Uitnodiging 14 oktober (FFI): ´Eerlijke oplossingen voor Oneerlijke Handelspraktijken´

Global_Food_Week_2015(5 oktober 2015)(update 21 okt.) Fairfood International organiseert op 14 oktober in Den Haag een symposium over het aanpakken van Oneerlijke Handelspraktijken waarvan boeren, telers en vissers in Nederland en andere EU-lidstaten, maar ook in ontwikkelingslanden, de dupe zijn. Iedereen die betrokken is bij de handel in voedselproducten is van harte uitgenodigd.

(vertaling en toevoeging: red. Supermacht)

Uitnodiging symposium [1]: Wereldwijde voedselketen voorbij 2015: Eerlijke oplossingen voor Oneerlijke Handelspraktijken
Woensdag 14 oktober 2015

In het kader van haar Global Food Week (12-16 oktober)[2] nodigt Fairfood u graag uit voor een multi-stakeholder discussie over de aanpak van Oneerlijke Handelspraktijken (UTPs) die voedselproducenten treffen in Nederland en de EU, maar ook in landen met lage en middeninkomens.

De Europese Commissie is van plan om begin 2016 haar evaluatie van het Supply Chain Initiative te publiceren. Op dit moment wordt ook de Nederlandse pilot Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken geëvalueerd. Het lijkt erop dat er tot nu toe via deze pilot geen klachten zijn ingediend.

Volgens Fairfood is het nu een goed moment om te praten over de effectiviteit van de vrijwillige gedragscode die door de industrie zelf is ingesteld. We kijken naar de lessen die daaruit zijn getrokken en – nog belangrijker – we bediscussiëren de stappen die nodig zijn om te komen tot eerlijke handelsoplossingen voor UTPs.

Tijd: 09:00-13:30 uur (inclusief lunch)
Plaats: Huis van Europa, Korte Vijverberg 5/6, Den Haag

Als u het symposium wilt bijwonen, neem dan contact op met Foteini Katzilaki

Programma:

09:00 – 09:30 uur: Registratie en koffie en thee

09:30 – 09:45 uur: ¨Global Food Chains beyond 2015¨
Introductie door Maxine Tillij (managing director a.i. Fairfood International)

09:45 – 10:15 uur: Wat is eerlijk?
Bijdrage van Klaas Johan Osinga (stuurgroeplid van de pilot Eerlijke Handelspraktijken AgroFood namens Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland). Zijn presentatie (pdf) is hier te vinden.

10:15 – 10:45 uur: Naar een effectieve regulering van UTPs in de voedsel aanvoerketens
Bijdrage van Sanne van der Wal (senior onderzoeker bij de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen). Zijn presentatie (pptx) is hier te vinden.

10:45 – 11:15: pauze

11:15 – 11:45: paneldiscussie ´Fair solutions to Unfair Trading Practices´
Het panel  bestaat uit Klaas Johan Osinga (LTO), Sanne van der Wal (SOMO) en Murk Boerstra (FNLI – Federatie Nederlandse Levensmiddelen Industrie).

11:45 – 12:00: Afsluiting

12:00 – 13:30: lunch en netwerken
– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Noten:
[1] De engelstalige tekst is te vinden op de website van Fairfood International.
[2] Andere activiteiten in deze week zijn¨Roving Reporters’ trip to Moroccan tomato workers and their families¨ en ¨EatThis!¨ (15 oktober).

Update 21 oktober:
De beide sprekers – Klaas Johan Osinga (LTO) en Sanne van der Wal (SOMO) hebben hun presentatiebestanden ter beschikking gesteld (zie boven). Dhr. Osinga merkte daarbij op dat de ¨gecoördineerde evaluatie van het Nederlandse UTP pilotproject er aan komt¨. 

Wereldvoedseldag

De Global Food Week wordt georganiseerd in het kader van Wereldvoedseldag op 16 okober. Wereldvoedseldag is bedacht door de de VN (World Food Programme) om aandacht te vragen voor de grote voedselvraagstukken in de wereld. Oneworld. besteedt samen met andere organisaties dit jaar aandacht aan de vraag hoe we honger op een duurzame manier de wereld uitwerken.

Meer op Supermacht.nl over Oneerlijke Handelspraktijken:

– ¨EU-wetgeving en afstemming tegen oneerlijke handelspraktijken in voedselketen?,¨ Supermacht, 23 september 2015.
– ¨Pakt Juncker de supermarktmacht echt aan (om de boeren te helpen)?,¨ Supermacht, 14 september 2015.
– ¨Wie heeft de macht? Nieuwe studie bevestigt disbalans in landbouw-bevoorradingsketens,” Supermacht, 20 november 2014.
– ¨CDA: ´Eerlijke boterham´ voor boeren, telers en vissers, en maatregelen tegen machtsmisbruik door supermarkten,¨ Supermacht, 6 september 2014.
– ¨VVD: ¨Agrariërs kunnen niet anoniem klagen op onafhankelijk forum¨ – Op weg naar goede, verplichte gedragscode voor supers?,¨ Supermacht, 24 juli 2014.
– ¨Transcriptie, audio en weblinks van rondetafel ‘inkoopmacht’ (14 nov., Tweede Kamer),¨ Supermacht, 16 november 2013.
– ¨EU Sociaal-Economisch Committee: ‘Stop misbruik inkoopmacht door grote supermarktketens!’,¨ Supermacht, 20 februari 2013.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5301)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.