Bees Coop: tweede coöperatieve supermarkt Brussel op komst

Bees_coop_supermarket(8 oktober 2015) Een grote groep Brusselaren is een crowdfunding project gestart voor een coöperatieve supermarkt die in september 2016 open moet gaan. Het project is bedoeld als alternatief voor de gangbare voedseldistributie. Het gaat uit van kwaliteit, gezamenlijke deelname en betaalbaarheid voor alle deelnemers. Er is geen winstoogmerk. Eerder gingen soortgelijke winkels open in New York, Parijs, Londen en ook elders in Brussel.

In navolging van de zeer succesvolle eerste consumentencoöperatie in Brussel – Färm – is een groep van ruim 300 huishoudens een crowdfunding project begonnen om een eigen coöperatieve winkel op te zetten, de Bees Coop (´Brussels Ecological, Economic and Social Cooperative´). Het initiatief gaat uit van waarden als duurzaamheid, samenwerking en solidariteit.

De afgelopen twee jaar deden ze al de nodige ervaring op met het gezamenlijk inkopen van (bij voorkeur) biologisch en lokaal geproduceerd voedsel waarbij ze zelf op zoek gingen naar leveranciers. Uitgangspunt is dat de producten betaalbaar zijn voor de leden maar ook dat de producenten een eerlijke prijs krijgen.

De coöperatie wil een uitgebreid pakket aan levensmiddelen aanbieden, van vers en droog, maar ook huishoudproducten. Er wordt zoveel mogelijk bulk gekocht om de kosten laag te houden en om te besparen op verpakkingsmateriaal. De leden zorgen zelf voor het openhouden van de winkel en alle overige taken.

Voordat Bees Coop echt van start kan gaan is er nog zo’n 200.000 euro nodig. Daarbij wordt samengewerkt met de Kisskissbankbank. De komende tijd houdt de groep bijeenkomsten om nieuwe leden te werven.

Volgens het blad Vilt liet Bees Coop zich inspireren door de succevolle Brusselse coöperatie Färm die begin juni een leden stop instelde. Andere bronnen van inspiratie zijn gelijksoortige projecten uit New York en Parijs.

Meer lezen:
– ¨Färm¨ (eerste coöperatieve supermarkt in België, met vestigingen in Brussel en Eterbeek).
– ¨Park Slope Food Coop¨ (Brooklyn, New York).
– ¨La Louve¨ (Supermarché coopératif et participatif de Paris).
– ¨Supermarché coopératif et participatif de Bordeaux !¨
– ¨The People’s Supermarket (London) gaat UK-wide,¨ Supermacht, 13 juli 2012.
– ¨Londen: De ¨supermarkt van en voor het volk¨,¨ Supermacht, 19 november 2010.

Bronnen:
– ¨Brusselse gezinnen willen coöperatieve winkel openen,¨ Vilt, 7 oktober 2015.
– ¨Kisskissbankbank¨
– ¨Bees Coop¨

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5345)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *