Update ´Mars tegen Monsanto´ zaterdag 23 mei 2015

MaM2015
(13 mei 2015) (Update 3 december 2015) Op 23 mei wordt wereldwijd gedemonstreerd tegen Monsanto, de multinational die met zijn zaden, gif, patenten, lobbymachine en kapitaal graag de wereldwijde commerciële landbouwsector wil monopoliseren. In Nederland zijn er Marsen tegen Monsanto in Eindhoven, Alkmaar, Zwolle, Bergschenhoek (bij Rotterdam), Groningen, Den Haag en Amsterdam. Ook wordt in 2 steden de film ´De wereld volgens Monsanto´ vertoond. Meer informatie over deze demonstraties en over Monsanto hieronder. Update: In oktober 2016 is er in Den Haag een tribunaal tegen Monsanto, zie hier. 
.
Op de volgende facebookpagina´s zijn de aankondigingen te vinden voor de Mars tegen Monsanto in Eindhoven, Alkmaar, Zwolle, Rotterdam/Bergschenhoek, Groningen, Den Haag, en Amsterdam. Ook is er een Nederlandse pagina.

Tijdens de meeste van deze manifestaties en demonstraties zal ook aandacht worden besteed aan het vrijhandelsakkoord TTIP waarover de EU en de VS nu onderhandelen en de bemoeienissen en belangen van Monsanto cs. daarbij. In Amsterdam is TTIP zelfs het hoofdthema, incluis een uitgebreid podiumprogramma (zie hier).

Hier is een overzicht van de demonstraties en acties wereldwijd.

In Delft (20 mei, De Papaver) en  Eindhoven (29 mei, Omslag) wordt de spraakmakende film ‘De Wereld volgens Monsanto’ van de Franse journaliste Marie-Monique Robin vertoond. Deze film gaat over de aanpak van de agromultinational Monsanto en de invloed hiervan op ons dagelijkse leven.

Een interview met Marie-Monique Robin over haar film is hier te vinden.

Achtergrondinformatie over Monsanto:
– ¨Over de ´Monsanto-methode´ (Zembla-tv), een belangrijk patentbesluit en de Mars tegen Monsanto (23 mei)¨
– meer Supermacht-artikelen over Monsanto.

Update 25 mei

* Tribunaal tegen Monsanto (mei 2016, Den Haag)
Aankondiging op 23 mei in Den Haag, zie https://www.supermacht.nl/?p=4838

* Enkele videos en verslagen van de Marsen tegen Monsanto op 23 mei:
– Eindhoven?
– Alkmaar (video)
– Zwolle (blog, artikel/video)
– Bergschenhoek (artikel)
– Groningen (video)
– Den Haag (video +Monsanto-TTIP-speech (Supermacht))
– Amsterdam (video + TTIP-monster speech Ritsema-VMD)
– Breda?
– En elders in NL?

* Algemene pers:
¨Betogingen tegen vrijhandelsakkoord TTIP¨ (NU)

* Pro-Monsanto:
¨Een kleine mars vóór Monsanto,¨ NRC Next, 22 mei 2015

Update 2 juni

Alternet meldde op 30 mei dat een boerencoalitie in de staat Oregon (VS) een belangrijke overwinning behaalde in een federale rechtszaak tegen Monsanto. Hierdoor mag (…) in het landelijke gebied waar de boeren wonen wet- en regelgeving worden ingevoerd tegen het gebruik van gentech-zaden. Verwacht wordt dat deze uitspraak ook gevolgen zal hebben voor de wetgeving in andere gebieden in de VS.
Meer in: ¨Monsanto GMOs Defeated by Oregon Organic Farmers as Federal Judge Upholds Seed Ban – Community activists win at key stage in court,¨ Alternet, 30 mei 2015.

Update 8 juni

Een videoverslag van de MaM-demonstratie en -manifestatie in Den Haag, met veel inhoudelijke bijdragen. Gemaakt door SW (De Stadswandelaars). Zie ¨March Against Monsanto & TTIP in Den Haag 2015; het verslag¨

En op 9 juni om 12 uur is het TTIP-alarm’. Een dag later (10 juni dus) stemt het Europees Parlement over een TTIP-resolutie die is voorbereid door de handelscommissie van het parlement. De uitkomst daarvan is echter heel slecht voor ons en ook kritiekloos ten aanzien de bedrijvenmacht. Help mee en stuur de europarlementariërs een twitter of mail om te protesteren tegen TTIP.
Meer hierover: ¨#TTIPalarm – dinsdag 9 juni. Roep europarlementariërs op om voor democratie te stemmen!¨.

Update 28 juni 2015

Monsanto wil toegang tot de Europese markt forceren en deed onlangs een bod op het Zwitserse biotechbedrijf. Maar Syngneta vindt dat er te weinig is geboden. Vervolgens liet Monsanto weten dat als de Syngenta-deal afketst, dat het dan zal proberen de Duitse biotechgigant Bayer over te nemen. Zie: ¨Syngenta wijst overnamepoging Monsanto opnieuw af,¨ Beurs, 23 juni 2015, ¨Monsanto wil Bayer-divisie,¨ Pressreader, 24 juni 2015 en ¨Syngenta-Deal: Monsanto droht mit Bayer,¨ Topagrar, 26 juni 2015.

Monsanto weigert zich neer te leggen bij een Frans verbod tegen de vrije verkoop van RoundUp aan particulieren vanaf 2016. Volgens Monsanto zou er geen reden zijn om RoundUp te verbieden of reeds voor die tijd uit de markt te halen omdat het product veilig zou zijn. Zie: ¨Monsanto zegt nee tegen milieuminister,¨ Foodlog, 27 juni 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4783)

Een gedachte over “Update ´Mars tegen Monsanto´ zaterdag 23 mei 2015

 1. Lectori salutem

  Wordt er niets georganiseerd in Breda?
  Rondje binnenstad vanaf het standbeeld “Judith” op de Grote Markt, aanvang om 15:00 uur met een half uur “in stilte aanwezig zijn”, waarna de eigenlijke mars vertrekt om 15:30 uur?

  Plakkaten tijdens de mars tegen deze “Monsanto” monsters zijn welkom!

  En volgend jaar ondersteunt door een goed georganiseerde demonstratie die tijdens deze bijeenkomst is ontstaan?

  Benieuwd of de weerzin tegen een maatschappij geregeerd vanuit de belangen van banken en grote maatschappijen ook in het Gezellige Zuiden leeft.

  Feng

  Ik ga er morgenmiddag alvast staan.
  Feng Chsang

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *