Geen fatsoenlijk voedsel zonder fatsoenlijke arbeid! (Rotterdam Science Festival, 25 sept.)

foto: Confederation Paysanne
foto Confédération Paysanne

(19 september 2015)(Update) Op 25 september wordt het Rotterdam Science Festival gehouden, met dit jaar als motto ¨Ontdek de wetenschap achter voedsel¨. Een van de programmaonderdelen is ¨De verborgen realiteit van voedselproductie´. Een panel van wetenschappers, voedsel- en arbeidsactivisten vertelt wat er gaande is op de tomatenvelden in Florida (VS) en Italië en in de Nederlandse land- en tuinbouw. Ze leggen uit hoe de arbeiders zich organiseren en vechten voor een rechtvaardige behandeling. Afsluitend is er een discussie en wordt het publiek uitgenodigd om actief de werkers te steunen die ons voedsel produceren.

.
(Announcement to in English be found here)

(150925-Public action campaigns and information handout)

Rotterdam Science Festival 2015

Dit jaar wordt de vierde editie gehouden van het Rotterdam Science Festival, een festival waar wetenschap en samenleving elkaar ontmoeten. ¨Een unieke kans voor nieuwsgierige Rotterdammers om zich te laten inspireren door de nieuwste wetenschappelijke inzichten¨. Het afwisselende programma biedt onder meer tal van colleges, interactieve science cafés, workshops, debatten, demonstraties en een Meet & Greet.

Het is een initiatief van de Erasmus Universiteit en Erasmus MC die veel belang hechten aan het delen van onderzoeksinzichten met de samenleving. De deelnemende wetenschappers zijn actief in uit diverse disciplines en zoeken actief de interactie met het publiek.

Het thema van dit jaar is voeding, ¨iets dat ons dagelijks bezig houdt maar waar nog zoveel over te ontdekken valt¨. De hoofdthema´s van het festival zijn ´Voedsel en gedrag´, ´Voedel en gezondheid´ en ´Productie en Marketing´.

Het festival duurt van 16 – 01 uur en de locaties zijn de Centrale Bibliotheek (hoofdlocatie), De Wereld van Smaak (Markthal), Mart Café (Markthal) en marktplein Binnenrotte. De toegang tot het festival is gratis (behalve voor de workshops). Maar wel wordt aangeraden van te voren kaarten te reserveren via de website. Het festival is ook rolstoeltoegankelijk (behalve de 1e verdieping van Mart Café).

Rotterdam Science Festival 2015
Programma
Festival Info
Tickets reserveren
De verborgen realiteit van voedselproductie en The hidden reality of food production van 19:30 – 20:30 in de ontvangsthal van de Bibliotheek


De verborgen realiteit van voedselproductie – Geen fatsoenlijk voedsel zonder fatsoenlijke arbeid !

De presentatie ¨Wat is de verborgen realiteit van land- en kaswerkers? Geen fatsoenlijk voedsel zonder fatsoenlijke arbeid!¨ begint met een korte video die laat zien wie er allemaal heeft gewerkt om te zorgen dat er voedsel ligt op onze ontbijttafel.

Aansluitend vertelt een panel van wetenschappers, voedsel- en arbeidsactivisten over wat er gaande is op de tomatenvelden in Florida (VS) en Italië en in de Nederlandse land- en tuinbouw. Ze geven daarbij uitleg over de omstandigheden waaronder de arbeiders daar leven en wonen en over hoe ze zich organiseren en vechten voor een rechtvaardige behandeling. Ook (de behoefte aan) relevant wetenschappelijk onderzoek komt aan bod.

Velen van ons weten niet hoe al die groente en fruit wordt geproduceerd die we in de supermarkt kopen. Het hele jaar door liggen tropische vruchten, tomaten en ander voedsel op de schappen en ook nog voor een redelijke prijs. Maar de (verborgen) realiteit van voedselproductie en de distributieketen zijn vaak schokkend. De arbeids- en leefomstandigheden van land- en tuinarbeiders zijn nog steeds erbarmelijk. Zoals bij de tomatenplukkers in Florida en Italië: ze maken extreem lange werkdagen en toch zijn hun lonen te laag om voldoende voedsel en goede huisvesting te kunnen betalen voor zichzelf en hun gezinnen. Maar ook in ons eigen land hebben (migrant)arbeiders te maken met vergelijkbare voorwaarden en omstandigheden.

Nederland

In Nederland ondersteunt FNV Agrarisch Groen (migranten)arbeiders in de kassen en op de velden die opkomen voor hun belangen. Samen met overheid en sommige werkgevers bestrijdt de vakbond misbruik door malafide uitzendbureaus.

Verenigde Staten

De organisatie van tomatenplukkers in Florida, de Coalition of Immokalee Workers (CIW), voert al ruim 20 jaar actie voor betere werk- en leefomstandigheden. Dat heeft wel wat opgeleverd: een aantal grote inkoopbedrijven ondertekenden haar Fair Food Programma dat is gebaseerd op de ´Workers-led Social Responsibility´-benadering. In juli sloot ook het Nederlandse Ahold, eigenaar van 4 Amerikaanse supermarktketens, zich aan. Consumenten en andere activisten in zowel de VS als in Nederland steunen de werkers.

Italië

Het Sfrutta Zero project doet wat tegen het misbruik van tomatenplukkers in Italië, hun slechte gezondheidssituatie en het profiteren door Europese supermarkten. Collectieven van werkers, boeren en consumenten begonnen een alternatieve tomatenpasta-productieketen die uitgaat van eerlijke lonen, goede huisvesting, respect voor arbeidsrechten, crowdfunding en direkte verkoop.

Actieve deelname van consument en burger

Op deze bijeenkomst hoor je over de perspectieven van werkers en hun supporters op een rechtvaardige behandeling en is er ruimte om mee te praten. Hoe kunnen wij als betrokken consumenten, burgers en misschien zelfs als werkers deze strijd voor rechtvaardigheid steunen? We hopen je te kunnen inspireren om (samen) actie te ondernemen ter bescherming van de mensen- en arbeidsrechten.

De presentatie en het debat zijn in het Engels en worden geleid door Christina Schiavoni (voedselactivist en onderzoeker bij het International Institute of Social Studies in Den Haag (ISS, onderdeel van de Erasmus Universiteit). Anderen die bij deze bijeenkomst zijn betrokken zijn Mindi Schneider ISS Assistant Professor), Karin Astrid Siegmann (ISS Senior Lecturer), Wim Baltussen en Mohammed Dahmani (beiden bestuurder bij FNV Agrarisch Groen), Giulio Locco en Rob Bleijerveld (beiden voedselactivist).

Weblinks voor meer achtergrondinformatie:

Nederland:
– De website van FNV Agrarisch Groen
– ¨Arbeidsmigranten mogelijk slachtoffer Wet aanpak schijnconstructie,¨ Flexmarkt, 18 september 2015.
– ¨Inspectie SZW: Meer aandacht nodig voor arbeidsomstandigheden in glastuinbouw,¨ Agriholland, 15 september 2015.
– ¨Huisvesting arbeidsmigranten: een zorg van iedereen?! Evaluatie experimentenprogramma huisvesting EU – arbeidsmigranten,¨ Platform 31, september 2015.
– ¨Grensoverschrijdend aanbod van personeel – Verschuivingen in nationaliteit en contractvormen op de Nederlandse arbeidsmarkt 2001-2011,¨ SEO, november 2014.
– ¨Controles huisvesting arbeidsmigranten werpen vruchten af (Persbericht van Regio West-Brabant),¨ Etten Leur, 1 september 2015.


Verenigde Staten
:
– De website van de Coalition of Immokalee Workers.
– Video ”The Growing Demand for Fair Food,” YouTube, 9 augustus 2015.
– ¨Tipping Point FINALE! #FairFoodNation takes the call for Fair Food to Twitter…,¨ CIW, 21 augustus 2015.
– ¨‘Voluntary initiatives in global value chains. Towards labour-led social upgrading?’, by Karin Astrid Siegmann, Jeroen Merk and Peter Knorringa in ISS Working Paper Series / General Series , No. 586.
– ¨Increasing Corporate Social Responsibility Through an Employee-centered Approach,¨ Walter R. Nord , Sally Riggs Fuller in Employee Responsibilities and Rights Journal, december 2009, Volume 21, Issue 4).
– ¨Customer to Publix: ´I don’t like Publix’s hardnosed position on farmworkers´…,¨ Coalition of Immokalee Workers, 3 september 2015.
– ¨11 maart, Den Haag: ´Food Chains´ & discussie over rechtvaardigheid voor landarbeiders,¨ Supermacht, 2 maart 2015.

Italië:
– De organisaties die bij Sfrutta Zero zijn betrokken (Italiaanse websites): Netzanet/Solidaria (Bari), Diritti a Sud (Nardo, LE) en Osservatorio Migranti Basilicata (Venosa/Palazzo San Gervasio, PZ). Zie ook Funky Tomato.
– ¨The fruits of hypocrisy, History of who makes the agriculture…Hidden – Survey on life and health conditions of foreign workers employed in the Italian agriculture,¨ Artsen zonder grenzen, maart 2005.
– ¨Behind the canned tomatoes – Labour exploitation in the production of canned tomatoes sold in Danish supermarkets,¨ DanWatch, 18 november 2014.
– Audio Radio1 over aanpak Italië van capos, telers wegens uitbuiting tomatenplukkers (35-40 min.) 8 september 2015.
– ¨Schiavitù: Schiavoio”. Si prepara la manifestazione contro il caporalato,¨ Lecce Prima, 7 september 2015.
– ¨L’Italia dei caporali: lo sfruttamento e la morte degli immigrati nelle campagne continua,¨ La voce di New York, 7 september 2015.
– ¨Fight against Gangmasters – New Network now awards quality agricultural Work,¨ EFFAT, 2 september 2015.
– ¨Gambia: Italy Compels Gambians to Work Under ‘Unfavourable’ Conditions,¨ All Africa 1 september 2015.
– ¨Italy’s secret ‘slave’ labourers: Unskilled fruit pickers working for a pittance to supply tourists with wine – sometimes with fatal consequences,¨ Independent, 23 augustus 2015.
– ¨Italy’s farm worker abuse ‘like the mafia’,¨ The Local, 20 augustus 2015.
– ¨Behind the Cheap Tomato: Migrant workers in Southern Italy,¨ ISA Global Dialogue (Mimmo Perrotta, University of Bergamo),12 december 2014.

Meer links:
– ¨Goodness guaranteed – New study on impact of sustainability certification on labour conditions of farm workers,¨ SOMO, 21 mei 2015.
Agrarian, Food and Environmental Studies (ISS).
– ¨Campagnes solidaires (CF)- Brochure L’agriculture, Laboratoire d’exploitation des travailleurs migrants saisonniers 2014-2015,¨ Confederation Paysanne 7 september 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5244)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *