30 maart lezing, A´dam: De impact van geld op ons voedselsysteem

(24 maart) Op 30 maart organiseren het Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds in samenwerking met de Rode Hoed de lezing ¨De impact van geld op ons voedselsysteem¨ Het is de vierde lezing in de zes-delige serie ¨It’s the food, my friend!¨.
De lezing staat weer  onder leiding van Felix Rottenberg en is gericht op het onderzoeken van een toekomstvisie voor landbouw en voedsel in Nederland vanuit mondiaal perspectief.

Uit de aankondiging: ¨Het voedselsysteem wordt niet alleen gestuurd door vraag en aanbod, maar ook door geld. Als consumenten sturen we via onze boodschappen. Minstens zo groot is de impact van andere geldstromen: het kapitaal van banken, maar ook dat van andere grote spelers, zoals pensioenfondsen, verzekeraars, hedgefondsen en andere beleggers in voedsel- en retailbedrijven, hetzij via de beurs, hetzij rechtstreeks. De meeste spelers zijn sterk gericht op winst op korte termijn.
Welke invloed heeft dit financiële systeem op onze economie en op duurzame ontwikkeling van ons voedselsysteem? Kunnen we behalve als consumenten ook als spaarders en betalers van verzekerings- en pensioenpremies invloed uitoefenen? Welke kansen biedt het coöperatieve model? Het huidige systeem houdt weinig rekening met externe kosten. Kan het helpen om die kosten zichtbaar te maken? Of kunnen we ons geld duurzamer besteden via onze boodschappentas en crowdfeeding? Welke kansen bieden nieuwe geldsystemen?

Sprekers
•    Herman Wijffels, oud-topman Rabobank, Universiteit Utrecht
•    Helen Toxopeus, Erasmus Universiteit, onderzoeker over verduurzaming van geld en crowdfunding
•    Koos Bakker, coöperatie Odin /Estafette

Organisatie: Centrum voor Landbouw en Milieu en Ecominds i.s.m. Rode Hoed
Partners: Youth Food Movement, Dagblad Trouw en Foodlog.nl
Toegang: €12,- & €7,- (studenten, Trouw-lezersbon)
Aanvang: 20:00 uur
Café open: 19:00 uur
Zaal: Oosterhuiszaal
Kaarten bestellen via hier

Bron: http://www.rodehoed.nl/nl/programma/agenda/event/425/Its-the-food,-my-friend-

Meer over de eerste 3 afleveringen:
– (3 feb)
– (19 feb)
(16 maart)

En de laatste 2:
(8 april)
(28 april)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4575)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *