Petitie: Stop de oneerlijke handelspraktijken in de tropische fruitteelt!

Make Fruit Fair-logo(21 augustus 2015) Weet u dat duizenden telers en arbeiders worden uitgebuit bij de productie van de sappige, zoete mango´s, bananen en ananassen waarvan u geniet? Hun basisrechten worden vaak eenvoudigweg vertrapt. Als consumenten hebben we een krachtige stem en kunnen we bij EU, regeringen, supermarkten en voedselverwerkende industrie aandringen hier wat tegen te doen. Deze machtige spelers moeten zorgen voor een eerlijke prijs voor het tropische fruit zodat bij de productie ervan geen mensenrechten worden geschonden en het milieu niet wordt verontreinigd.

Teken daarom de petitie ´Maak Fruit Eerlijk´. Klik hier om te tekenen. En deel de petitie op Facebook en Twitter met hashtags #MakeFruitFair and #EYD2015

(vertaling/bewerking Rob Bleijerveld)

De voedselketens worden gekenmerkt door concentratie van inkoopmacht bij retailers en grote handelaren. Dit verzwakt de onderhandelingspositie van kleine leveranciers. Supermarkten en grote handelshuizen kunnen zo op doelmatige wijze hun zakelijke eisen door drukken. Producenten en andere leveranciers kunnen vaak niet anders dan verkopen op basis van slechte en onvoorspelbare voorwaarden omdat ze anders met hun waar blijven zitten.
Veelal is het onmogelijk om een beetje winst te maken en moeten ze vele uren per dag zwoegen. Alternatieve manieren om in het levensonderhoud te voorzien zijn er vaak niet en vangnetten om op terug te valln in zware tijden zijn er niet. De gemarginaliseertden en machtelozen onderaan de voedselbevoorradingsketen lijden daarom vaak onder de ongelijke machtsverdeling. Daarom komt de Fair Trade beweging hiertegen in actie.

Inkoopmacht en oneerlijke handelspraktijken

Op 16 juni startte het Fair Fruit project (*) een petitie die gericht is beïnvloeding van Eurocommissaris Elżbieta Bieńkowska (Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en MKB). Bieńkowska wordt opgeroepen om te komen met krachtige en bindende maatregelen die oneerlijke handelspraktijken stoppen en die kleinschalige boeren/telers, arbeiders en Europese consumenten een eerlijke deal verschaffen.

Een handvol machtige supermarktketens domineert de zeer geconcentreerde Europese retailmarkt en is daarmee de poortwachter tussen de Europese consument en de leveranciers uit de hele wereld die hun producten op de Europese markt willen afzetten. De supermarktketen en de voedselverwerkende industrie misbruiken hun enorme inkoopmacht tegen de leveranciers met het doel hun eigen kosten extreem laag te houden en hun bedrijfsrisiko´s af te wentelen op de zwakkere zakenpartners. Hierdoor worden leveranciers en boeren/telers uit de EU en van overzee vaak geïntimideerd en moeten ze opereren in een ¨angstklimaat¨ met niet meer keuze dan om toe te geven aan de eisen van de inkopers.

Deze druk wordt ook doorgegeven aan degenen helemaal onderaan de bevoorradingsketen. Zoals boeren en telers die niet de garantie hebben dat ze (voldoende) betaald krijgen en arbeiders die gedwongen worden om lange uren te werken tegen heel lage beloning en onder zeer slechte omstandigheden, bijvoorbeeld blootgesteld aan schadelijke gifstoffen.

“Wij werken steeds harder en proberen meer en beter te produceren met oog voor milieubescherming. Maar terwijl onze planten en fruit groeien en de winsten van de supermarkten toenemen, lijken de prijzen die wij ontvangen nooit te stijgen. Het is onmogelijk om zo een fatsoenlijk inkomen te verwerven, aldus Anton Bowman, een kleinschalige producent op een van de Bovenwindse Eilanden.

Geen vrijwilige, maar bindende EU-maatregelen

De EU erkent het algemene karakter van oneerlijke handelspraktijken. De Commissie definieert ze als ¨praktijken die sterk afwijken van goed commercieel gedrag, tegengesteld zijn aan goed vertrouwen en eerlijk handelen, en die eenzijdig worden opgelegd door een van de handelspraktijken aan een ander¨. Toch heeft de Commissie tot nu toe geen bindende maatregelen ingevoerd om deze praktijken tegen te gaan. Maar ze koos daarentegen voor een evaluatieperiode. Supermarkten bepleiten vrijwillige maatregelen die niet zullen zorgen voor een eerlijke behandeling in de voerdselketens. De petitie van ons vraagt daarentegen om geloofwaardige, EU-brede maatregelen tegen deze oneerlijke handel.

Het Europese Jaar van de Ontwikkeling 2015 biedt een goede mogelijkheid om producenten die aan Europa verkopen beter te beschermen. De EU heeft toegezegd om daar waar haar beleid effect heeft op ontwikkelingslanden uit te gaan van ontwikkelingsdoelstellingen. Echter, elke positieve bijdrage door het Europese programma voor Ontwikkelingshulp wordt ondermijnd door de impact van het misbruik van inkoopmacht door supermarkten en bedrijven die in Europa actief zijn. Dit misbruik onthoudt producenten en arbeiders in het zuiden van een eerlijk aandeel in de opbrengst.

¨Ik houd me bezig met bemesting bij een bananenonderneming. Als de supermarkten meer zouden betalen voor de bananen, dan zou mijn baas mijn salaris kunnen verhogen en daarmee zouden mijn leef- en werkomstandigheden enorm verbeteren,¨ aldus Nfor Lilian, plantagewerker in Kameroen.

De evaluatieperiode voor oneerlijke handelspraktijken eindigt begin 2016. Commissaris Bieńkowska zal dan besluiten of ze strengere maatregelen zal gaan voorstellen. De Commissie moet de oneerlijke handelspraktijken in de bevoorradingsketens aanpakken door het introduceren van bindende en afdwingbare regulering, niet door het steunen van vrijwillige initiatieven.

De verzamelde handtekeningen zullen begin november 2015 worden overhandigd aan de Commissie.

Make Fruit Fair2-logo
Petitie

Brief aan Eurocommissaris Bieńkowska: Stop oneerlijke handelspraktijken en Maak Fruit Eerlijk!

Geachte Commissaris Bieńkowska,

Een handvol machtige supermarktketens als Aldi, Carrefour, Lidl en Tesco domineert de zeer geconcentreerde Europese retailmarkt en laat de consument steeds minder keuze waar boodschappen te doen in de EU. Deze supermarkten zijn de poortwachters tussen de Europese consument en de leveranciers van over de hele wereld die willen afzetten op de Euopese markt.

Grote supermarkten en verwerkende voedselindustrie misbruiken hun enorme inkoopmacht dor leveranciers fijn te knijpen zodat hun eigen kosten extreem laag blijven en de bedrijfsrisiko´s worden afgewenteld op hun zwakkere zakenpartners. Hierdoor worden leveranciers en boeren/telers uit de EU en van overzee vaak geïntimideerd en moeten ze opereren in een ¨angstklimaat¨ met niet meer keuze dan om toe te geven aan de eisen van de inkopers.

Deze druk wordt doorgegeven aan de mensen helemaal onderaan de bevoorradingsketen. Zoals boeren en telers die niet de garantie hebben dat ze (voldoende) betaald krijgen en arbeiders die gedwongen worden om lange uren te werken tegen heel lage beloning en onder zeer slechte omstandigheden, bijvoorbeeld blootgesteld aan schadelijke gifstoffen.

Ik roep u om op krachtiger en bindende maatregelen te steunen die aan de oneerlijke handelspraktijken een eind maken. Maak het mogelijk dat kleinschalige boeren/telers. arbeiders en Europese consumenten een eerlijke behandeling krijgen! Respect voor mensenrechten, eerlijke prijzen en duurzame productie zijn essentieel!

Dank u!

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

Bron: http://fairtrade-advocacy.org/power/180-projects/power-in-supply-chains-campaign/833-make-fruit-fair-petition

(*) Dit is een groep van 19 organisaties uit de EU, Kameroen, Colombia, Ecuador en de Bovenwindse Eilanden, met als coördinator Oxfam Duitsland.
Een van die organisaties is het Fair Trade Advocacy Office dat in november 2014, samen met het Plate-Forme pour le Commerce Équitable, Traidcraft, Fairtrade Deutschland, her rapport ¨Who’ s got the power? – Tackling imbalances in agricultural supply chains¨ uitgebracht.

Lees hier (http://www.makefruitfair.org.uk/) meer.
Zie ook de video ´Grim realities´.

Eerder schreef Supermacht al over de MakeFruitFair-campagne. Zie daarvoor ¨UPDATE: MakeFruitFair-campagne “Help misbruik van inkoopmacht door supermarkten te stoppen”, Supermacht, 14 januari 2012.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=5126)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.