Vakkenvullers en andere jongeren willen minimumloon, betere contracten en beter werk

logo_Young&United(14 juni 2015 – update 190623) Young&United, een beweging van werkende jongeren tussen de 17 en 23 jaar, voert campagne tegen jongerenloon, kruimelcontracten en te weinig echte banen. Een bekende actie was de halve uitkleedpartij tijdens de aandeelhoudersvergadering van Ahold. In korte tijd verzamelden de jongeren ruim 130 duizend petitie-handtekeningen. Op 11 juni overhandigden ze die handtekeningen aan minister Asscher van SZW die daar positief op reageerde. Op Prinsjesdag zal blijken of Asscher hun eisen daadwerkelijk inwilligt. Help Asscher en teken de petitie.

In tweeënhalve maand tijd hebben 130.000 mensen de eisen van jongerenbeweging Young & United ondertekend via een online petitie [1]. Een 18-jarige heeft recht op maar de helft van het volwassen minimumloon voor hetzelfde werk. En vaste contracten worden steeds zeldzamer. Op die manier kun je geen eigen bestaan opbouwen, aldus de jongeren. Young&United eist van de politiek meer banen waarvan je kunt leven, meer vaste contracten en een volwassen minimumloon vanaf 18 jaar.

Op donderdag 11 juni kreeg minister Asscher van Sociale Zaken & Werkgelegenheid in Den Haag een Gouden Hamer overhandigd waarmee hij vervolgens het jeugdloon op de Slag om je Toekomst aan flarden kon slaan. Volgens hem is er ¨een probleem¨ waar het gaat om de beroerde situatie van werkende jongeren. Of er echt iets gaat veranderen, zal blijken bij het presenteren van de ´MiljardenNota´ in september, aldus Young&United dat wordt gesteund door de FNV en diverse (jongeren-)organisaties.

Actiecampagne

In Nederland voeren supermarkten, fastfoodbedrijven en andere horecabedrijven een lagelonen-strategie tenkoste van jonge volwassenen die ze afschepen met een te laag jeugdloon. De FNV berekende dat Albert Heijn via het inzetten van jongeren 43 miljoen euro per jaar bespaart en dat McDonalds 36 miljoen euro minder uitgeeft. De lagere minimumlonen voor jonge werkkrachten hebben echter geen economische basis: de betrokkenen doen immers hetzelfde werk als een volwassene. Het jeugdloon is daardoor eigenlijk een subsidie van 1,5 miljard van jongeren aan het bedrijfsleven, aldus Ron Meijer van de FNV [2].

Eind maart overhandigden ruim 25 jongeren in Rotterdam een enorme ´Gouden halve hamburger´ aan de ´kampioen onderbetaling McDonalds´ in de persoon van directeur Nederland, Sempels [3].

Half april voerden ze actie bij McDonalds tijdens de wereldwijde Actiedag voor Fastfoodwerkers. McDonalds werd door zo´n tachtig werkende jongeren op z’n nummer gezet gedurende een half uur durende sit-in in de vestiging aan de Leidsestraat in Amsterdam [4].
Maar ook bezochten ze de aandeelhoudersvergadering van Ahold, waar een vakkenvuller een halve striptease-act opvoerde en CEO Dick Boer uitlegde dat hij schandalig weinig verdient (in tegenstelling tot de Ahold-baas) [5].

In mei waren ze duidelijk aanwezig tijdens de eerste Meiviering, waar ze protesteerden tegen de jeugdlonen die tot de laagste van Europa horen [6]. Later die maand voerden ze weer actie bij McDonalds waar ze halve hamburgers bestelden (het Grote Halve Hamburgeronderzoek). En namen ze een vergadering van de SER over waarbij ze werkgeversbaas Hans de Boer een mega pamper uitreikten [7].

Te weinig geld om van te leven

Voor mensen van 23 jaar en ouder geldt een minimumuurloon [8] van 8,66 euro bruto bij een werkweek van 40 uur. Voor een 15-jarige is dat 2,60 euro, oplopend naar 7,36 euro voor een 22-jarige. Op een filmpje op YouTube is een interview te zien van film- en documentairemaker Abdelkarim El-Fassi met een aantal werkende jongeren over hun beroerde financiële situatie [9]. Ze kunnen nauwelijks de eindjes aan elkaar knopen. Slechts 15 procent binnen deze leeftijdscategorie is financieel zelfstandig.

De Nederlandse minimumlonen lopen ook achter op andere EU-lidstaten zoals België en Frankrijk [10]. Volgens de FNV zou een gelijk minimumloon voor iedereen van 18 jaar en ouder extra banen opleveren. De vakbond pleit dan ook voor ééń minimumloonhoogte voor iedereen vanaf 18 jaar.

Meer lezen:
Aktiefoto´s Young&United.
– ¨Jongerenlonen worden geleidelijk afgeschaft,¨ 18 april 2013.
– ¨Werkende jongeren eisen Halve Huren of Hele Lonen,¨ 8 juni 2015.
– ¨PvdA, SP en GL willen af van minimumjeugdloon,¨ NOS, 12 juni 2015.

Noten:
[1] Petitie.
[2] ¨FNV: ´Detailhandel buit jongerenlonen uit´,¨ Retaildetail, 9 april 2015.
[3] ¨Gigantische ´Gouden halve hamburger´ voor kampioen onderbetaling McDonald´s,¨ FNV, 27 maart 2015.
[4] ¨Op bezoek bij McDonald’s (met filmpje!),¨ Young&United, 15 april 2015
[5] ¨Young & United versus Ahold,¨ YouTube, 15 april 2015
[6] Uit ¨FNV claimt 1 mei terug,¨ Vakbondsvernieuwing, 3 mei 2015 (Niet meer online; was: http://vakbondsvernieuwing.blogspot.nl/).
[7] ¨Enorme luier voor werkgeversvoorman Hans de Boer,¨ NOS, 22 mei 2015.
[8] Minimumloon (Rijksoverheid) en ¨Minimum looncheck: uurloon – Januari 2015 / Juli 2014¨ (Loonwijzer)
[9] ¨Zo ziet rondkomen van het minimum jeugdloon eruit #halfloon,¨ Zouka Media/YouTube, 11 juni 2015.
[10] ¨Degressiviteit jongerenlonen afgeschaft vanaf 2015,¨ Securex, 2015 en Salaire minimum de croissance (Smic),¨ Service Public France, 2015.

Bronnen:
– ¨130.000 mensen steunen ons, Young & United verwerft in rap tempo brede maatschappelijke steun,¨ Young&United, 11 juni 2015.
– ¨100.000 handtekeningen voor volwassen loon,¨ NOS, 11 juni 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4921)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.