicht heeft gesteld…

(door Matt Hermers)

Op 3 maart voerden leden van FNV Young&United actie in een Amsterdamse Albert Heijnvestiging waarbij de kassa´s lam werden gelegd door een berg onbetaalbare boodschappen. Een beetje herrie maken voor een beter minimumloon, aldus de lokale tv-zender AT5.

In veel van de lezersreacties bij het AT5-artikel wordt de actie of de argumentatie daarachter afgewezen. Maar er zijn ook veel warme steunbetuigingen en mensen die uitleggen dat je van dat jongerenloon echt niet rond kunt komen. Iemand wees ook op het feit dat Albert Heijn werk verschaft aan uitkeringstrekkers die gedwongen worden daar te werken zónder bijpassend loon.

Half loon

Volgens een van de actievoerders krijg je als jongere onder de 22 maar een half loon voor heel werk. Een 18-jarige die hetzelfde werk doet als een 23-jarige krijgt dus maar de helft van het geld terwijl die wel kosten heeft als schoolgeld, zorgverzekering, misschien ook huur.

Tijdens de cao-onderhandelingen van vorig jaar is na veel gesteggel overeengekomen dat ook 22-jarigen recht hebben op een volwaardig loon, waar dat daarvoor nog 23 jaar was. Maar Young&United is het daar mee oneens. Dit betekent dat je als 18-jarige eerst vier jaar moet wachten op een volwasseenloon en tegen die tijd ben je al ontslagen. In de praktijk werken er bijna geen 22-jarigen in de supermarkt. De meeste jongeren zijn een stuk jonger.

´Waardeloze´ cao

Een overgrote meerderheid van de jonge supermarktwerkers wijst de nieuwe cao – die is afgesloten door de CNV en niet door de FNV – overigens van de hand. Dat bleek uit een internetenquête van Young & United onder 1600 jongvolwassenen. Ze betitelen die cao als ´waardeloos´. Slechts 6% is er tevreden mee.

Tijdens de actie op 3 maart legden de actievoerders aan klanten en personeel uit wat er aan de hand is en werden leuzen geroepen als ´Samen staan we sterk!´ en ¨Young and United!´.

Young&United logo

Aandeelhoudersvergaderingen

Deze actie viel trouwens plaats op de dag dat Ahold een megawinst van 594 miljoen euro over 2015 bekend maakte [1]. In hun ´actie-bonusfolders´ legden de actievoerders aan klanten en personeel uit wat het verschil is tussen de inkomsten van ceo Dick Boer en die van een jonge vakkenvuller. Uit de jaarcijfers 2015 blijkt dat Boer ongeveer 4,3 miljoen euro verdiende en dat hij binnenkort ook nog eens een bonus van 1 miljoen euro opstrijkt. Daartegenover staat dan het schamele jeugdloontje van de supermarktwerker.

¨CNV en supermarktwerkgevers hebben de schijn gewekt dat jonge supermarktwerkers er in deze cao op zijn vooruitgegaan, maar het tegengestelde is waar,¨ aldus de 22-jarige Levin Zühlke die jarenlang voor Albert Heijn werkte. ¨De afschaffing van het jeugdloon voor 22-jarigen is een loos gebaar, want bij Albert Heijn is ongeveer 90% van het personeel onder de 20 jaar. En die loonsverhoging van 5% procent op een uurloon van ongeveer 5 euro per uur, stelt – na aftrek van de gemiddelde inflatie over de afgelopen drie jaar (4,75%)- weinig voor. Over de gehele looptijd van vier jaar ga je er in de cao gewoon op achteruit. Een 18-jarige verdient straks nog steeds maar 47% van wat een 22-jarige verdient,¨ zo vervolgde hij.

Zo´n bonus wil iedereen wel

Binnenkort zijn er twee aandeelhoudersvergaderingen [2] en het zou verbazen als Young&United daarvan geen gebruik zou maken om toch maar weer onder de aandacht te brengen dat het onrechtvaardig is dat jongeren onder de 22 jaar slechts een half loon krijgen voor een hele portie werk. En hoezo krijgen die ceo´s er ook nog eens een vette synergiebonus bij [3]?

Meer lezen:
– ¨WTFACT¨, boek met feiten over werkende jongeren in Nederland en over Nederland als lagelonenland voor jongeren (april 2015).
– ¨Vakkenvullers en andere jongeren willen minimumloon, betere contracten en beter werk,¨ Supermacht, 14 juni 2015.
– ¨Protest tegen jeugdloon: ´Rutte be like, zakgeld tot je 23e´,¨ AT5, 10 oktober 2015.
– Meer (recente) acties op twitter en op facebook

Noten:
[1] Jaarresultaat 2015 dd 3 maart 2016. (was: https://www.ahold.com/Media/Ahold-resultaten-vierde-kwartaal-en-jaar-2015.htm?year=2016)
[2] Notulen Buitengewone Algemene Vergadering van Ahold over fusie met Delhaize op 14 maart 2016 (Ahold Delhaize 12 april 2019) en de Algemene Aandeelhoudersvergadering, op 19 april 2016.
[3] ¨FNV Handel: Mogelijke ‘synergiebonus’ Ahold-top onmaatschappelijk,¨ FNV, 2 februari 2016.

Bronnen:
– ¨FNV Young & United: ´Jonge supermarktwerkers vinden nieuwe cao waardeloos´,¨ FNV, 1 februari 2016.
– ¨Jongeren komen ‘zaak verstieren’ in AH voor beter loon,¨ AT5, 3 maart 2016.
– ¨Jongeren in actie bij AH om ‘waardeloze’ cao – Volwassen supermarktwerkers blijven half loon verdienen ondanks megawinst Ahold,¨ Young&United, 4 maart 2016.

(Verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5655)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *