Succesvol verzet van Zwitserse consumenten tegen sociale dump in Spaanse industriële landbouw

(7 november 2015) Vijf Marokkaanse migrantenarbeidsters uit de Plastic Zee bij Almería (Andalucía) hebben een zaak gewonnen die ze hadden aangespannen wegens hun onterechte ontslag door het bedrijf Biosol Portocarrero. Ze werden daarbij ondersteund door een groep kritische consumenten uit Zwitserland.

de vijf vrouwen en een SOC-vertegenwoordiger
de vijf vrouwen en een SOC-vertegenwoordiger

Zwitserse consumenten verzetten zich met succes tegen sociaaldumping in de Spaanse industriële landbouw.

Persverklaring 4 november 2015 van het Europäisches Bürgerinnen Forum te Basel (CH)

Vijf Marokkaanse migrantenarbeidsters uit de Plastic Zee bij Almería (Andalucía) hebben een zaak gewonnen die ze hadden aangespannen wegens hun onterechte ontslag door het bedrijf Biosol Portocarrero. Ze werden daarbij ondersteund door een groep kritische consumenten uit Zwitserland.

In augustus 2014 ontsloeg de firma Biosol Portocarrero vijf arbeidsters omdat ze in het programma ¨Bio-Illusie¨ van de Duits-Franse zender ARTE de slechte arbeidsomstandigheden in de Plastic Zee van Almería aan de kaak hadden gesteld. Het bedrijf waarvoor ze werkten, is gevestigd in het Zuidspaanse Nijar en houdt zich bezig met de productie, verpakking en handel van groentes. De vijf vrouwen die lid zijn van de landarbeidersvakbond SOC, eisten de onmiddelijke intrekking van het ontslagbesluit en het recht op vrije meningsuiting en vakbondsdeelname. Kritische consumenten rondom het Europese Burger Forum uit Basel en het Platform voor sociaal duurzame landbouw uit Genève informeerden pers en publiek over het schandalige ontslag. Dit lokte een internationale golf van protest uit en de Zwitserse organisatie Biosuisse die tot dan toe de biologische productie van Biosol gecertificeerd had, probeerde in het conflict te bemiddelen. Tevergeefs. Daarop ontnam Biosuisse in januari 2015 het recht om het handelsmerk ´Knospe´ nog verder te gebruiken zodat het bedrijf geen groente en fruit meer kon verkopen via de Zwitserse supermarktketen COOP.

De ontslagen vakbondsbestuurder Hafida Mounjid en de andere vier vrouwen dienden een klacht in bij de arbeidskamer van de rechtbank. Veertien maanden lang verkeerden de vrouwen in onzekerheid obver hun toekomst. Geen enkel adner bedrijf in de regio wilde de vijf recalcitrante Marokkaanse vrouwen in dienst nemen. Overal werden vijandig bejegend omdat ze een boekje hadden geopend over de arbeidsomstandigheden. De schadevergoeding die Biosol de vrouwen aan bood werd door hen afgewezen, omdat ze op hun rechten stonden: ¨We hebben niets slechts gedaan, er was geen reden om ons na zoveel dienstjaren te ontslaan. We willen geen afkoopsom, we willen verder strijden om onze baan weer terug te krijgen. Het gaat ons om onze eer.¨

De arbeidsters van het inpakbedrijf zochten steun bij de klanten van hun producten en vonden die voral in Zwitserland. Verschillende internationale delegaties bezochten de vrouwen; een ervan was present tijdens de eerste rechtbankzitting die op 11 september plaats vond in Almería. Op 30 oktober jl. vaardigde de arbeidskamer van de rechtbank een richtinggevend vonnis uit: de ontslagen zijn onrechtmatig. ¨Niemand mag wegens de vrije uiting van zijn/haar ideeen, kritiek of mening en nog minder wegens zijn/haar vakbondsactiviteiten worden ontslagen.¨ Daarmee bepaalde de rechtbank het arbeidscontract niet ontbonden en verordeelde de firma Biosol tot het alsnog betalen van het achterstallige loon over een periode van 14 maanden. Ook moet het bedrijf de vijf weer de toegang garanaderen tot hun arbeidsplaats.

Het Europese Burger Forum bericht regelmatig over de arbeidsvoorwaarden in de Plastic Zee van Almería en waarschuwt voor het ontstaan van ´moderne slavernij´ in de industriële landbouw in Europa.

Bron: ¨Pressemitteilung von Mittwoch, dem 4. November 2015: Schweizer KonsumentInnen wehren sich mit Erfolg gegen Sozialdumping in der industriellen Landwirtschaft in Spanien,¨ Europäisches Bürgerinnen Forum, 4 november 2015.

Zie ook:
– ¨Ontslagen werkneemsters bij Bio Sol (Spanje) vragen supermarkten en consumenten om steun,¨ Supermacht, 7 juli 2015.
– ¨Victoria ejemplar de las trabajadores inmigrantes de Biosol,¨ SOC Almería, 30 oktober 2015.
– ¨Convocatoria de concentracion a las mujeres despididas por la empresa Biosol,¨ SOC Almería, 30 augustus 2015.

Glinwell PLC (Natural Growers en Bio Choice)

Recent hebben migrantenarbeidsters weer een succes geboekt in een conflict met het Engelse bedrijf Glinwell PLC dat zijn filialen Natural Growers en Bio Choice in Almería wilde sluiten. Onder druk van de vakbond SOC en van consumenten in de UK is het bedrijf gestopt met het onderling uitspelen van de werknemers en zijn er hogere schadevergoedingen afgesproken voor de 70 ontslagen arbeid(st)ers en kan een deel van hen elders aan de slag.

Zie hier (¨Acuerdo entre el SOC-SAT de Almería y la empresa natural growers: una indemnización digna e inmediata para todos/as jornaleros !!,¨ SOC Almería, 30 oktober 2015 en  hier ¨Las empresas agrícolas natural growers y bio choice depiden a mas de 70 trabajadoras/os en una muestra de mala practica social u deprecio a la estabilidad laboral,¨ SOC Almería 9 september 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5413)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *