Actie tegen dwangarbeid bij AH. Laat weten of jij ook verplicht zonder loon werkt in de supermarkt

Dwangarbeid Nee-1(1 mei 2015) Het Actiecomité Dwangarbeid Nee voerde vandaag actie bij een Albert Heijn-vestiging in Amsterdam. De actievoerders eisten van AH dat het bedrijf zich uitspreekt tegen het gedwongen laten werken van mensen zonder loon. Er was spontane bijval voor de actie door klanten van de super. De actie sluit aan bij de Britse actieweek tegen dwangarbeid en sancties. Het Actiecomité wil trouwens graag in contact komen met mensen die te werk worden gesteld bij supermarkten.

Persbericht

Vandaag, 1 mei heeft het Actiecomité Dwangarbeid Nee actie gevoerd bij de Albert Heijn aan de Wibautstraat te Amsterdam. De actie is de eerste in een reeks. Het doel van deze reeks acties is om bedrijven en instellingen te dwingen om niet mee te doen aan de moderne dwangarbeid; gedwongen werken zonder loon om de uitkering te mogen behouden.

Het Actiecomité Dwangarbeid Nee is een zelforganisatie van bijstandsgerechtigden die zich verzetten tegen deze dwangarbeid. De Participatiewet maakt ‘re-integratie’ verplicht en elke gemeente probeert bijna overal verplichte ‘re-integratietrajecten’ op te zetten; bij commerciële bedrijven, maar ook bij vrijwilligersorganisaties. De gemeente geeft bedrijven en organisaties zelfs subsidie als zij meedoen.

Dwangarbeid Nee-2

Wij noemen dit dwangarbeid omdat wij door de wet verplicht worden aan die trajecten mee te doen, geen loon krijgen voor onze arbeid en omdat wij gestraft worden als we kritiek hebben. Dit pikken wij niet en daarom voeren wij actie. Wij accepteren niet dat wij uitgebuit worden onder het mom van ‘participeren’ en ‘re-integreren’. Iedereen die dwangarbeiders wil inzetten en zo subsidie krijgt of op loonkosten kan besparen, is een doelwit. Iedereen die tegen uitbuiting is en tegen gedwongen werken zonder loon, is onze bondgenoot. Wie ons wil helpen met ‘re-integreren’ of met ‘participeren’, mag ons gewoon loon betalen

Middels deze actie heeft het Actiecomité van de Albert Heijn geëist dat zij verklaren niet deel te nemen aan gedwongen werken zonder loon. Zolang de Albert Heijn niet tegemoet komt aan onze eisen, zullen wij en onze bondgenoten in het hele land actie blijven voeren bij verschillende filialen.

Wij eisen dat de Albert Heijn en andere bedrijven en instellingen geen mensen te werk stellen in het kader van de Participatiewet omdat:
– in het hele land mensen actie voeren tegen gedwongen werken zonder loon en iedereen die niet aan deze eis tegemoet komt, een doelwit is;
– gedwongen werken zonder loon wordt mogelijk gemaakt door een strafregime van kortingen op de uitkering waardoor mensen onder het bestaansminimum komen en naar voedselbanken moeten en zelfs uit hun woning gezet kunnen worden;
– gemotiveerde en betaalde arbeiders vervangen door dwangarbeiders alleen maar negatief is voor de organisatie, voor de dwangarbeider en voor de betaalde kracht;
– gedwongen werken zonder loon mensen niet helpt aan een baan;
– iedereen die wel aan deze eis tegemoet komt, aangeeft geen deel te willen zijn van het helse beleid van de Participatiewet.

Dwangarbeid Nee-3

Filiaalleider Finist van Onna wilde ons niet te woord staan en wilde niks te maken hebben met een verklaring. Toen zijn uiteindelijk drie actievoerders naar binnen gelopen om bij de servicebalie verhaal te halen.
Kunnen wij de filiaalleider spreken?
Hij wil niet.”
Na enig aandringen kwam hij al druk bellend toch.
Ik sommeer jullie om het pand te verlaten. Anders plegen jullie huisvredebreuk en dan ga ik de politie bellen. Nee, ik wil niks ondertekenen. Ik sommeer jullie om het pand te verlaten.”
Wij willen natuurlijk niks illegaals doen en daarom zijn we weer naar buiten gelopen.
Enkele aldaar winkelende studenten begonnen spontaan leuzen met ons mee te roepen: “Doe gewoon, geef ons loon.”; “Albert Heijn doe gewoon, geef ons loon.” en deze hadden ze zelf bedacht: “Uitbuiters, uitzuigers, doe gewoon, geef ons loon.”

Al met al een geslaagde actie; op naar de volgende!

Meer informatie: info [at] dwangarbeidnee [dot] nl (020-6898806)

Werk jij ook verplicht en zonder loon in een supermarkt, meld je dan zodat we samen actie kunnen voeren.

Bron:
– ¨Actie bij Albert Heijn,¨ Dwangarbeid Nee,  1 mei 2015.
– ¨25 april tot en met 2 mei: internationale actieweek tegen dwangarbeid en sancties. Doe mee!,¨ Doorbraak, 16 april 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4760)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *