Landgrab en dwangarbeid bij suikerrietproductie – Supermarkten neem je verantwoordelijkheid

151201-SOMO-Bittersweetreport-front(6 december 2015) SOMO publiceerde deze maand over hoe er wordt omgegaan met de rechten van arbeiders en lokale gemeenschappen bij de inrichting en exploitatie van suikkerrietplantages, met als voorbeeld Malawi. De onderzoekers concluderen dat de inkopende supermarkten geen oog hebben voor de arbeidsomstandigheden, de milieuaantasting, gezondheidsschade en het landjepik.
.
SOMO: ´Bitterzoet: Duurzaamheidskwesties in de suikerriet productieketen
1 december 2015

Het rapport Bittersweet van SOMO concludeert dat rechten van arbeiders en gemeenschappen in de productie van rietsuiker vaak in het geding zijn. Grote inkopers van rietsuiker zoals supermarktketens hebben daar vooralsnog nog te weinig oog voor. “Uit nieuw veldonderzoek in Malawi komt naar voren dat land van lokale gemeenschappen is afgepakt voor de uitbreiding van suikerrietplantages. Arbeidsomstandigheden voor werknemers die worden ingehuurd via onderaannemers op diezelfde suikerplantages zijn vaak onder de maat“, aldus Sanne van der Wal – senior onderzoeker van SOMO.

Rietsuiker in levensmiddelen vaak niet duurzaam geproduceerd

Volgens het raport Bittersweet zijn duurzaamheidskwesties in de sector wijdverspreid. Het werk op suikerrietplantages is vaak onzeker en slecht betaald, en veiligheidsvoorschriften worden er niet altijd gerespecteerd. In sommige productielanden komt ook dwang- en kinderarbeid nog voor. De productie van suikerriet gaat ook regelmatig gepaard met milieuvervuiling en landroof.

Grootste inkopers tonen vooralsnog weinig belangstelling

Tachtig procent van de wereldwijde suikerproductie is afkomstig van suikerriet, waarvan hoogstens 4,5 procent duurzaam is gecertificeerd. Om aan de vraag naar suiker in Europa te kunnen voldoen wordt circa 20 procent van alle in Europa geconsumeerde suiker ingevoerd in de vorm van rietsuiker. Volgens een van de grootste suikerraffinaderijen van Europa vragen kopers echter zelden naar de herkomst van de suiker. Hoewel alle grotere Nederlandse supermarkten (Albert Heijn, Aldi, Lidl, Plus en Jumbo) beleid hebben dat onduurzame praktijken in de toeleveringsketen moet tegengaan, heeft alleen Plus specifiek beleid voor de inkoop van suikerriet.

De grootste suikerinkopers van de wereld zijn niet open over de herkomst van hun suiker noch over de ingekochte volumes. Slechts één grote suikerinkoper, Coca-Cola, is van plan de namen van alle directe leveranciers te publiceren in 2016. Gebrekkige transparantie in deze keten vormt een belangrijke hindernis in de verduurzaming van de sector. Maatschappelijke organisaties kunnen bijvoorbeeld op deze manier de effectiviteit van het beleid dat suikerinkopende bedrijven voeren niet in de praktijk verifiëren.

De situatie in Malawi

Suiker hoort in Malawi bij de top drie van haar exportgewassen; de Europese Unie neemt een aanzienlijk deel van deze export af. De enige suikerproducent in het land is Illovo Sugar (Malawi) Limited, een dochteronderneming van het Britse Associated British Foods (ABF). Het onderzoek belicht werkgerelateerde gezondheids- en veiligheidsrisico’s, lage lonen, gebrekkige vakbondsvrijheid en een toename in uitzendwerk ten koste van (meer) vaste banen op dit bedrijf. Voor een recente uitbreiding van een suikerplantage van Illovo zijn boeren zonder compensatie van hun land gejaagd.

Rapport: – ¨Bittersweet – Sustainability issues in the sugar cane supply chain¨

Meer lezen:
– ¨Better working conditions can stop deadly epidemic among sugarcane cutters,¨ Solidaridad, 28 augustus 2015.
– ¨Het fijne aroma van rietsuikerstroop in Guatemala,¨ DeWereldMorgen, 12 augustus 2015.
– ¨Supermarktproducten vol met verborgen suikers,¨ De Gelderlander, 7 april 2015.
– ¨Overheid moet ingrijpen: minder vlees, zout, suiker, vet,¨ Volkskrant, 3 oktober 2014.
– ¨KPMG: ‘Foodbedrijven moeten aanvoer soja, visolie en suiker zeker stellen’,¨ VMT, 27 mei 2014.
– ¨Impact soja- en suikerrietteelt in Brazilië,¨ Oxfam Novib, 17 maart 2014.
– ¨Brazilië: 450 miljoen euro voor hogere opbrengst,¨ Boerderij Vandaag, 19 februari 2014.
 – ¨Strategisch gebruik rietsuiker,¨ LTO, 22 november 2013.
– ¨Suikerherformulering vaak een ingewikkeld vraagstuk,¨ Food Valley Update, 20 november 2013.
– ¨Unilever en Solidaridad samen in duurzame rietsuiker,¨ Foodlog, 16 oktober 2013.

– ¨Unilever wil alleen duurzame rietsuiker,¨ Boerderij Vandaag, 15 oktober 2013.
– ¨Solidaridad lanceert nieuwe positieve campagne over suikerriet (Hoe suikerriet de wereld kan veranderen),¨ Solidaridad, 13 oktober 2013.
– ¨Nothing sweet about it: How sugar fuels land grabs,¨ OxfamNovib, 2 oktober 2013.
– ¨Opinie: Rio+20: Een duurzaamheidskans voor open doel (Dutch Sustainable Growth Coalition),¨ ViceVersa, 21 juni 2012.

Bronnen:
– ¨Rietsuiker in levensmiddelen vaak niet duurzaam geproduceerd,¨ SOMO, 1 december 2015.
– ¨Bittersweet,¨ SOMO 1 december 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5507)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.