Questionmark: ´Arbeidsomstandigheden rond groente- en fruitteelt vaak belabberd´

(30 april 2015) De arbeidsomstandigheden rond de teelt van groente en fruit zijn vaak belabberd. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek dat stichting Questionmark de afgelopen maanden instelde naar duurzaamheidsaspecten van productie en distributie van 3300 groente- en fruitproducten die te koop zijn in Nederlandse supermarkten.
Als je als consument een bewuste keuze wilt maken bij de aankoop van (gezond) fruit en groente omdat je rekening wilt houden met het effect van de producten op mens en milieu, is er weinig informatie beschikbaar. De verschillen in productiewijzen zijn weliswaar enorm, maar ze zijn onzichtbaar als je in de winkel voor het schap staat.

Om meer inzicht te verschaffen heeft Questionmark vandaag een uitgebreide database gepubliceerd met informatie over meer dan 3300 groenten- en fruitproducten. Deze database is toegankelijk via een app en de website.

Groente en fruit onder de loep

De organisatie verzamelt al zo´n 3 jaar informatie over diverse producten uit de supermarkt om de consument te helpen een bewuste keuze te maken. In eerste instantie ging het daarbij om producten als vlees, zuivel, eieren, chocola, bier, fris en water. En nu zijn daar bij gekomen: verse, ingevroren, bewerkte en ingeblikte variaties van de dertig meest populaire groenten- en fruitproducten.

Op de app en website kunnen antwoorden worden gevonden op vragen als Waar komt deze ananas of asperge vandaan? Hoe is die verbouwd en vervoerd? Welke invloed heeft de productie van een bepaalde groente op het milieu of op de arbeidsomstandigheden?

De eindscores van alle producten staan bij elkaar in de Questionmark app. Door te browsen of een barcode te scannen kunnen consumenten in een handomdraai te weten komen of hun blikje, potje of tomaat een voldoende scoort. Voor de duurzaamste keuze kun je ook voor lokale en seizoensproducten kiezen, dat is bijna altijd goed.

De informatie kan worden aangevuld door fabrikanten en supermarkten, maar ook de consument zelf kan bijdragen aan de database-inhoud door foto´s van nog niet eerder onderzochte producten door te sturen.

Arbeidsomstandigheden in groente en fruit vaak belabberd

Questionmark: ¨Wat is het verhaal van de mensen die in de groente- en fruitsector werken? Dat verschilt enorm per soort groente en fruit. Overal ter wereld waar teelt en oogst arbeidsintensief is, komen de arbeidsomstandigheden van arbeiders onder druk te staan, ook in West-Europa.
In tropische landen zijn de arbeidsomstandigheden vaak extra slecht en komt er nog steeds kinderarbeid voor. In Zuid-Europese landen werken vaak migranten, die geen beroep kunnen doen op hun arbeidsrechten. In Nederland lijkt alles goed geregeld, maar ook hier worden aardbeien-, sla- en aspergetelers nog regelmatig betrapt op slechte behandeling en huisvesting van buitenlandse uitzendkrachten. Het maakt dus nogal wat verschil voor welke groente of welk fruit je kiest!¨

Onzichtbaar verlies van natuur en miljoenen liters water

Voor hun impact op het milieu keek Questionmark bij de verschillende groente- en fruitsoorten naar hoe het staat bij de teelt, het transport, de eventuele kasverwarming, het gebruik van land, water, mest en gifstoffen, en de milieu- en energiebelasting bij conserven-, glas- en diepvriesproducten.
Questionmark: ¨Lokale producten uit Nederlandse kassen slurpen soms wel tien keer meer energie dan seizoensproducten van de volle grond. Transport is ook een energievreter. Het slechtst scoren ingevlogen producten, zoals asperges uit Peru of boontjes uit Kenia. Watergebruik blijkt een groot probleem: door asperges en boontjes uit Peru te halen, voert Nederland miljarden liters water in uit een extreem droog gebied. In de landen waar nog oerbos voorkomt, blijkt ontbossing voor landbouwgrond nog steeds een groot probleem. Waar wil je als milieubewuste consument op letten?¨

Uitgebreidere informatie en uitleg is te vinden op twee factsheets:

* ¨Factsheet Groente onderzoek Questionmark¨
* ¨Factsheet Fruit onderzoek Questionmark¨


Bronnen:

– ¨Goed of fout? We doen een boekje open over groente en fruit,¨ Questionmark, 30 april 2015.
– ¨‘Fruit in supermarkt vaak geplukt door kinderhandjes’,” AD, 30 april 2015.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4750)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *