Petitie: ´Lidl zorg voor leefbare lonen onderin garnalenketen Thailand!´

FFI-Caught_in_a_trap(21 april 2015) Op 17 april lanceerden SumofUs en Fairfood International een petitie waarin Lidl wordt opgeroepen om leefbare lonen uit te betalen aan de arbeiders aan de onderkant van zijn garnalen aanvoerketen in Thailand. Negen dagen eerder hielden FFI-activisten een actie bij het hoofdkantoor van de supermarktketen in Huizen en werd het rapport ´Caught in a trap – The story of poverty wages behind Asian shrimp sold in European supermarkets´ gepubliceerd.
.
Samen met SumOfUs (1) is Fairfood International (2) een petitie (3) gestart met de titel ´Lidl: betaal een leefbaar loon, te beginnen met de uitgebuite werkers in je garnalenketen!´. Het is de bedoeling om tenminste 75.000 handtekeningen op te halen.

Steun de arbeiders door de petitie te ondertekenen: bij Fairfood of bij SumOfUs.

Fairfood heeft recentelijk een rapport (4) uitgebracht waarin wordt aangetoond dat Lidl inkoopt bij de garnalenverwerkende industrie in Thailand waar vele migrantenarbeiders uit Myanmar (Birma) dagelijks worden uitgebuit en hongerlonen ontvangen.

De garalenverwerkers uit Myanmar zitten in de val, Ze betalen veel geld om een arbeidsplek te vinden in Thailand, maar komen dan terecht in een situatie waarin de 8 euro die ze per dag verdienen dat te weinig is voor hun levensonderhoud (12 euro per dag).
Daarnaast worden er allerlei ´kosten´ van hun al lage lonen afgetrokken, zoals kosten voor werkuitrusting, arbeidsvergunningen, visa en schuldenafdracht.
Daardoor moeten ze werkweken maken van ruim 60 uur om te overleven.

Lidl is de vijf na grootste supermarktketen ter wereld met een omzet van ruim 48 miljard euro in 2013. Hun winst is huizenhoog, terwijl de mensen die hier voor zorgen hun rug breken voor hongerlonen, lange werkdagen en erg weinig arbeidszekerheid.

Die armoedelonen en de uitbuiting van arme en kwetsbare arbeiders weermee winsten in Europa worden gegenereerd, is onacceptabel. Dat moet veranderen!

Ondanks het feit dat Lidl een gedragscode heeft opgesteld waarin staat dat het bedrijf lonen wil betalen die tenminste de kosten van het levensonderhoud dekken in zijn aanvoerketens, heeft het concern nog niet geantwoord op deze zware beschuldigingen die al verscheidene keren door Fairfood zijn gedaan.

Tijdens de publieksactie op 8 april (5) gaf Lidl aan dat ¨het ingewikkeld is om te garanderen dat alle werkers in hun aanvoerketens een leefbaar loon krijgen. Maar, in plaats van het nemen van stappen om daar wat aan te proberen te doen, kiest het bedrijf ervoor helemaal niets te doen. Wat echt ingewikkeld is, is te overleven van dit soort hongerlonen. Lidl moet de eerste stap nemen door de garnalenverwerkers in Thailand een leefbaar loon te betalen.

SumOfUs-petition_Lidl_poverty_Thailand

Leefbaar loon

Het leefbaar loon is een recht dat is opgenomen in de Universele Verklaring van de Mensenrechten van de VN en Fairfood denkt dat het leefbaar loon een van de belangrijkste middelen is om armoede en honger te bestrijden.

SumOfUs vindt het belangrijk dat werkers het recht hebben om eerlijk te worden behandeld en dat elke mens het recht heeft om een veilig en ethisch verantwoord bestaan op te bouwen voor henzelf en hun gezinnen, en dat consumenten het recht hebben op producten die op ethisch verantwoorde, duurzame en transparante wijze zijn geproduceerd en verkocht.

Je kunt helpen

Doe mee met Fairfood en SumOfUs en eis van Lidl dat het stopt met zijn mooie praatjes en vanaf nu leefbare lonen betaalt aan iedereen die ons voedsel produceert en verwerkt om te beginnen in de tropische garnalensector.

Teken onze petitie bij Fairfood of bij SumOfUs.

Bronnen:
– ¨Caught in a trap – The story of poverty wages behind Asian shrimp sold in European supermarkets,¨ Fairfood International, 9 april 2015
– ¨Make Lidl pay a living wage – Petition by SumofUs and Fairfood,¨ Fairfood International, 17 april 2015

Noten:
(1) SumOfUs (http://sumofus.org/) is een Amerikaanse beweging van consumenten, arbeiders en aandeelhouders die samen tegenwicht willen bieden tegen de toenemende macht van grote ondernemingen.
(2) Fairfood International (http://www.fairfood.org/)is een organisatie die zich inzet voor een wereld vrij van honger en armoede, op basis van een eerlijk en duurzaam voedselsysteem met voedzaam eten, respect voor mensenrechten, uitgebalanceerde economie, bescherming van milieu en natuurlijke bronnen.
(3) Link naar de Lidl petitie op de SumofUs-website
(4) ¨Caught in a trap – The story of poverty wages behind Asian shrimp sold in European supermarkets,¨ FairFood International, 8 april 2015
(5) Publieksactie 8 april.

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4704)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *