Onderzoek RSPO naar onverantwoordelijk gedrag palmoliebedrijf Poligrow (Colombia)

SOMO-Indepaz-mini(23 november 2015) Palmolie wordt gebruikt voor voedsel, huishoudelijke en cosmetische producten en brandstoffen. De afgelopen 10 jaar verdubbelde de wereldwijde productie ervan. Colombia werd één van de grootste exporteurs. Onderzoek door SOMO en INDEPAZ laat zien dat het landintensieve karakter van de palmoliesector kan leiden tot het oplaaien van gewapende conflicten. Palmoliebedrijf Poligrow droeg bij aan mensenrechtenschendingen en vergroting van de instabiliteit zoals in de Meta Regio. De Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie RSPO kondigde een eigen onderzoek aan.


(door SOMO en INDEPAZ, bewerkt door Supermacht)

Wetenschappers, journalisten en activisten waren begin november in Bogotá (Colombia) aanwezig tijdens de presentatie van het rapport ¨Reconquering and dispossession in the Altillanura: The case of Poligrow¨. Eén van de conclusies uit deze studie, die werd geschreven door SOMO en INDEPAZ, is dat landintensieve sectoren zoals de palmoliesector een verhoogd risiko opleveren voor een hernieuwd gewapend conflict in landen als Colombia. In Colombia waren conflicten over land de belangrijkste reden voor de burgeroorlog en lopen twisten over territorium nog steeds hoog op.

Bedrijven die zaken doen in dit gebied moeten zeer voorzichtig te werk gaan. Het Italiaans-Spaanse palmoliebedrijf, dat daar al vanaf 2008 actief is, verrichtte echter voorafgaand aan haar activiteiten geen diepgaand onderzoek naar de geschiedenis van het land, inclusief de rol van het leger. Meer specifiek zou het bedrijf hebben moeten nagaan wat de mogelijke gevolgen zijn van de steun die het krijgt van de militairen. Door dit alles na te laten, vergrootte Poligrow het risiko op het (opnieuw) uitbreken van een gewapend conflict binnen de al gespannen en fragiele context in de Colombiaanse Meta Regio.

Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) kondigt onderzoek aan naar activiteiten van Poligrow

In het rapport zijn aanbevelingen opgenomen voor de verschillende betrokken partijen. Wat Poligrow aan gaat, benadrukken de rapporteurs onder meer de noodzaak tot openbaarmaking van haar bedrijfs- en belastingstructuur. Ook roepen ze op tot een hogere mate van ´due diligence´ (zorgvuldig inzicht verwerven) waar het gaat om landverwerving, arbeidsrelaties en de (rechten van) inheemse bevolking en de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten.
Behalve het doen van aanbevelingen aan bedrijven, spreekt het rapport ook nationale en internationale organen aan als de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO), een not-for-profit organisatie die gericht is op het bevorderen van productie en gebruik van duurzame palmolieproducten. Poligrow is lid van de RSPO en kan die in die hoedanigheid dus aan worden gesproken tegen de achtergrond van de standaards die de RSPO heeft ontwikkeld voor productie, traceerbaarheid en labelling.

Tijdens de presentatie van het rapport, twee weken geleden in Bogotá, werd bekend dat de geschillencommissie van de RSPO aankondigde een onderzoek te verrichten naar de activiteiten van Poligrow in Colombia. SOMO en INDEPAZ steunen de aankondiging van de RSPO dat ze Poligrow zal aanspreken op de negatieve gevolgen van haar bedrijfsactiviteiten. De betrokkenheid van RSPO sluit aan bij lopende onderzoeken oor verschillende Colombiaanse overheden naar de operaties van Poligrow.

SOMO/INDEPAZ downloads:

– Rapport ¨Reconquering and dispossession in the Altillanura¨
Engelstalige samenvatting.
– De reacties van het bedrijf op het onderzoek.
– ¨Annex1 Correspondence SOMO-INDEPAZ and Poligrow, 8 december 2014¨

palmolie-mini
Bronnen:
– ¨Roundtable on Sustainable Palm Oil announces investigation into Poligrow’s activities,¨ SOMO, 18 november 2015.
– ¨Poligrow: Palmolie, landrechten en conflict in Colombia,¨ 3 november 2015.

Meer lezen:
– ¨Progress on RSPO NEXT, smallholders, auditing standards and Jurisdictional Approach at the RSPO 13th Annual Roundtable and 12th Annual General Assembly,¨ RSPO, 20 november 2015.
– ¨Poligrow Colombia Ltda – Profile¨ (RSPO).
– ¨Colombian Land Activist Threatened by Paramilitaries Linked to Oil Palm Company Poligrow,¨ Globe Newswire, 21 augustus 2015.
– ¨Informe “Reconquista y Despojo en la Altillanura: El caso Poligrow en Colombia,” Justicia Ambiental Colombia,¨ 3 november 2015.
– ¨RSPO en duurzame palmolie? Voortgaande ontbossing en mensenrechtenschendingen!,¨ Supermacht, 19 mei 2015.
– ¨Radio1, 30 nov. over ´duurzame´ palmolie: binnenkort met gerust geweten boodschappen doen?,¨ Supermacht, 29 november 2014.
– ¨Protestacties in Sierra-Leone en Duitsland tegen palmolieplantages en -productie,¨ Supermacht, 2 november 2013.
– ¨Divide and purchase, How land ownership is being concentrated in Colombia,¨ Oxfam America, 10 september 2013.
– ¨Petitie: Nog méér Filippijnse palmolie (supermarktvoedsel) vernietigt bestaansgrond lokale bewoners en biodiversiteit,¨ Supermacht, 29 mei 2013.
– Meer Supermacht-artikelen over RSPO en palmolie via https://www.supermacht.nl/?s=palmolie

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5459)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *