17 maart, Amsterdam: ´Food Chains´-film & discussie over rechtvaardigheid voor landarbeiders

NUA_FoodChains_pic(14 maart 2015) Op 17 maart wordt in het bezette Maagdenhuis (Amsterdam) de documentaire ´Food Chains´ vertoond over de strijd van tomatenplukkers in Florida. Aansluitend is er een discussie met activisten over het achterliggende thema van rechtvaardigheid voor land- en tuinarbeiders in de voedselketens. Deze activiteit steunt de campagne voor het ondertekenen van het Fair Food Programma van de Coalition of Immokalee Workers door supermarktketen Ahold.

17 maart: Filmvertoning ´Food Chains´ & discussie met activisten over rechtvaardigheid voor land- en tuinarbeiders
Plaats: De Nieuwe Universiteit (Maagdenhuis), Spui 21, 1012 WX Amsterdam
Voertaal: Engels
Tijd: van 20:00 tot 22:00 uur
Organisatie: Fair Food for Ahold campagne
Poster: 17- NUA Food Chains poster
<check ajb. kort tevoren de programma pagina van de Nieuwe Universiteit (http://newuni.nl/bungehuis-programma/)>

[For English translation, see here: https://www.facebook.com/FairFoodforAhold]

Doe mee en steun de oproep aan Ahold Inc. (Albert Heijn) om het FAIR FOOD PROGRAMMA van de Coalition of Immokalee Workers (CIW) te ondertekenen.

fairfoodlabel
De film Food Chains ging vorig jaar in première tijdens het Food Film Festival in Amsterdam en werd daarna ook vertoond op het International Institute of Social Studies in Den Haag. De film belicht de strijd van tomatenplukkers in Florida en hun organisatie Coalition of Immokalee Workers (CIW) voor een leefbaar loon en de naleving van mensen- en arbeidsrechten op de velden. We willen hiermee meer bekendheid geven aan de campagne rondom Ahold en het Fair Food programma van de CIW en meer mensen betrekken bij de komende activiteiten. Activiteiten die op de rol staan zijn een picket-line tijdens Ahold´s aandeelhoudersvergadering op 15 april, een open brief aan Ahold en andere bijeenkomsten met deelname van vertegenwoordigers van de Coalition of Immokalee Workers, Student Farmworker Alliance en tuinarbeiders in Nederland.

Achtergrondinformatie over de CIW:

De Coalition of Immokalee Workers (CIW) is een belangrijke sociale beweging in het VS die bestaat uit landarbeiders die geconfronteerd zijn met zeer zware werkomstandigheden en met veelvuldige schendingen van mensenrechten op de tomatenvelden in Florida. Omdat deze arbeiders, waarvan het merendeel migrant is, erg weinig wettelijke bescherming genieten van de Amerikaanse overheid, is hun strategie gericht op de bedrijven die de tomaten inkopen die door hen worden geplukt. Dat doen ze via vernieuwende publiekscampagnes in samenwerking met studentenorganisaties, kerkelijke groepen en consumentenbonden. Ze zijn er in geslaagd om bedrijven als Taco Bell, McDonald´s en WalMart zo ver te krijgen om ¨fair food akkoorden¨ te ondertekenen die de werkers een beter loon en betere arbeidsomstandigheden garanderen.

Een van de ondernemingen waar de CIW zich nu op richt is Ahold, een holding die niet alleen eigenaar is van het Nederlandse Albert Heijn, maar ook van een aantal supermarktketens in de VS die tomaten uit Florida inkopen. Sinds een aantal jaren spreekt de CIW Ahold aan tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van het bedrijf, maar ook door het sturen van brieven en op andere wijze. Tot nu toe weigerde Ahold echter steeds om een fair food akkoord af te sluiten met de CIW.

ciw-logo2

Achtergrondinformatie over de Fair Food for Ahold campagne:

Een aantal Nederlandse activisten die de CIW hierin steunt, wil de druk op Ahold nu opvoeren opdat de onderneming eindelijk tekent. De aandeelhoudersvergadering van Ahold vindt plaats op 15 april in Amsterdam en rondom deze bijeenkomst zijn een aantal activiteiten gepland.

De campagne is niet alleen bedoeld om de CIW te steunen, maar ook om – meer in het algemeen – het ontbreken van rechtvaardigheid voor werkers in de voedselketens onder de aandacht te brengen. Ook ´dicht bij huis´ zijn gevallen bekend van zeer slechte werk- en leefomstandigheden voor migrantarbeiders in de land- en tuinbouw sector, zoals in het kassen in het Westland, vlakbij Den Haag. Op dit moment werken we samen met enkele van deze migrantwerkers uit het Westland en met Nederlandse vakbonden, NGO´s en maatschappelijke organisaties om de campagne voor arbeidsrechten binnen Ahold´s aanvoerketen uit te breiden en de mobilisatie voor betere en meer rechtvaardige arbeids- en leefomstandigheden voor landarbeiders in Nederland (en daarbuiten) te versterken.

Meer weblinks:
– Facebooksite Fair Food for Ahold
https://www.facebook.com/FairFoodforAhold
– Coalition of Immokalee Workers
http://ciw-online.org/
– Student/Farmworker Alliance
http://www.sfalliance.org/
– Facebooksite Nieuwe Universiteit: https://www.facebook.com/pages/De-Nieuwe-Universiteit-voor-een-democratische-universiteit/364554890370545)

(verkorte weblink: https://www.supermacht.nl/?p=4524)

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *