Bootvluchtelingen: onvrijheid en zware uitbuiting in Italiaanse land- en tuinbouw

Osservatoriomigrantibasilicata_veldwerk(5 mei 2015) (update 4 juni) De Italiaanse mensenrechtenorganisatie ´Medici per i diritti umani´ (MEDU) publiceerde onlangs een rapport over de onmenselijke omstandigheden waarin vele bootvluchtelingen uit Afrikaanse en Arabische landen in Italië verkeren. Meer dan 300.000 vluchtelingen worden door criminele organisaties ingezet als dwangarbeider of slaaf in de Italiaanse land- en tuinbouw.

(door Rob Bleijerveld)

De Italiaanse organisatie Artsen Voor Mensenrechten (MEDU) publiceerde in april het uitgebreide rapport ´Terra In Giustia´ (Onrechtvaardig land) over de vaak illegale en erbarmelijke omstandigheden waaronder ruim 300.000 vluchtelingen in de Italiaanse land- en tuinbouw tewerk zijn gesteld. De organisatie noemt het ´moderne slavernij´ en spreekt van een humanitaire ramp.

Al geruime tijd staan de media vol over de stroom vluchtelingen naar Italië en de problemen voor dat land. Wat niet de pers haalt, is dat het gros van de vluchtelingen dat niet door kan reizen naar andere Europese landen, terecht komt in handen van agrarische ondernemers die zich gedwongen voelen om de prijs van arbeid te drukken, en van criminelen.

MEDU-shantys_seasonal_workers

Barre leef- en werkomstandigheden

MEDU somt enkele van de barre leef- en werkomstandigheden op waar hier sprake van is (en die overigens ook elders voorkomen in zuidelijk Europa):

– een intensief ge(mis-)bruik van de arbeidskracht van de migranten terwijl die chantabel zijn door hun preciare juridische status, gebrek aan erkende rechten en registratie;
– onmenselijke woon/leefomstandigheden zoals bouwvallige behuizing, tentjes en zelfgebouwde krotten met gebrek aan stroom, stromend water, sanitair en verwarming.
– heel lage lonen voor lang en zwaar werk;
– een ¨ondernemerscultuur¨ die is gebaseerd op wetteloosheid;
– vraag naar zeer flexibele arbeidskracht voor korte periodes in de oogst van tomaten, sinaasappels, fruit, wijndruiven:
– arbeid georganiseerd onder leiding van koppelbazen en criminelen;
– extreme werkomstandigheden in geïsoleerde loodsen, kassen, op verafgelegen velden; en
– werken zonder wettig contract, stelselmatige onderbetaling, bedreigingen, fysieke agressie, gewelddadig racisme, slavernij, sexuele intimidatie en misbruik.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in ´hak van de Italiaanse laars´, een belangrijkse tomatengebied. Hier wordt bijna een kwart van de totale productie van Italië geteeld voor industriële verwerking. Een industrie die zich vooral nabij Napels bevindt en in handen zou zijn van de maffia.

MEDU-Rosarno_seasonal_workers_dwellings

Onrechtvaardig land

Gervasio Ungolo van Osservatorio Migranti, een stichting die zich inzet voor immigranten in de landbouw, licht toe: ¨Zij bepalen de prijs en zetten boeren onder druk. De prijs is zodanig laag dat veel boeren hun toevlucht zoeken tot goedkope arbeidskrachten om toch nog iets te verdienen.¨ In dit deel van Italië bestaat geen structuur van uitzendbureaus en onderneemt de lokale overheid niets om seizoensarbeid te bevorderen of te reguleren. Dat werkt uitbuiting door koppelbazen in de hand (´caporales´),¨ aldus Ungolo, ¨en dat zijn vaak Oost-Europeanen die in krottenwijken arbeiders ronselen. Ungolo: ¨Afrikaanse dagloners verdienen 25 tot 30 euro voor 12 uur werk, maar daarvan worden de ´kosten´ voor vervoer van en naar de velden achtergehouden door de koppelbazen.¨

Om uit deze situatie te geraken is heel moeilijk, zo blijkt uit het relaas van een landmeter uit Burkina Faso. Hij klaagde zijn werkgever aan omdat hij nooit geld ontving voor zijn arbeid ondanks een contract. ¨Ik heb nog 17.000 euro van hem tegoed. Maar intussen ben ik een paria geworden, geen werkgever die me nog wil inhuren en ook mijn collega-arbeiders willen niets meer met mij te maken hebben. Ik word gezien als een lastpost¨, aldus de migrant.

MEDU-TerraInGiusta

Het rapport Terra In Giustia (Onrechtvaardig land) van Medici per i diritti umani (MEDU) is hier te vinden. In het rapport staan verschillende interviews met migranten, mensen die hen ondersteunen en bestuurders.

Update 4 juni:

Volgens de NOS zijn er in Italië ruim 40 mensen opgepakt die misbruik hebben gemaakt van fondsen die bestemd zijn voor de opvang van immigranten. Zie: ¨Arrestatiegolf in Italië voor fraude met vluchtelingengeld,¨ NOS, 4 juni 2015.

Meer lezen:

– ¨´Schiavi´: hoe moderne slavernij de Europese groenteschappen vult, ¨ Supermacht, 30 november 2013.
– ¨´Als we niet gaan werken, schoppen ze ons´,¨ Trouw, 26 april 2013.
– ¨Italie: De ´slaven´ van Rosarno zijn er nog steeds,¨ Presseurop, 10 januari 2013.
– ¨EUROPA/780: Immigranten-Aufstand in Italien,¨ Archipel Nr. 179, februari 2010
– ¨Race wars in the orange groves of Italy,¨ Independent, 15 januari 2010.
– ¨(aanvulling) 26 mrt, KRO Reporter ´Pact van de Stilte´ (slavernij Spaanse groenteteelt en tekortschietende duurzaamheid Nederlandse supers),¨ Supermacht, 26 maart 2011.
– ¨TV: Slavernij in de Europese groente-industrie,¨ Globalinfo, 12 nov 2009.
– ¨Europese campagne ´Koop Verantwoord´ gericht tegen mensensmokkel en uitbuiting van migranten,¨ 2 oktober 2009.
– ¨Over slavernij in Zuidspaanse tuinbouwsector, over supermarktmacht en de Euromed vrijhandelszone,¨ Supermacht, 6 juli 2008.
– ¨Tuinarbeid, supermarktmacht en verzet,¨ Supermacht, 16 september 2006.

Bronnen:
– ¨Italiaanse landbouw stelt 300.000 vluchtelingen te werk,¨ Vilt, 4 mei 2015
– ¨TERRAINGIUSTA,¨ MEDU, 9 april 2015.
– ¨Nulla cambia a Rosarno. Disastrose le condizioni di vita e di lavoro dei braccianti immigrati,¨ MEDU, 22 december 2014.
– ¨La raccolta del pomodoro in Basilicata: tra lavoro grigio, caporalato e tentativi di accoglienza,¨ MEDU 26 november 2014.
– ¨Reception of seasonal workers. Rosarno and the Gioia Tauro Plateau (Piana di Gioia Tauro) are left alone,¨ MEDU, 12 maart 2014.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4770)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *